Szex

Új trend: zöldesküvő

Amerikában egyre inkább terjed egy új trend, a zöld-, vagyis ökobarát esküvő. A mesés ruháról szerencsére nem kell lemondanod, ha ilyet szeretnél, de akad egy-két meghökkentő dolog, amelyre érdemes odafigyelned.

Az amerikai esküvőipar szerint elérkezett a környezetbarát esküvők ideje. Elsőre talán furcsának tűnhet az ötlet, hiszen a környezetvédelemről leginkább az energiával való takarékoskodás, az újrahasznosítás és a globális felmelegedéshez hozzájáruló üvegházgázok kibocsátásának csökkentése jut eszünkbe. Márpedig az esküvőjén senki semmivel nem akar fukarkodni, és valószínűleg hallani sem akar újrapapírból készült menyasszonyi ruháról és hasonlókról.

Szerencsére nem is erről van szó. Ha valaki zöldesküvőt szeretne, egyáltalán nem kell lemondania a mesés ruháról, csak arra kell ügyelnie, hogy természetes anyagokból készüljön, viszont például a sok felesleges nászajándék helyett miért ne kaphatnánk inkább egy fát. Ha van hol elültetni, még a gyerekeink, de talán az unokáink is tudják majd, hogy kitől van.

Az amerikai Brides magazin írt először a zöld-, vagy ha jobban tetszik, környezetbarát esküvőkről, amelyek száma az utóbbi néhány évben megsokszorozódott. A rangos esküvői magazin a honlapján egy külön rovatot is indított a témának. Sorra alakulnak zöldesküvő-szervező cégek, amelyek garantálják, hogy a vacsorán felszolgált ételek alapanyagai kizárólag természetes összetevőkből állnak, és helybeli termelőtől, farmról származnak.

A házasulandókat az is érdekli, hogy a bányában, ahonnan a jegygyűrűhöz való gyémánt származik, vajon a méltányos kereskedelem, vagyis a fair trade szabályai szerint dolgoztatják-e a bányászokat, és Limo Hammer helyett inkább lovas hintón érkeznek az esküvőre. De más szempontok is fontosak. Ilyen például a vendégek száma, és az, hogy milyen messziről érkeznek, mivel jönnek és járművük mennyi káros gázt bocsát ki az út alatt. Az esküvő „karbon lábnyomát” előre ki is kalkulálhatják a környezetvédő jegyespárok.

 

Nem mindegy, hogy az esküvői csokorhoz helyben termesztették-e a virágokat, vagy hozni kellett őket valahonnan, hogy a dekoráció cserepes vagy vágott virágból készül. Ökoesküvőiruha-tervezők tűnnek fel a színen, hogy a menyasszonyi ruha ne csak természetes anyagokból készüljön, hanem divatos is legyen. A legjobb az egészben pedig az, hogy tényleg nem néznek ki rosszul, sőt.

„Az esküvő sok mindennek jelenti a kezdetét az emberek életében – mondja a New Yorkban élő Emily Anderson, az Eco-Chic Weddings című könyv szerzője. Ekkor gondolkodunk el azon komolyabban, hogyan képzeljük el az életünket, hogyan akarunk élni, és egyáltalán milyen bútorokat akarunk a közös lakásba. Meg kell tervezni egy közös életstílust.” A szerző saját blogjában rendszeresen beszámol olyan párokról, akik zöldesküvőt tartottak: „Csak tizenöt vendéget hívtunk meg, így nemcsak az esküvői karbon lábnyomunkat csökkentettük, de egyúttal pénzt is spóroltunk. A jegygyűrűket egy 1925-ból való, a nagymamától örökölt gyűrűből készíttettük el, így újra is hasznosítottunk valamit” (Heather és Michal).

 

Egy másik ökoesküvő-hívő, Kate Harrison azért írta meg The Green Brid Guide című könyvét, mert amikor ő ment férjhez, nehezen tudta összeszedni az információkat. Róla igazán nem mondhatni, hogy Bridezilla volna, esküvője sokkal inkább szólt a Földről, mint saját magáról.

Tippek a zöldesküvőhöz

• Használj a dekorációhoz és a menyasszonyi csokorhoz az épp aktuális évszaknak megfelelő, helyben termett virágokat! Felejtsd el a lufit!

• Hívj olyan zenekart, amely akusztikus hangszereken játszik!

• Az esküvői jármű autó helyett legyen lovas kocsi vagy hintó.

• A szertartás és a lagzi helyszíne ne legyen egymástól túl messze.

• Bérelj helyszínt valamilyen nonprofit szervezettől, múzeumtól vagy közösségi háztól.

• Rendezd a szabadban a bulit, a világítást mécsesekkel, gyertyákkal biztosítsd!

• Inkább kölcsönözd a ruhát, mint megvedd vagy megvarrasd, ha mégis, akkor az esküvő után fordítsd jótékony célokra, adományozd el.

• Az ételeket és italokat helyi termelőtől szerezd be.

• Akinek lehet, küldj e-mailben meghívót, vagy készítsd el saját kezűleg, ha mód van rá, újrahasznosított papírból.

• Papírképek helyett készüljenek digitális fotók.

 

Hogyan szervezzünk leánybúcsút? » Esküvő 2009 – fórum » Esküvő.lap.hu »
Hogyan szervezz tökéletes lagzit? » Esküvő 2008 – fórum » Menyasszony.lap.hu »
Wellnesstippek esküvőre készülőknek » Esküvői bakik – fórum » Esküvőszervezés.lap.hu »


További linkek:
Öko-menyasszonyiruhák »
Az Eco Chic Weddings c. könyv honlapja »
A Brides magazin Zöldesküvő rovata »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top