Szex

A legújabb trend: a szinglik után itt vannak a minglik!

A mingliéletforma búcsút int a korábbi konvencióknak, és azt hirdeti, hogy egy egymásnak nagy szabadságot hagyó párkapcsolaton belül is megtalálhatjuk boldogságunkat – házasságlevél és közös lakás nélkül is.

Egy átlagos szombat az egyik nagy lakberendezési áruházban. Egy fiatal pár (mit egy, egész tengernyi) babakocsit tologatva halad a bútorok között, hogy berendezze közös otthonát. És ebben nem is lenne semmi különös, ha a trendkutatók nem állítanák azt, hogy a klasszikus „ásó-kapa-nagyharang, anyuka-apuka-ház-kert-kutya” modellnek leáldozott.

Ehelyett van együttélés papír nélkül, ingázás városok és lakások között, és a gyermek életében olykor felbukkanó szülők. Igaz, nevezettek némileg sajátos etikettet követnek, hiszen újraértelmezik a szerelmet és a családot. Új utakon járnak, mert nekik így jó. Tulajdonképpen a konvencionális kötelezettségektől mentes kötöttséget választották: szeretik a partnerüket, ám mégsem akarnak összeköltözni vele.

A legújabb trend: szinglik után itt vannak a minglik!

 

Mitől mingli a mingli?

A mingles elnevezés a „mixed singles”-ből ered, és igazából azt igyekszik lefedni, hogy ebben az életformában a szinglik és a párkapcsolati lét sajátosságai keverednek.

A minglik a szerelemben és a párkapcsolatban is nagy szabadságot adnak egymásnak, és örömmel vállalják a városok és a lakások közötti ingázást, csak hogy megőrizzenek egy darabot a függetlenségükből. Jelmondatuk tehát így hangzik: együtt lenni, de külön lakni!

Sok kívülálló persze nem éppen ezt az életformát tekinti ideálisnak, és talán önzőnek tartja azokat, akik egyéni szükségleteiket szem előtt tartva élnek, és ezekkel a „szabályokkal” szeretnének létezni a párkapcsolaton belül is. Az is tény, hogy a minglik számára legalább olyan fontos a karrierjük, mint a párkapcsolatuk, de ettől még nem önző egoisták. Hiszen egy mingli csak egy másik mingliben találhatja meg a valódi társat, aki ugyanakkora szabad térre vágyik, mint ő.

Szerelem két otthon között

A kutatók szerint manapság ezt az életformát leginkább a kísérletező kedvű fiatalok vagy a negyven felettiek választják, akik néhányszor már megütötték a bokájukat a folyton együtt levős kapcsolatokban. Emellett egyre több az olyan negyvenes éveiben járó nő is, aki anyagi függetlenségre vágyik, és jól érzi ugyan magát egy férfival, de csak ha a kapcsolatukban legalább két bejárati ajtó, két franciaágy és két televízió van. Kutatások szerint, míg 1992-ben mindössze a 38 év feletti nők alig 5 százaléka választotta ezt az életformát, mára arányuk megduplázódott. Egyáltalán nem titkolják, hogy szükségük van a szabadságra, ugyanakkor partnerüknek is megadják ezt.

A szakemberek abban is egyetértenek, hogy a minglikapcsolatok kevésbé tekinthetők stabilnak, hiszen a külön otthon miatt a felek könnyebben intenek búcsút partnerüknek. Ugyanakkor ezek a „szerelmi szabad szelleműek” semmivel sem boldogtalanabbak, mint az együtt lakó párok tagjai.

Minglik a sztárvilágban

Monica Bellucci és férje, Vicent Cassel
Monica Bellucci és férje, Vicent Cassel

Ott van például a gyönyörű Monica Bellucci. Az olasz színésznő tíz esztendeje férjnél van, azonban többnyire saját londoni lakásában él lányával, miközben férje, Vincent Cassel Párizsban székel. Mindketten állítják, hogy a kapcsolatuk a távszerelemtől életképes.

A minglik egy része nem is az összeköltözéstől, hanem sokkal inkább a jegygyűrűtől ódzkodik. Jó példa erre Charlize Theron és Stuart Townsend. Ők ketten hét éve alkotnak egy párt, ám a házasságról Theron elég kategorikusan nyilatkozik: „Mindig tudtam, hogy sosem fogok férjhez menni.” Reméljük, ezt Stuart is tudja.

Az érzéki Johnny Depp és Vanessa Paradis is a vad házasság hívei, két gyerek után sem érezték, hogy házasságlevél szükséges a boldogságukhoz, és a szintén kétgyermekes Naomi Watts és Liv Schreiber is úgy vélik, hogy egy esküvő nem tenné boldogabbá a kapcsolatukat.

Naomihoz hasonlóan sok nő azért nem hisz a házasságban, mert otthon azt látta, hogy ez az intézmény nem működik, a színésznő édesanyja ugyanis kétszer is elvált.

A késői gyermekvállalásra is bőven akad példa Hollywoodban. Geena Davis 45 évesen szülte első gyermekét, és a Született feleségek sztárja, Marcia Cross is a negyvenes évei második felében vállalt bébit, rögtön kettőt is.

Életforma és párkapcsolat

Manapság egyre bátrabban választunk olyan párkapcsolati formát, amely leginkább passzol az adott életszakaszunkhoz. Úgy alakítjuk, formáljuk kapcsolatunkat, ahogy a szabó szabja a saját méreteinkre a ruhát.

És hogy mit hozhat a jövő? A trendkutatók szerint egyre többen térnek el a konvencióktól, és alakítják úgy a családi életüket, ahogy nekik tetszik. Erre jó példa, hogy a nők nem félnek egészen a negyvenes éveik közepéig kitolni a gyermekvállalást, bízva a csodában és az orvosok tudásában.

Amerikában nem ritkák azok a lakások, ahol minden közös, kivéve a hálószobát és a fürdőt, mert ebből a pár tagjainak külön bejáratú dukál. Persze a berendezés pontosan úgy van kialakítva, hogy ha a partnerek látogatást tesznek egymás hálójában, akkor is kényelmesen elférjenek.

Fogadjunk, hogy mindenki ismer legalább egy ilyen párt! Bár talán ma még kicsit különcnek tartjuk őket, idővel elfogadottá válik az életformájuk, és nagyon is normális párokként fogunk rájuk tekinteni.

Mingliállítások, amelyekből te is magadra ismerhetsz:

A legújabb trend: szinglik után itt vannak a minglik!• Nem tartom fontosnak a papírt, és nem lelkesedem az esküvői ceremóniért sem.

• Nagy a szabadságigényem, szívesen és sokat vagyok egyedül.

• Nagyon nehezen lépem meg az összeköltözést – de inkább egyáltalán nem lépem meg.

• Szívesen alszom külön hálószobában, ahol alkalomadtán boldogan találkozom a párommal egy forró légyottra – de utána horkoljon a saját hálójában.

• Nem esik nehezemre az ingázás, ennél többet ér a személyes szabadságom.

• Semmi bajom a távkapcsolatokkal, és hosszú idő után sincs arra igényem, hogy tartósan egy légtérben éljünk.

• Nem félek attól, hogy nem találom meg gyermekeim apját, és kifutok az időből, mert még negyven felett is van élet, és addigra lecsillapodom a babázáshoz.

• Fontos, hogy mindig forrjon körülöttem a levegő, a családi lét számomra túl unalmas.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top