Szex

5+1 szuper tipp, hogy egyensúlyban maradjon a szerelem

A tökéletes párkapcsolat egyik titka, hogy a férfi és a nő egyformán szeretik egymást. Mi történik azonban, ha felborul az egyensúly, és az egyik fél szíve hevesebben dobog? Mit kell tenni, ha hullámvölgybe kerül a kapcsolat? A szerelmi egyensúly nagy kérdéseire kerestük a választ.

Kellemetlen látni, amint a barátnőnk mindent megtesz kedveséért, a férfi azonban ügyet sem vet erre! Az ínycsiklandó vacsora minden este gőzölög az asztalon, a Forma–1 felvéve, már csak az esti masszázs vár a szerencsés férfira. Barátnőnk azonban folyton panaszkodik, hiszen párja fittyet hány kívánságaira, még a születésnapját is elfelejti. Számos kapcsolatban megfigyelhető, hogy az egyik fél többet tesz párja boldogságáért, mint kedvese.

Ha az egyik fél jobban szeret....

Ki csalódik nagyobbat?

– Ha a kapcsolatban az egyik fél „jobban szeret”, az általában erősebb elkötelezettségre, magasabb fokú érzelmi bevonódásra utal – mondja dr. Geist Klára pszichológus-párterapeuta.

A szakértő szerint, ha valaki érzelmileg elkötelezettebb, többet tesz a viszonyért, illetve valószínűleg többet is vár el a kapcsolattól. Szakítás, illetve válás esetén valószínűleg ő csalódik nagyobbat, hiszen elvárásai messze meghaladják partnere igényeit. Gyermekkori tényezők, illetve az illető személyisége is befolyásolja, hogy mennyire szorosan kötődik kedveséhez. Aranyszabály, hogy az érzelmi elkötelezettség a kapcsolatban időről időre változik! Ha például kezdetben a nő rajong partneréért, elképzelhető, hogy néhány év elteltével már idegesíti kedvese viselkedése. Érdekes statisztika, hogy általában a hölgyek kezdeményeznek szakítást, hiszen ők érzékelik jobban a kapcsolat hiányosságait.

 

Szenvedélyből szeretet?

Természetesen mindenki arra vágyik, hogy stabil kötődés alakuljon ki közte és partnere között. Nem kell azonban elkeseredni, ha időnként azt érezzük, az elsöprő szenvedély tovaszállt. Ez utóbbi jelenség természetes folyamat, hiszen a kapcsolat kezdeti szakaszában tapasztalható lángolás általában megszűnik. A szenvedélyes szerelem helyét körülbelül 1-3 év után átveszi egy elmélyültebb, higgadtabb szeretet. A szerelem átalakulása egyáltalán nem negatív folyamat, hiszen ez egyben a mély kötődés kezdete. A párkapcsolatok kritikus pontja lehet azonban, ha a felek képtelenek az elköteleződésre – mondja dr. Geist Klára.

Csak semmi pánik!

A szoros kötődés a mély érzelmek kialakulásának záloga, hogy fenn tudjuk tartani a párkapcsolat egyensúlyát. Ez utóbbi megteremtése érdekében tanácsos sokat beszélgetnünk partnerünkkel.

– Egy párkapcsolatban elengedhetetlen, hogy a felek megosszák egymással vágyaikat, elvárásaikat. Ezért nagyon fontos szerepe van a beszélgetésnek, az aktuális problémák megvitatásának – mondja dr. Geist Klára.

5+1 szuper tipp az egyensúlyért

1. Mivel a mélypontok általában akkor jelentkeznek, amikor a kapcsolat megtorpan, nem tud továbbfejlődni, fontos, hogy a változásokat képesek legyünk elfogadni, és alkalmazkodni tudjunk hozzájuk.

2. Krízishelyzetekben bátran keressünk közösen megoldásokat, hogy a mélypont ne feleméssze, hanem inkább felfrissítse a kapcsolatot.

3. A nehéz pillanatok átvészelésében nagy szerepe van a rugalmasságnak, így érdemes szakítani a klasszikus férfi-, női szerepekkel. Azzal, hogy kedvesünk néha vacsorát főz, mi pedig becsavarunk egy villanykörtét, feldobhatjuk a párkapcsolatot.

4. Gyermekkorunkban tudatosul bennünk egyfajta családmodell, amelyet szüleinktől „lesünk el”. Elképzelhető, hogy ez az általunk elsajátított minta később inkább veszélyezteti kapcsolatainkat, vagyis folyton ugyanazokba a hibákba esünk. Ha minden párkapcsolatunkban azonos hétköznapi konfliktusok köszönnek vissza, érdemes pszichológus szakember segítségével feltárni problémáink mozgatórugóit.

5. Ha úgy érezzük, hogy kapcsolatunk egyensúlya azért borul fel, mert partnerünk örökké uralkodó szerepet tölt be, ezzel háttérbe szorítva saját elképzeléseinket, szintén érdemes szakemberhez fordulni. Mielőtt azonban profi segítséget kérünk, tanácsos átgondolni, hogy valóban zavar-e minket kedvesünk dominanciája.

+1: A szerelmi egyensúly megteremtése érdekében érdemes a kapcsolatot folyamatosan ápolni. Beszélgessünk, szervezzünk minél több közös programot kedvesünkkel. Így biztos érzelmi alapokat építhetünk, nehéz helyzetekben pedig a közös élmények felidézésével töltődhetünk fel!

 

Egyenlőtlen harmónia?

Furcsa módon nem minden ember elégedett akkor, ha párkapcsolatában kedvesével egyenlő viszonyban áll. Egy bizonytalan, tétova ember például sokszor domináns partnert választ magának, mert rosszul érzi magát egy olyan kapcsolatban, ahol önálló döntéseket kell hoznia.

Extra tipp: dr. Geist Klára pszichológus-párterapeuta a WellnessCafe szakértője – itt tudod felvenni vele a kapcsolatot, ha kérdésed van. »

Tippünk: ha még nem találtad meg a párod, de vágysz valakire, próbáld ki te is Párkereső szolgáltatásunkat. Klikk ide! »

Párkapcsolat.lap.hu »
Flört.lap.hu »
Szerelem.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top