Szex

Valentin-nap: szereted vagy utálod?

Sokan már február elején repesve várják, mások jó előre rettegnek tőle, na meg a rózsaszínű, pihe-puha giccstengertől, amelyet magával hoz. Talán azok tábora a legcsekélyebb, akiket teljesen hidegen hagy a dolog. Na és te hogy állsz a Valentin-nappal? Barátságban, avagy hadilábon?

Régi hagyomány, új divat

Akik nem rokonszenveznek a február 14-hez kötődő felhajtással, gyakran érvelnek azzal, hogy mondvacsinált, Nyugatról behurcolt ünnepről van szó. Ez így azonban nem teljesen igaz. Bálint – itáliai ókeresztény vértanú – legendáját ugyanis nálunk is ismerték és tisztelték már a középkorban. Gyógyító erőt tulajdonítottak neki a nyavalya (divatosabb nevén epilepszia) ellen, de magyar szerelmi babonák is kötődtek e naphoz, melyek főleg a fiatal lányoknak adtak férfifogó tanácsokat. Az egyik ilyen szerint, ha kilencmagú almát eszel, és magjait észrevétlenül a kiszemelt férfi zsebébe szórod, garantáltan beléd fog szeretni. Lebukás esetén elég kínos a dolog, de azért csak hajrá, csajok!

Legyél szerelmes és szerencsés!

Egy másik népi hiedelem pedig azt tartja: aki a Bálint-nap előtti éjfélkor a temetőben lődörög, állítólag meglátja leendő férjét. Kicsit bizarr, kicsit hátborzongató, de legalább a miénk. Tehát itt van a kutya elásva. Voltak nekünk Bálint-naphoz kötődő magyar hagyományaink, de ahogy rengeteg más szokás, ezek is feledésbe merültek. (Vagy talán hitelüket vesztették, mert az a fránya férjjelölt sosem akart megjelenni.)

 

 

Helyettük röpke 18 éve a nyugati mintát igyekszünk követni, de nem akárhogy, azt is alaposan kiforgatva. Amerikában ugyanis a Valentin-nap nem a szerelem, hanem a szeretet ünnepe. Tehát az emberek párjuk mellett családjukról, barátaikról, kollégáikról sem feledkeznek meg. Nem beszélve a jópofa névtelen képeslapokról, melyek aztán könyörtelenül feladják a leckét: vajon kinek jutottunk eszébe? Nálunk ezzel szemben mindjobban elterjed az irigy nézet, hogy február 14-e a szerelmespároknak van kitalálva, a többiek meg ejtve vannak. A Valentin-nap támogatói azzal érvelnek, nem baj, ha eggyel több csodás ünnep van szerelmünk kimutatására. Félreértés ne essék, ezzel semmi gond, sőt minden alkalomnak örülni kell, mely kicsit kimozdít a hétköznapok berozsdásodott mókuskerekéből. Azonban ha valaki a Valentin-napot buzgón ünnepli, mialatt nem ismeri valódi nemzeti ünnepeink tartalmát, az már sajnálatos dolog.

 

Na és mi a helyzet a férfiakkal? Pasikat kérdeztünk, mit gondolnak a Valentin-napról. A helyzet nem túl biztató…

„Nagyon nem szeretem. Nem hiszem, hogy csak akkor »kell« meglepni a páromat, amikor Bálint-nap van, másrészt egy ilyen fontos és tiszta érzésből nem szabad üzletet csinálni” (András, 22).

„Bár utálom ezt az egész felhajtást, a múlt évben Valentin-napon hazaállítottam egy doboz édességgel. Nem akartam, hogy a párom azt érezze, minden más nő kap ajándékot, csak ő nem” (Tibor, 38).

„A barátnőimet mindig szeretem, a nőket meg alapból tisztelem, nekem nem kell ehhez külön alkalom. Ezért nem veszek senkinek semmit” (Laci, 31).

Kereskedelmi reklámfogás?

