Szex

A modern férfi 4 típusa

Kíváncsi vagy, vajon milyen típusba tartozik a pasid? Egy nemzetközi kutatás érdekes eredményekre jutott a 21. század férfijait vizsgálva. Íme a meghökkentő tények!

A fiatal férfiak élete bonyolultabb, mint korábban bármikor – derül ki a témában valaha készített legátfogóbb tanulmányból, amelynek eredményeit a Discovery Networks tette közzé. A 15 országban elvégzett felmérésben több mint 12 000 férfi vett részt – köztük 506 magyar fiatalember.

Kockahas? Tömött pénztárca? Szerető szív?

A felmérés szerint a XXI. század férfijai a modern kor elvárásainak megfelelően alakítják ki saját férfiassági modelljeiket – munkahelyükön, otthon és bárhol az életben azt a szerepet keresik, amelyben a társadalom és önmaguk előtt is kényelmesen érzik magukat.
Családfenntartó, testőr és szülő: minden férfi másképp kezeli ezeket a feladatokat. Manapság nincs egyértelmű példakép, így mindenki magának kénytelen beállítani a megfelelő egyensúlyt modern és hagyományos között. Ennek eredményeképpen a fiatal férfiak is képesek érzelmileg megnyílni, nem erőltetik magukra mindenáron a tradicionális „erős harcos” sztereotípiát.


Ellentmondó kihívások

A változások mélyrehatóak, a pasik sokszor egymásnak is ellentmondó kihívások közepette kényszerülnek saját férfiassági modelljük kialakítására. A gazdasági változások miatt egyre nehezebb álláshoz jutni, és megtartani azt. A társadalmi változások megkövetelik, hogy családjuk eltartói és lelki támaszai legyenek egyszerre, míg a kulturális változások a médiában ábrázolt sikeres életstílus követésére hajszolják őket. A forradalmi kutatás arra következtet, hogy a modern társadalom férfiszerepének komplexitása az evolúció új szakaszát tükrözi, idejétmúlttá téve a „metroszexuális” vagy az „alfa-hím” címkét.

A modern férfi 4 típusa

A Discovery Networks EMEA tanulmánya a minták alapján négy alapvető típust különböztet meg a fiatal férfiak tekintetében:

1. Családfenntartó – a fiatal férfiak 26%-a hagyományos, családközpontú, konzervatív nézeteket vall a családban, illetve a társadalomban betöltött szerepéről.

Azon férfiak nagy csoportjához tartozol, akik leginkább a tradicionális férfiszerepet töltik be a társadalomban. Valószínűleg te vagy a családfő, a te jövedelmed alapozza meg a család megélhetését. Keményen dolgozol, hogy tisztességes életszínvonalat biztosíts számukra. Főnökeid magas elvárásainak túlórázással és hétvégi munkával is igyekszel megfelelni. Nem egyszerű a kétszeres nyomást elviselni – a család és a munkahely részéről is. Lehetetlen minden igényt és követelményt kielégíteni, így aztán az élet fontos döntéseit csak újabb családi veszekedés vagy a fizetésemelésről való lemondás árán tudod meghozni. Minden ötödik magyar és minden negyedik európai válaszadó tartozik veled egy csoportba.

 

2. Modern irányító – a fiatal férfiak 34%-a modern felfogásban kezeli a férfi- és a női szerepeket, és egyszerre több feladattal is megbirkózik.

A legnépesebb csoportba tartozol – a fiatal európai férfiak több mint egyharmadával együtt. Párod szerencsésnek tarthatja magát: minden helyzetben számíthat rád, egyenlően osztjátok meg a feladatokat. Gyermekeid sem panaszkodhatnak, születésüktől fogva fontosnak tartod, hogy szoros és jó kapcsolatban legyél velük. Valószínűleg nem töltöd minden idődet munkával, kereseti forrásként és nem önmagában való értékként kezeled – mert van mire fordítani a szabadidődet: családoddal és/vagy barátaiddal töltöd el. Magyarországon a fiatal férfiak mintegy 34%-a tartozik ebbe a típusba.


3.
Énközpontú – a fiatal férfiak 26%-a önmagát kapcsolatai fölé helyezi, és kevésbé foglalkozik a család kérdésével.

Nyitott vagy új kapcsolatokra és új kihívásokra egyaránt. Világméretű trend képviselője vagy – a magyar válaszadók 30%-ával és minden negyedik európai fiatalemberrel együtt. Óvatos vagy a családalapítás tekintetében. Minél később szeretnél nagyon komoly kapcsolatot, hogy tovább maradhass aktív és szabad. Értékeled azokat a kihívásokat, hobbikat vagy munkákat, amelyek biztosítják számodra a sikeres életet. Teljesen el tudsz mélyülni a munkádban vagy a hobbidban, így mások megbízható szakértőként tartanak számon a saját területeden.

