Szex

Szerelmi etikett – 24 illemszabály ismerkedéshez

Ha szeretnéd, hogy a kiszemelt úriember jó véleménnyel legyen rólad már az elején, nem árt betartani néhány alapvető illemszabályt. Összeszedtük a legfontosabbakat, hogy senki se mondhassa rád: "Hát nem tanították meg a jó modorra?"

Szerelmi etikett - 24 illemszabály ismerkedéshez1. Az ismerkedés legjobb módja a randevú. Szerencsére ma már nem kell ölbe tett kézzel várnod, amíg Béla, az a jóképű, mosolygós srác a könyvelésről végre összeszedi minden bátorságát, és találkára hív. Ha ugyanis Béla inkább a nyuszi kategóriába sorolandó, nyugodtan kézbe veheted az irányítást, és javasolhatsz közös programot te magad is. Ebben ma már nincs semmi kínos, ennek ellenére sok nő elvből nem él a lehetőséggel. Ha szeretnél randit adni, egyszerűen és természetesen tedd fel a kérdést: „Lenne kedved meginni velem valamit munka után?” Ha a válasz nem, mégis mi történhet? Nem dől össze a világ. Ha viszont igen, máris sínen vagy, és megkímélted magad attól, hogy beleőszülj a várakozásba.

2. Ha Béla netán mégis erőt vesz magán, és randira hív, közel sem mindegy, hogyan reagálsz. Ha örülsz a meghívásnak, bátran mutasd ki! Ha már más programod van arra az időpontra, javasolj egy másik napot, így a helyes srác tudni fogja, hogy nem csak kifogásokat keresel.

3. Ellenben ha nem akarsz elmenni, kedvesen, de egyértelműen kell elutasítanod! Igyekezz nem megalázni az illetőt valami ilyesmi reagálással: „Még mit nem! Megőrültél?” Mondd inkább ezt: „Nagyon kedves vagy, hogy hívsz, de köszönöm, nem”. Vagy (ha van benne igazság): „Már járok valakivel, ezért nem szeretnék mással találkozni.” Ha nem akarod, hogy érzéketlennek tartsanak, ne kürtöld világgá, hogy kosarat adtál! Neked sem esne jól fordított helyzetben.

4. Ha valami fontos dolog miatt kénytelen vagy lemondani a már megbeszélt találkozót, lehetőleg minél előbb és sűrű bocsánatkérések közepette tedd! Úgy fair, ha megindokolod, miért nem tudsz elmenni, és jól érzed, a „bocsi, meggondoltam magam” nem igazán helytálló.

5. Bármilyen lehetetlen helyzetbe is kerülsz, eszedbe ne jusson felültetni Bélát! Valamilyen módon mindenképp jelezned kell, hogy gondod adódott, és nem tudsz megjelenni. Ha netán téged ültetnek fel, valószínűleg azt fogod érezni, hogy agyontaposták a büszkeséged, ennek ellenére próbáld meg könnyen venni a dolgot! Itt egyedül a partnerednek van oka szégyenkezni, viselkedése egyes-egyedül őt minősíti. Hacsak nem áll elő valami véresen komoly és hihető indokkal, jobb, ha gyorsan elfelejted.

6. A pontosság elvben mindenkire vonatkozik, azonban mi, nők általában szeretünk picit késni. Ha úgy döntesz, stílusosan késel egy-két percet, az tényleg egy-két, maximum öt perc legyen! Ne húzd túl a dolgot, ugyanis Béla jogosan dönthet úgy, hogy nem vár meg. Ha dugóba kerülsz, vagy más okod van a késésre, mindenképpen hívd fel, hogy tudasd vele: úton vagy. Ha ő késik, és nem ad jelet magáról, fél óránál tovább nem érdemes várni, már csak a saját önbecsülésed érdekében sem.

7. Fogas kérdés, hogy ki fizet a randin. Már nem alapvető, hogy a férfi nyúljon a pénztárcája után, főleg, ha netán te hívtad randira az úriembert. Talán a legtisztább, ha mindenki fizeti a saját részét. Ezt soha ne felejtsd el felajánlani, még akkor sem, ha tudod, partnered úgysem fogadja el! Ja, és ne lepődj meg, ha netán mégis! A biztonság kedvéért soha ne indulj el otthonról pénz nélkül!

Szerelmi etikett - 24 illemszabály ismerkedéshez

 

8. Ha partnered állja a cechet, ne válassz feltűnően drágább italt vagy fogást, mint ő! Főleg pedig ne szóld le az ételt, amiért nem te fizetsz!

9. Figyelem! Partnered intim közeledését bármikor, bármilyen konkrét ok nélkül jogod van elutasítani, függetlenül attól, milyen drága helyre vitt el! Csak addig menj el, ameddig tényleg kedved van! Ha a pasi nem veszi a lapot, és képtelen leállni, dobd félre az illemet, és küldd el melegebb éghajlatra!

10. Ha a randid alatt ismerőssel találkozol, alapvető szabály, hogy mutasd be a partnered, máskülönben azt fogja hinni, szégyellsz vele mutatkozni, amitől egykettőre megfagyhat a levegő. Ha téged mutatnak be valakinek, mindenképpen nyújts kezet, vedd fel a szemkontaktust, és mondd el érthetően a teljes nevedet!

11. Ha kellemetlen helyzetbe kerülsz a partnered előtt, például leeszed magad, vagy a mondat közepén elfelejted, mit akartál mondani, próbáld viccel elütni a dolgot, vagy egyszerűen nevess egy jót. Viszont ha Béla csinál valami ostobaságot, például kiönti a levest, vagy felborul a székkel, csak akkor nevess, ha ő is így tesz, esetleg próbáld meg kedvesen vigasztalni, aztán gyorsan válts témát!