Gyakran vádolják szerencsétlen Valentin-napot azzal is, hogy csak még egy alkalom a költekezésre, amelyet a kereskedők lelkesen elősegítenek a város rózsaszínbe öltöztetésével. Hát tény, hogy karácsony és húsvét között fel kell valamivel dobni a boltot. Egyes kereskedők – főleg a virágárusok – ilyenkor 200-300%-kal magasabb áron képesek adni portékájukat, de hát miért ne tennék, ha van rá kereslet. Hajni, aki egy virág-ajándék boltban dolgozik, őszintén mesélt nekünk a Valentin-napi forgalomról:

„Bár mi nem emeljük meg az árainkat ilyenkor, a bevétel így is hatalmas. Szó szerint az utolsó kacatot is elviszik, ami szívecskés, vagy legalább piros, és mozdítható. Tavaly az egyik vásárló jobb híján már a rózsaszín macis celluxtartómért könyörgött.” Hát tényleg ilyenek lennénk? Úgy látszik, igen, azonban nem kötelező részt venni a vásárlásőrületben. Csak mi döntünk arról, miért adunk (vagy dobunk) ki pénzt.

Tipp: ha szeretnél ajándékot venni kedvesednek, válassz olyan dolgot, amely hasznos, amelyre régóta vágyik, vagy amit közösen élvezhettek, például egy vacsora, színház, mozi vagy wellnesshétvége.

Szingliszemmel

A Bálintoknál – akiknek névnapját eltulajdonította a szerelem – talán csak az egyedülállók utálják jobban február 14-ét. Ha az elmúlt tíz évben megéltél magányos Valentin-napot, biztosan te is tudod, miért. Szó sincs mások boldogságának irigyléséről, de az utcán rohangáló, két lábon közlekedő hatalmas virágcsokrok tengerében, csókolózó párok közepette az ember lánya – egyes-egyedül – könnyen feleslegesnek érezheti magát. Egyik fórumozónk így ír erről:

„Már előre rosszul vagyok a Valentin-naptól! Ráadásul a munkahelyemen is én vagyok az egyetlen egyedülálló, mindenki más megtalálta már az igazit. Azon a szörnyűséges napon csak én fogok egyedül ücsörögni, míg a többiek pasijai kazalszámra hozzák a virágokat… Én meg magányosan. Idén is.”

 

Ha előreláthatólag te is egy ilyen morcos február 14-nek nézel elébe, van néhány tippünk számodra:

Tippek szingliknek

• Mivel a Valentin-nap eredeti, angolszász hagyományai szerint nem a szerelmesek, hanem a szeretet ünnepe, neked is ugyanolyan jogod van részt venni benne! Ha kedved tartja, lepd meg szeretteidet valami aprósággal, vagy csak egy kis figyelmességgel.

• Tudnod kell, hogy rengeteg pár nem szereti és nem is tartja a Valentin-napot, mert túl giccsesnek vagy erőltetettnek érzik a dolgot.

• Attól, hogy egyedül vagy, még érezheted jól magad! Mozdulj ki otthonról, menj el vacsorázni vagy szórakozni. Bár vitathatatlanul sok pár lesz körülötted, de így könnyebb kiszúrni a szingli pasikat.

• Ha egyik érvünk sem győzött meg, még mindig maradt egy jó hírünk számodra: a Valentin-nap idén szombatra esik! Tehát ha nem akarod, az égvilágon senki sem kényszeríthet arra, hogy kitedd a lábad otthonról.

 

Válaszd a középutat: ünnepelj giccs nélkül!

Ha mégis ajándékoznál, és szeretnéd igazán emlékezetessé tenni február 14-ét, dobd fel valami egyedi ajándékkal, amely igazán rólatok szól. Nem kell ezreket kiadnod, legyen inkább valami saját készítésű, hisz az ilyen ajándék azt közvetíti, hajlandó vagy fáradozni a másik kedvéért. Márpedig miért ne lennél, igaz? Fórumozóink szuper tippeket adnak az Ajándék Valentin napra című topikban. Egy kis ízelítő:

Egyedi ajándék Valentin-napra:

„Eddig ezekkel leptem meg a páromat:
• Beváltható kártyák (masszázsra, csókra, különleges kívánságra).
• Emlékkönyv, amelybe képeket, SMS-eket, leveleket ragasztottam.
• Almás narancsdzsem, saját készítésű gyertyák, saját készítésű üvegfestett falióra”
(Lillus 83),

„Az elmúlt években ezeket készítettem a páromnak:
• Üzenet a palackban: borospalackba üzenet helyett elismerő oklevelet rejtettem.
• Egy üvegbe 14 minipapírtekercsre felírtam, hogy mit szeretek benne, vagy mit szeretek vele csinálni.
• Szerelmi bánat elleni orvosság (2 doboz Smarties alaposan kiöblített gyógyszeres üvegbe töltve)”
(Boudica).


Valentinnap.lap.hu »
Szerelem.lap.hu »
Csók.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top