Szex

Hogyan fokozhatjuk a szerelmi vágyat?

Gondolom, nem csupán engem izgat, vajon mik azok a misztikus vágyfokozó szerek, közismert néven afrodiziákumok, amelyek a papucsférjből megvadult csődört, a fáradt háziasszonyból buja szexistennőt varázsolnak?

Nos, kapaszkodjatok meg! A dietetikusok állítása szerint elég egy tányér bódító illatú zellerkrémleves, és lovagunk az esti sörözés helyett a mi nyoszolyánkban fog kikötni. A kiadós szex titka ugyanis nem más, mint a jó és egészséges étel…

A fenti recept mellesleg ősrégi, már Calypso nimfának is ezzel a trükkel sikerült ágyába csalogatnia a görög hőst, Odüsszeuszt. De még mielőtt a fakanál után kapnátok, engedjetek meg még néhány kultúrtörténeti érdekességet.

Tudtátok, hogy az afrodiziákumoknak a görög mitológia szerelemistennője, Aphrodité kölcsönözte a nevét? Léptei nyomán ugyanis a mondák tanúsága szerint vágyserkentő hatású növények és virágok sarjadtak. Az imént említett fűszernövényt, a zellert pedig Szilénoszról nevezték el, aki nem más, mint Dionüszosz, a mámor istenének nevelője. Amint látjátok, a dolgok már az ókorban is szorosan összefüggtek egymással. Hogy tovább haladjak az időben, Montezuma, azték uralkodó vágykeltő csokoládéval kínálta azokat a szüzeket, akiket el szeretett volna csábítani, a francia Napkirály pedig többek közt arra használta adófizető jobbágyai pénzét, hogy ginszenggyökeret hozasson a tengeren túlról magának, mert az állítólag növeli a gyönyörérzetet. Előbbi esetben ugyan legfeljebb placebohatással lehetett számolni, hiszen ha a kakaó teobromintartalma valóban javít is a kedélyállapoton, a szakemberek szerint nem kevesebb, mint 250 tábla csokit kellene elfogyasztani ahhoz, hogy a hatása érzékelhető legyen. Az Ázsiából származó ginszenggyökérről azonban azóta tudományosan is beigazolódott, hogy jótékony hatással van az emberi szervezetre, így nyilvánvalóan a szexuális teljesítőképességre is.

Babonák és tévhitek

Tehát az emberek különböző korokban és tájakon más-más növényektől és technikáktól remélték, hogy a fajfenntartás örömeit fokozhatják. A távol-keleti országokban, Koreában és Kínában például a padlizsánra esküdtek, amely fallikus formája miatt állt gyönyörfokozó hírében. Dél-Amerikában a különböző felszippantható porokban – mint például a kokaincserje leveleiből készült kokain – hittek, amelyek valóban jól oldották a gátlásokat. Hasonló hatást tulajdonítottak a 17. századi fürdőkben rendezett orgiákon a meggyújtott beléndekmagok füstjének. Európában egy ideig minden távoli földrészről származó újdonság az „erotikus slágerlisták” élén állt. Négyszáz évvel ezelőtt az angol urak egy adag burgonyáért akár egy cselédjük húszévi bérét is kifizették. Casanováról pedig azt jegyezték fel, hogy légyottjai bevezető fogásául előszeretettel fogyasztott aranyárban mért szarvasgombából készült ételeket.

Mellesleg a tudomány őt igazolta. Egy amerikai táplálkozástudós véleménye szerint „a jó étel és a szex olyan, mint a kulcs és a zár, egy jóízűen elfogyasztott ebéd felszabadítja a szexualitás elzárt területeit.”

Az, hogy a fent felsorolt növények és szerek közül melyek stimulálták valóban a szexuális vágyat, és melyek azok, amelyekről tévesen hitték azt, ma már könnyedén kimutatható. Egy biztos: a szexuális élet nagyrészt a hormonok működésének függvénye, amelyeknek egy része aminosavakból épül fel, illetve ezek segítségével jön létre. Aminosavakat pedig legfőképpen fehérjetartalmú élelmiszerekben találhatunk. Ezért, ha tudatosan figyelünk ételeink megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje-összetételére, a meghatározó hormonok működése, így a szexuális aktivitás is fokozható.

Nem mindegy, mit eszünk!

Bizonyítást nyert, hogy igenis vannak élelmiszerek, amelyek erősítik az ivarszerveket, vagy izgatják a központi idegrendszernek a szexualitásért felelő régióit, illetve fokozzák a szexhormonok termelését. Ide sorolhatók a nagy cink-, magnézium-, foszfor-, kálium-, kalcium-, vas- és A-vitamin-tartalmú zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények, fűszernövények, valamint a tejtermékek. A petrezselyem például – elsősorban magas káliumtartalmának köszönhetően – serkentőleg hat a vesék, illetve a vizeletkiválasztó-rendszer működésére. Fogyasztása tehát különösen javallott azoknak a férfiaknak, akik merevedési problémákkal küzdenek. Mivel apioltartalma révén izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz, így erősíti a merevedési reflexet.

Ugye nem kell mondanom, hogy egészséges szexualitás csak jól felvértezett immunrendszer mellett létezik? Ehhez elsősorban életfontosságú vitaminokra és ásványi anyagokra van szükségünk, amelyek egyes zöldségekben és gyümölcsökben találhatók meg. Ilyen a zeller, a petrezselyem, a spárga, a padlizsán, a görögdinnye, a banán, a citrusfélék, az avokádó, a vöröshagyma és a szezámmag. Ezeknek jelentős antioxidáns, azaz védő hatásuk van, rendszeres fogyasztás esetén segítik leküzdeni a fáradékonyságot, és növelik a szellemi aktivitást, aminek egyenes következménye, hogy nő a szexuális kedv.

