Szex

Mit illik az esküvõn?

Muszáj mindenkit meghívni? Mit tegyünk, ha nem akarunk négy étkészletet kapni? – ilyen kínos kérdésekrõl faggattuk Görög Ibolya protokollszakértõt.

Az esküvő a fiatal pár életének eseménye, tehát a násznépnek az ő igényeiket kell figyelemben venni – hangsúlyozza Görög Ibolya. – A minimum elvárás csak annyi, hogy a szülőket és a tanúkat házastársukkal, élettársukkal együtt meg kell hívni az esküvőt követő ebédre vagy vacsorára is.





Hívatlan vendégek

– Muszáj meghívni azokat, akik minket meghívtak?

– Nem kötelező a visszahívás. Azokat hívják meg a fiatalok, akiket szeretnének.

– De hogyan ne hívjuk meg azokat, akiket nem akarunk, úgy, hogy ne tűnjünk illetlennek?

– Nem kötelező szó szerint mindenkit meghívni. De jó, ha tisztában vannak vele: sértő lehet, ha egy bizonyos körből, például a rokonok közül egyeseket meghívunk, másokat viszont nem.

– Vegyük például a munkahelyet. Mi van akkor, ha valaki 40 emberrel dolgozik együtt, de csak öttel van jóban?

– Azok közül, akikkel közvetlenül együtt dolgozik, ha már egyet meghív, akkor mindenkit meg kell hívni. Nagyon kínos dolog ez, most csak egy ötletem van, hogy hogyan kerülhető ki. Például tarthat egy munkahelyi leánybúcsút – oda a nemszeretem kollégák úgysem mennek el, vagy korán távoznak, és a megmaradtakat esetleg meg lehet hívni.

– Mit tehetünk akkor, ha nem szeretnénk, hogy mindenki családostul jöjjön?

– Erre sajnos nem tudok mit mondani. Esküvőre, lakodalomba nem lehet „szingliben”, azaz egyedül meghívni az embereket, ha házastársuk, élettársuk van. A gyerekeket úgy lehet nem meghívni, hogy jelezzük, az időpont vagy a helyszín miatt talán a gyerekek nem éreznék jól magukat. Az is megoldás, ha a meghívóra alulra, apró betűkkel odanyomtatják, hogy a hely korlátozott befogadóképességű, ezért kérjük, hogy csak egy kísérőt hozzon.








Hogyan spórolhatunk? 

• Nem mondtam meg a virágkötőnek, hogy esküvői csokrot szeretnék, csak az orra alá dugtam egy fotót, hogy ilyen legyen. Harmadannyiba került.
Andi, 23

• Érdemes megvarratni a ruhát, mert így olcsóbb, mint a kölcsönzés. Ráadásul a tiéd marad, és ha nem is fogsz többet férjhez menni, estélyi ruhának átalakítható.
Anikó, 29

• Saját kezűleg készítettük a meghívókat. Két esténk ráment, de megérte. Megterveztük számítógéppel, kinyomtattuk színes nyomtatóval. A meghívottak el voltak ájulva, azt mondták, nagyon egyedi volt.
Nóri 25

• A templomdíszítést úgy oldottuk meg, hogy összefogtunk másik két párral, akiknek szintén aznap volt az esküvőjük.
Noémi, 29

• Az asztaldíszítést saját kezűleg csináltuk: úszógyertyákat tettünk egy tálba, az alját kagylókkal, gyöngyökkel, kavicsokkal dekoráltuk.
Kata, 28

• Megbeszéltük a vőlegényemmel, hogy nem költünk az autó dekorációjára. Vettünk fehér masnikat és ezekkel díszítettük fel a motorháztetőt. Pár száz forintból megúsztuk.
Eszter, 26
Pénzt akarok kapni!

– Muszáj elmenni a főnök esküvőjére?

– Ha meghívót küld, akkor illik. Ha valamilyen tényleg objektív ok miatt nem tudunk elmenni, akkor illik dísztáviratot – nem sms-t! – küldeni.

– Mit illik neki ajándékba vinni?

– Ajándékot csak akkor kell vinni, ha a lakodalomba is meg vagyunk hívva.

– Mit illik venni a távoli ismerősnek, régen látott rokonnak?

– Legegyszerűbb – és egyáltalán nem illetlenség –, ha megkérdezzük, mire van szüksége, mire vágyik. Távoli rokontól nyilván nem illik mosógépet kérni…

– Mekkora értékben illik ajándékot venni?

– A saját képességeink szerint vásároljunk.

– Illő az, ha egy nagyobb társaság, például kollégák összeállnak, és együtt vesznek ajándékot?

– Ez jó ötlet, de nagyon kell tudni, hogy mi nincs még a fiataloknak.

– Illik pénzt kérni a násznéptől, ha nem akarunk vegetáriánusként húsdarálót kapni?

– Nyilván nem lehet beleírni a meghívóba, hogy „Pénzt kérünk”. Azoknak a meghívójába, akiket a lakodalomba is meghívnak, lehet tenni egy kártyát, mondjuk pálmafákat vagy házikót rajzolni rá, és beleírni, hogy „Kérjük, nászajándék helyett ebben segítsen!”. Magyarországon még nem elterjedt, de lehet nászajándék-szolgálathoz fordulni, vagy egy listára felírni, hogy ilyen és ilyen üzletben listát állítottunk össze, milyen termékeket szeretnénk – így mindenki választhat a pénztárcájának megfelelő ajándékot.





Csizma vagy kiscipő?

– Mennyi idővel korábban illik visszaszólni a násznépnek, hogy mennek-e az esküvőre?

– Nem kell visszaigazolást kérni, az esküvőre az jön el, akit meghívtak, és szeretne ott lenni. A lakodalomra más szabály vonatkozik. Előbb szóban kell meghívni az embereket, és aztán írásban, ha igent mondtak. Követendő szép szokás, hogy lehetőleg személyesen adjuk át a meghívót.

– Illik átöltözni a násznépnek?

– Nem kell átöltözni. A menyasszony is csak azért öltözik át, mert az esküvői ruha, pláne a cipő egy idő után halálosan kényelmetlen tud lenni. Úgy gondolom, hogy a meghívottaknak télikabát, csizma a templomban még jó, de váltás kiscipőt kell vinni a lakodalomhoz.



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top