Szerelmi etikett - 24 illemszabály ismerkedéshez12. Ismerkedésnél az első néhány telefonbeszélgetésnek bizony megvan a maga varázsa, hiszen ilyenkor derül ki, hogy Bélának az éteren keresztül is olyan édes hangja van-e, mint élőben. Ha rászánod magad, hogy felhívod a pasit, mindig nyugodt körülmények között tedd! Tehát nem az a megfelelő időpont, amikor éppen rohansz, tömegközlekedsz, netán a barátnőiddel tartotok csajos bulit, és ők erőteljesen kuncognak a háttérben.

13. Senki sem szereti, ha felébresztik, ezért mindig megfelelő időpontban telefonálj, vagyis ne kora reggel, ne délben és ne túl későn!

14. Talán nem kell mondani, hogy a beszélgetés elején nem árt bemutatkozni, függetlenül attól, hogy a legtöbb telefon ma már kijelzi a hívó félt. Ezt követően mindenképpen kérdezd meg partneredtől, hogy nem zavarod-e!

15. Még mobil esetében is előfordulhat, hogy más veszi fel a kagylót. Egy nem várt női hang a vonal túlsó végén nem túl bizalomgerjesztő, de még mindig reménykedhetsz, hogy a húgával, esetleg az anyjával beszélsz. A lényeg, hogy ne blokkolj le, hanem mondd el érthetően a teljes neved, és hogy pontosan kivel is szeretnél beszélni. Ha megkérdezik, milyen ügyben, nyugodtan válaszolj, hogy magánjellegű. Ha felajánlják, hagyhatsz üzenetet, de a „kérem, mondja meg neki, hogy kerestem” is bőven elég.

16. Ha őkegyelme nem veszi fel a telefont, bármennyire is szeretnél beszélni vele, véletlenül se kezdd el őrült módjára hívogatni! A kettőnél több nem fogadott hívásnak már erősen ráakaszkodás-„szaga” van, amit a pasik nem szoktak díjazni, főleg nem az ismerkedés fázisában.

17. Mielőtt bepötyögnél és elküldenél egy SMS-t, nézd meg alaposan, mit adsz ki a kezedből, a rövid szöveg ugyanis árulkodik a feladójáról! A legfontosabb, hogy ügyelj a helyesírásra! Ha nem muszáj, ne rövidíts, és főleg ne hagyd el a szóközöket, mert értelmetlenné válhat a szöveg, viszont igyekezz némi huncut kreativitást csempészni üzenetedbe! Ha nincs semmi ötleted, nézz körül a neten, rengeteg SMS-szöveg közül válogathatsz, de igyekezz kerülni az elcsépelteket!

18. Tegyük fel, hogy jól alakul a dolog Bélával, és előbb-utóbb nála töltöd az éjszakát. Mindig tartsd szem előtt, hogy tulajdonképpen vendégségben vagy, tehát illik ennek megfelelően viselkedned! Alkalmazkodj az úriember szokásaihoz, mégiscsak ő van otthon. Legalábbis egyelőre. Ha tehát a pasi a tubus végén nyomja a fogkrémet, és minden reggel beveti az ágyát, akkor neked is illik hasonlóan eljárni.

19. Általános szabály, hogy bármire is van szükséged, nyisd ki a szád, és kérj! Ne nyúlj be magadtól a hűtőbe, és ne kutasd át a lakást! Ez nem jelenti azt, hogy nem vagy önálló, sokkal inkább mutatja, hogy tiszteletben tartod mások dolgait! Ha azt a választ kapod, hogy nyugodtan szolgáld ki magad, egyenes az utad, ennek ellenére a következő alkalommal is illik szólni, ha például csinálsz magadnak egy szendvicset.

20. Az étkezésnél maradva, ha már sikerült olyan jóravaló férfiembert kifognod, hogy netán reggelit tenne eléd, mindenképpen illik örülni neki, és megenni, még akkor is, ha a hagymás-tojásos lecsó nem a kedvenced. Válogatni ilyen helyzetben udvariatlanság, ráadásul félő, hogy a negatív hozzáállásoddal leszoktatod a konyhatündérszerepről!

Szerelmi etikett - 24 illemszabály ismerkedéshez

21. Ha a partnerednek olyan dolga akad, amelyben tudsz segíteni, mindenképpen tedd meg! Ellenben ha dolgoznia kell, vagy egyéb elfoglaltsága van, vedd észre, hogy ideje távozni, ne várd meg, míg kitessékel az ajtón! Ha viszont ragaszkodik ahhoz, hogy maradj, ajánld fel, hogy elfoglalod magad.

22. Ha a kapcsolat már olyannyira sínen van, hogy a pasi szüleihez vagy hivatalos vendégségbe, fontos, hogy ne öltözz és sminkelj kihívóan, legyél kedves, és vigyél valami jelképes ajándékot, vacsora esetén például egy üveg bort vagy friss gyümölcsöt!

23. Ha esetleg eltörsz vagy tönkreteszel valamit, sűrű bocsánatkérések közepette ajánld fel, hogy kifizeted! Ez a lehető legjobb, amit tehetsz. Valószínűleg nem fogják elfogadni, de a szándék sokat javít a helyzeten.

24. Ha ellenben te látod vendégül az úriembert, igyekezz mindent megtenni, hogy minél otthonosabban érezze magát! A számodra fontos és betartandó szokásokról kedvesen felvilágosíthatod, azonban a házirend részletes taglalása még várhat, elvégre az édesanyjával már élt együtt, és te nem az akarsz lenni, ugye?

Tippünk: ha még nem találtad meg a párod, de vágysz valakire, próbáld ki te is Párkereső szolgáltatásunkat. Klikk ide! »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top