Szépüljünk

Így ápold a hajad a terhesség alatt!

A babavárás és a szoptatás idején minden anyuka a baba érdekeit szeretné szem előtt tartani, akkor is, ha a saját szépségének ápolásáról van szó. De hogyan ápolja haját egy kismama? Erre a kérdésre ad választ Lafferton Annamária, elrontott frizurák helyrehozására specializálódott fodrász.
A közvélekedés szerint a babavárás, azon belül is az első három hónap, illetve a szoptatás időszaka különválasztható a haj kezelése szempontjából. Lafferton Annamária azonban más álláspontot képvisel. “A fodrászati kémiai beavatkozások esetében egy kalap alá vehető a terhesség és a szoptatás teljes időszaka. Különbség csak a hajápolás módjában van a terhesség és a szoptatás idején, mivel mindkét időszakban más-más igénye van az anyuka szervezetének, így a hajának is.”

Festethet hajat a kismama?

A szakirodalom, a gyártók, és ennek alapján a közvélemény is azt sugallja, hogy a kismamáknak az első trimesztert követő időszakban szabad hajat festeniük ammóniamentes és egyéb “egészséges” hajfestékekkel. Általános vélekedés, hogy a veszélyes vegyületeket az elmúlt évtizedekben az uniós országokban mind betiltották, így a manapság kapható termékek nem tekinthetők egészségre káros hatásúnak. Azonban Lafferton Annamária ezzel nem ért egyet: “A vendégeimnek soha nem érintek vegyszert a fejbőréhez terhesség, illetve szoptatás alatt. Vegyszer alatt értendő minden hajfesték, színező, a hajegyenesítéshez, göndörítéshez használt szer.  Az a tapasztalatom, hogy általában a még minden káros anyagtól mentes termékként hirdetett szerek is tartalmaznak olyan adalékanyagokat, amelyeket várandósság idején érdemes kerülni.” 
Egy lehetőség azért van a hajszín megtartására és az ősz hajszálak elfedésére terhesség és szoptatás alatt, ez pedig a melír. Ennél a technikánál megoldható, hogy a festék ne érintkezzen a fejbőrrel. A hajszálak fóliába kerülnek, ezáltal nem lélegez be vegyszergőzt az anyuka, és a fejbőrt sem éri káros anyag. A melír technika előnye az is, hogy teljesfestés-hatást is el lehet érni, igaz, kicsit hosszabb idő alatt, mint a hagyományos festés esetében. Az ápolt külsőről így nem kell lemondani.
Így ápold a hajad a terhesség alatt

Hajápolás babavárás idején

A terhesség alatt általában a legjobb minőségű egy nő haja egész élete során. Normál esetben, a várandósság idején az addig bevált hajápolási szokásokon nem kell változtatni. A hajápolók közül azonban érdemes a paraben-mentes, kőolajszármazékokat nem tartalmazó termékeket választani.
Ilyenkor a kismama annyit tehet, hogy felkészíti a fejbőrét, illetve a szervezetét a szoptatás alatti hajhullásra. A terhesség vége felé ezért érdemes elkezdeni célzott vitaminkúrát, cinket, C-vitamint, kovaföldet szedni. A hajhullás ezzel valamelyest megelőzhető, illetve az anyuka meg tudja őrizni a haja eredeti minőségét.

Szoptatás kontra szép haj

Szülést követően fokozott hidratálást igényel a haj, melyet kívülről és belülről is lehet segíteni. A külső segítséget hajpakolások, hidratáló hatású ápolószerek adhatják, míg belülről az egyébként is javasolt fokozott vízfogyasztás tudja támogatni a hidratálás folyamatát.   
A szoptatás alatt a haj fokozott ápolásának igénye szöges ellentétben áll azzal a ténnyel, hogy az újdonsült anyukáknak ilyenkor van a legkevesebb idejük magukkal foglalkozni. “Olyan trükkökkel, hogy a hajápolás egyes szakaszait időben elosztjuk egy napon belül, megoldható, hogy a baba mellett mégis megkapja a megfelelő törődést a haj is” – tanácsolja Lafferton Annamária.
Így ápold a hajad a terhesség alatt
A kismamák gyakran tétováznak, vajon mi a legideálisabb frizura a szoptatás időszakában, de ilyenkor sem kell feltétlenül a rövid haj mellett dönteni. A rövid mellett a legkönnyebben kezelhető hajviseletek az olyan hosszú frizurák is, melyeket lófarokba fogva viselhet a kismama. A legrosszabb választás az olyan félhosszú haj, amelyet még nem lehet összefogni.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top