Az erek rugalmassága, tágulékonysága szintén befolyásolja a nemi aktivitást, a merevedés időtartamát, illetve az orgazmuskészséget. Ezért olyan élelmiszereket is fogyaszthatunk, amelyek kifejezetten az érrendszerre hatnak. A ginkgo biloba, a gyömbér, a fokhagyma, a bors, a borsikafű, a fahéj hatására a vér a nemi szervekbe áramlik, és a véredények fala kitágul. A növényi fűszerekben lévő illóolajok szintén hozzájárulhatnak a vérkeringés fokozásához. Érdemes becsempésznünk tehát az ételeinkbe fahéjat, szegfűborsot, csilit, sáfrányt, rozmaringot, gyömbért, koriandert, ánizst, szerecsendiót, borsmentát, továbbá mézet.

Hangulat és bódulat

Van még egy, a szexualitás szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható területe a szervezetünknek: az idegrendszer! Kiegyensúlyozott működését elősegítheti például a zellerben található esszenciális olaj. A bazsalikom is kifejezetten nyugtatóan hat az idegekre, alkalomadtán még a fejfájást is megszüntetheti. A füge és a ginkgo biloba pedig fokozza a koncentrációt.

Nem mindegy az sem, mennyire tudunk ráhangolódni a szexre! Ilyenkor hívhatjuk segítségül a kedélyállapotra ható, más néven pszichotróp élelmiszer-alkotóelemeket, mint a koffein és a teobromin. A kakaóban, így a kakaót tartalmazó csokoládékban lévő teobromin, köztudottan boldogságérzetet kelt. Hogy ismét Casanovára hivatkozzam, szerelmi kalandjai közben állítólag szívesebben ivott egy csésze forró csokoládét, mint egy pohár pezsgőt.

Ezt viszont elhibázta, lehet, hogy az utóbbival gyorsabb hatást ért volna el. Az alkohol ugyanis kimutatottan nagy hatású bódítószernek számít, ahogy bizonyos feszültségoldó gyógynövények is. Mindkettő a központi idegrendszeren keresztül, viharos sebességgel korbácsolja fel a szerelmi vágyat. De csínján bánjunk velük! Az alkohol serkentő hatásáról már Shakespeare is írt, bölcsen figyelmeztetve arra a rossz tulajdonságára,, hogy bár „fölgerjeszti a vágyat, ám lerontja a teljesítményt”. Tehát csak mértékkel fogyasztandó, ami egybeesik az orvosi irányelvekkel is. Tudnunk kell, hogy ezek az „ajzószerek” hosszabb távon inkább csökkentik a nemi működést, és károsítják az egészséget is, ezért rendszeres alkalmazásuk ellenjavallt.

(Forrás: Táplálkozási Akadémia Hírlevél, I. évf. 10. szám)

Alkalmi vágyfokozók

Tihanyi András dietetikus
Tihanyi András dietetikus

• Nőknek szeretkezés előtt jó szívvel ajánlható egy pohár vörösbor – állítja szakértőnk, Tihanyi András dietetikus. – Oldja a gátlásokat, hatékony vágyfokozó, és elősegíti a nedvesedést is.

• Jó hatással lehet egy kis mennyiségű koffein (energiaital vagy kávé). A feketetea is segíthet, akár szexuális zavarok esetén is. Különösen a korai magömlésre hathat ki, mivel csökkenti a feszültséget. Srí Lankán a férfiak egy órával a szeretkezés előtt, kétcsészényit fogyasztanak belőle.

• A stimulánsokkal és egyéb illegális szerekkel már óvatosabb lennék. Ezek akár veszélyesek is lehetnek, beteg embereknek pedig egyáltalán nem ajánlanám őket. Általában a véráramlást fokozzák a nemi szervekben, illetve a központi idegrendszeren vagy a hormonreceptorokon keresztül hatnak. Ilyen például a spanyol csepp, amely cantharidin – eredetileg a kőrisbogár összetevője – tartalmánál fogva nemi vágyfokozó, ám mellékhatásként károsíthatja a veséket. Az illegális efedrin tartalmú gyógyszerek, amelyek a „ma huang” gyógynövény összetevőjét tartalmazzák, szintén vágyfokozó hatásúak. A yohimbine gyógynövényt is előszeretettel használják vágyfokozásra és erekció fokozására, de ennek is lehetnek mellékhatásai.

• Véleményem szerint azonban egészséges szexualitású embernek ezekre a gyógynövényekre semmi szüksége nincsen. Ha mégis használják őket, tisztában kell lenni az esetleges súlyos mellékhatásokkal: idegességgel, vérnyomás-emelkedéssel, kínzó fejfájással, álmatlansággal, szapora szívveréssel, remegéssel, bőrkiütéssel, halállal. Máj- és veseelégtelenségben, magas vagy kórosan alacsony vérnyomásban, cukorbetegségben és pszichés problémákban szenvedőknek pedig szigorúan tilos ilyesmit fogyasztani!

 

Még több az e heti Nők Lapjából:

Till Attila: A harmadik gyerekem születése országos üggyé vált »
D. Tóth Kriszta: Első ovis karácsony »
Celebek az űrben! »
Tényleg közelít a vég? »
Különös szilveszter »

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top