 

Magyarországon az összesített eredményekhez hasonlóan a modern irányító típus a leggyakoribb (34%), őket az énközpontúak követik (30%). A családfenntartók (19%) némileg alulreprezentáltak, míg az el nem kötelezettek közé az európai átlagnál valamivel többen sorolhatók (17%).

4. El nem kötelezett – a fiatal férfiak 14%-a a mának él, mindenfajta elkötelezettséget elutasítva.

Nagyra értékeled a szórakozást, az izgalmasan eltöltött szabadidőt és a pihenést. Az európai átlagnál (19%) valamivel kevesebb, minden hatodik fiatal magyar férfi tartozik ebbe a ritka csoportba. Nem kedveled az elkötelezettséget és a felelősséget, így aztán minden téren igyekszel elkerülni – legyen az a párkapcsolatokban vagy a munkában. Nem gondolsz a házasságra, a családalapítás még nagyon messze áll tőled. Nem kötődsz erősen a munkahelyedhez, jelszavad a rugalmasság, üdvözlöd a változást. Bizonyára sok barátod van, talán szerte a világon élnek. A társadalmi vagy politikai akciók, szerepvállalások idegenek tőled. Szkeptikus vagy, és realista, véleményed szerint nem te fogod megváltani a világot.


Fontos problémák, amelyek a legtöbb fiatal férfi életében jelen vannak

A 12 000 férfira kiterjedő felmérés jelentős közös viselkedési mintákat tárt fel a 25–39 év közötti férfiak körében – íme a legfontosabbak:

A fiatal férfiak egyre későbbre tolják vagy éppen átrendezik az élet hagyományos mérföldköveit.

A mai férfiak gyakran késő harmincas éveikben érik el a férfivá válás tradicionális állomásait: a saját lakáshoz jutást vagy a gyermekvállalást. Az apaság annyira fontos számukra, hogy addig halogatják a gyerekvállalást, amíg anyagilag és érzelmileg fel nem készülnek rá. Házasságot átlagosan 30 éves korukig kötnek, elhúzódnak diákéveik, így később állnak munkába, és később hagyják el a szülői házat.

A legtöbb magyar férfi nem hisz az egyenlőségben, amikor gyermeknevelésre kerül sor. A megkérdezettek csupán 40 százaléka ért egyet azzal, hogy egy férfi ugyanolyan jól fel tud nevelni egy gyereket, mint egy nő. Ezzel a románokkal és az olaszokkal együtt a legkonzervatívabb nemzetek közé tartozunk. Ennek ellenére a magyarok több mint 60 százaléka véli úgy, sokkal fontosabb, hogy a férfiak érzelmi támaszt nyújtsanak, mint anyagi támogatást. Ezzel Magyarország a modern gyermeknevelési elveket leginkább hangsúlyozó három ország között van.

A nemek közötti egyenlőség eredménye: a férfi-női kapcsolatok bonyolultabbak, mint valaha.
A nők vegyes jelzéseire reagálva a férfiak a hagyományos szemléletet ötvözik a feminista megközelítéssel, egyszerre próbálnak erősek, dominánsak, ugyanakkor érzékenyek és nyíltak lenni, noha a két megközelítést meglehetősen nehéz összhangba hozni. A párbeszéd nyíltabbá vált a nemek között, a szex sem tabutéma többé. Egyes férfiak számára ez kielégítőbb szexuális életet is jelent, míg másokat zavarba hoz, ha a nő kevésbé szégyenlős, vagy többet, mást akar. A megkérdezett fiatal magyar férfiak közel 90%-a jelentette ki, hogy kapcsolataiban fontos az egyenlőség. Ez alapján Magyarország az élen végzett: a leginkább emancipált országnak tekinthető.

Biztonságos szex és potencianövelő tabletták, partikultúra és tudatos táplálkozás. Minél nagyobb a felhajtás az egészséges életmód körül, annál nehezebb megfelelően élni.

A fiatal férfiak életmódjára jellemző hedonizmus és a stresszes munkakörnyezet gyakran ütközik egészséges életstílus iránti törekvésekkel. A fiatal férfiak több mint fele Európa-szerte – Olaszország kivételével – „tisztában van azzal, hogy nem ügyel eléggé az egészségére”, ugyanakkor emiatt nem feltétlenül iszik kevesebb alkoholt. A nőiesség látszatát elkerülendő a fiatal férfiak inkább az egészségmegőrzés férfias módszereiről beszélnek. Edzőterembe járnak, orvoshoz pedig leginkább azért mennek, hogy megőrizzé családjuk fenntartásához szükséges egészségüket.

Tippünk: ha még nem találtad meg a párod, de vágysz valakire, próbáld ki te is Párkereső szolgáltatásunkat. Klikk ide! »

Szeretkezés.lap.hu »
Párkapcsolat.lap.hu »
Szerelem.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top