Szex

Kiabálj, sikíts!!!

Egy felmérés szerint a férfiak 60%-a azt állítja, hogy jobb lenne a szexuális életük, ha partnerük hangosabb lenne az ágyban. Mit tegyünk? Tanulható-e a hangos szex?





Ami ösztönös és ami nem

Talán mindannyian ismerjük a pornófilmek szupernőit, akik már az első érintés után extázisba esnek, és azonos alapjáratú, magas fejhangú sikoltozásba kezdenek egészen az aktus befejezéséig. Egy természetes szexuális érdeklődésű emberpár számára ezek a jelenetek inkább mulatságosak vagy taszítóak, de semmiképpen sem izgatóak. Ugyanakkor tény: egy felmérés szerint a férfiak 10%-a azt állítja, hogy partnere egyáltalán nem ad ki hangokat szeretkezés közben, beleértve az aktus befejezését is. A megkérdezett férfiak 60%-a pedig azt állítja, hogy jobb lenne a szexuális életük, ha partnerük hangosabb lenne az ágyban…

Mérei Klára szexológus szerint a hallás alapvető fontosságú a szexuális együttlét során. “A szeretkezés során kiadott hangok megerősítenek és visszaigazolást adnak – mindkét fél részére. Ha valamelyikük úgy érzi, hogy a másik ebben a tekintetben nem ad megfelelő választ, akkor ezen mindenképpen javítani kell, mert az egyik fél elégedetlensége hosszú távon a kiegyensúlyozott nemi élet rovására mehet” – mondja Mérei. “Bár a hallás és a hangképzés ösztönös dolog, a hangos szex bizonyos értelemben tanulható.” Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a párnak hangképzési órákra kellene járnia, vagy intenzív pornófilm-nézegető tanfolyamon kellene részt vennie. “A pornófilmek meglehetősen naturálisan és sematikusan ábrázolják a szexualitást. Bizonyos technikák ugyan elleshetőek belőlük, de a hangos szex tipikusan nem ilyen dolog” – véli Mérei Klára.






A csendes szex okai

A csendes szexnek sokféle oka lehetséges. A szexológus három fő tényezőt említ, amelyek szerepet játszhatnak abban, hogy a nő – akaratlanul vagy akaratlagosan – nem ad ki hangokat az ágyban. “Talán a legfontosabb ok az alkati tényező” – mondja Mérei Klára. “Vannak nők, akik eleve gátlásosabb, visszafogottabb típusok. Ők valószínűleg az élet minden területén így viselkednek – beleértve a szerelmi együttlét közben kiadott hangokat is. Aki alkatilag csendesebb, attól nem lehet elvárni, hogy azonnal áriákat zengjen szeretkezés közben. Ha egy gátlásosabb nő megpróbálna folyamatosan reprodukálni egy élvezetet kifejező, ösztönös színezetű hangsort, akkor ezt a saját habitusát átlépve tenné meg. Ettől a férfi talán boldog lenne, de a nőt önfeladásra kényszerítené. Ez méltánytalan, és semmiképpen nem elvárható egy nőtől. Nem is beszélve a bűntudatról, ami esetleg a nőben kialakulhat ennek hatására” – jegyzi meg Mérei Klára.

A csendes szex második oka a nő – partnere iránt érzett – gátlásaiban keresendő. “Az első éjszaka, illetve az első együttlét meghatározó lehet. Ha a nőben az első éjszaka, vagy együttlét úgy maradt meg, hogy a körülmények miatt nem lehetett kiadni, ami benne volt, akkor ez később visszahathat a partnerére.”

A szexológus harmadikként említi a körülmények rossz hatását. „Vannak lányok, asszonyok, akik valami miatt megszokták, hogy nem szabad hangosan szeretkezni. Ez általában a szülői házból hozott mintákra vezethető vissza, vagy például arra, hogy a szomszéd szobában ott van az anyós, vagy a tini gyerek.” Amikor a nő – az életkörülmények megváltozásával – már elengedhetné magát, a gátoltság ismét előjön, és problémássá teszi a szexet. Súlyosabb esetben egy gyerekkori trauma állhat a gátoltság mögött. Például, hogy a nő gyerekként megleste szülei szeretkezését, amit – éppen a szülők tabuizált magatartása miatt – máig nem sikerült felszínre hoznia. Kisgyerekek fantáziájában tudat alatt a szeretkezés gyakran kapcsolódik össze az agresszióval, amelyben a férfi agresszorként, a nő áldozatként lép fel. A felnőtt nő ezt a disszonanciát görgetve maga előtt képtelen feloldódni a partnerével. “Szerencsére ezek extrém, bár létező példák. A nők többségének nincsenek ilyen problémái” – fűzi hozzá a szexológus.





Van megoldás


Bár néha a csendes szexnek is van némi izzó energiája (faházban, éjjel, nyáron, gyerek méteren belül – reméljük – alszik), ha a párkapcsolatban problémaként jelentkezik a csendes szex, akkor is van megoldás. Első lépésként ismerjétek el mindketten, hogy probléma merült fel, és ezen változtatni akartok. Ha az egyéb visszajelzés (érintés, tekintet, stb.) megvan, de a férfit zavarja, hogy a nő nem ad ki hangokat, célszerű együtt feltennetek a kérdést: mi lehet az oka, hogy a nő nem ad ki hangokat az ágyban? A problémát együtt kell megbeszélnetek, komolyabb esetben szexológushoz is fordulhattok.

A szexológus tanácsai férfiaknak:

• A szexuális együttlétre együtt kell felkészülni.
• Jól teszed, ha a nő „ráhangoltatását” a szexre már korán reggel elkezded. Az ágyba vitt reggeli, napközbeni sms-ek, telefonhívások, a nap végén virágcsokor kifejezetten ajánlottak.

A szexológus tanácsai nőknek:





• Közvetlenül szex előtt lazulj el, add át magad az élvezetnek. Kezdetnek engedd szabadjára a lélegzetedet (már ez is elég izgató lehet a partnered számára). Ne feledd, hogy a mély ki- és belégzés rendkívül erotikus. Amellett, hogy jól hallható, partnered láthatja mellkasod süllyedését-emelkedését is (s nőknek lélegzés közben a mellük emelkedik, a férfiaknak a hasuk).
• Saját lélegzésed hangja megnyutat, segít ellazulni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top