Szex

Hová lett a libidó másik fele???

Állandóan azzal találkozom, hogy a férfiak számára az elsõ a szex; akkor mi lehet velünk, hogy hetek, hónapok telnek el szeretkezés nélkül? Ennyire nem lehet engem kívánni? - mondják aggódva egyes férfiak barátnõi.




A legtöbbünk fejében az van, hogy a szex minden férfinek fontos, és kevés, míg a nők számára, /egy házasságban különösen/, eléggé a háttérbe szorul. Nos, tényleg több nő fordul hozzám is olyan panasszal, hogy baj van a libidójával. Viszont mostanában a rendelésemen feltűnően több nő keres fel azzal a gonddal is, hogy a férje, barátja nem közeledik hozzá.

Nos, hogy is van ez? Tényleg léteznek olyan fiúk, férfiak, akiknek alacsony a libidójuk! Az aszexualitás és hiposzexualitás a „férfi frigiditás”.

Az aszexuális férfit teljesen hidegen hagyja a nemiség, nem igazán érez késztetést a szexuális kapcsolatteremtésre, energiáját más teljesítményben éli ki. Nem okoz gondot számára ez a helyzet, ezért szexológiai rendelésen nem szoktunk találkozni vele.





A hiposzexuális férfi esete már komplikáltabb, különbségeket is szoktunk tenni az eredetétől függően. Így az ún. habituális hiposzexualitás mélylélektani okokhoz vezehetők vissza. A szexet kívánja, nem a partnerét. Ha a társadalmi elvárásoknak megfelelően megnősül, akkor jönnek elő a gondok, no, nem az ő fejében, hanem az asszonyéban. Gyerekek, feleség, boldog család- így éli meg a helyzetet, elégedett, és nemigen érti a felesége elégedetlenségét. Racionális magyarázata: nem ő akar keveset, hanem a feleség sokat. Ezeket a férfiakat általában a nők hozzák el a szexológushoz.





Más a helyzet az átmeneti vágycsökkenéssel (pszeudohiposzexualitással). Nagy kérdés, hogy mi okozza ezt! Általánosságban azt feltételezhetjük, hogy az okokat, az élethelyzetben, a partnerkapcsolatban kell keresni. A terápiás prognózis gyakran kedvező, mert a férfi sem fogadja el a ritka szexet, és megoldást keres. „Szeretem a feleségemet, magam sem értem, miért nem kívánom” „Szeretném rendbehozni a házasságomat”-hallom a vágyakat. S, ha a feleség is hasonlóan gondolkodik, sok esély van az okok kiderítésére, és a megoldásra.
(Néhány tipikus ok, persze nem a teljesség igényével)





És már csak a legkézenfekvőbb szituáció maradt ki: amikor a kapcsolat beteg. Első dolog, amit ki kell deríteni ilyenkor, hogy érzelmi elhidegülésről van-e szó, vagy az előbb leírtak okozta kapcsolati zűrről! Ha a férfi megszűnt szeretni, ha a kapcsolat kihűlt, akkor teljesen érthető a szexuális élet csökkenése, esetleges hiánya. Ehhez nem kell pszichológusnak lenni. De sajnos a „szerelem-pirulát” még nem találták ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top