Szépüljünk

Szappan, te csodás: ezt biztosan te sem tudtad a szappanokról

Akik azt gondolják, hogy a szappan ódivatú és idejét múlt, nagyon tévednek. Ugyanis ha jól választjuk meg a szappant, a bőrünk még hálás is lesz érte. Sőt, gyógyszappanokkal is találkozhatunk a kínálatban.

A csodásabbnál csodásabb bőrt ígérő kozmetikai szerek palettájáról jó ideje hiányzik a szappan. Bár a legtöbben nem érzik hiányát, azok, akik tisztában vannak a kímélő, gyengéd szappanok előnyeivel, bizony nem cserélnék le semmi pénzért azokat. Számos érv szól a szappanhasználat mellett. Az ugyanis egyik leghatékonyabb tisztítószer, amit ha nem adagolsz túl, tökéletes megoldást nyújt például a zsíros bőrnek. A szappan oldja a zsíros szennyeződéseket és eltávolítja az elhalt hámsejteket is. Többen nyilatkoztak úgy, hogy mióta a speciális szappannal mosakodnak, elmúltak a pattanásiak.

De a száraz bőrűek is nyugodtan használhatnak kímélő szappanokat, olyan változatot érdemes keresniük, amely gyengéd és hidratáló. Vannak gyógyszappanok, amelyeket különböző bőrbetegségek esetén ajánlanak a szakemberek. Akinek nincsen különösebb bőrproblémája, nemcsak az összetevők kapcsán érdemes választania, hanem a szín vagy az illat is lehet csábító a szappanok esetében. Ma már óriási választékban kaphatóak a jobbnál jobb készítmények -legyen szó boltban kapható szappanról, vagy házi készítésűről. A mai szappanok minősége attól függ, milyen alapanyagokból állítják össze. A készítéshez használt zsiradék lehet növényi vagy állati eredetű. Az egyik legfinomabb szappant olívaolajból főzik.

Szappan, te csodás: ezt biztosan te sem tudtad a szappanokról

Arra, hogy honnan ered a szappan, nincsenek megfelelő bizonyítékok. Már a Bibliában is olvashatunk a lúgos szerekről, de a szakértők szerint ezek nem azonosak a mai termékekkel. Ráadásul egyes feltételezések szerint a szappant tisztálkodása csak néhány évszázada használják: a görögök és a rómaiak például olajokkal és hamuval mosakodtak. Ugyan a római nők a lúgos szappannal már kapcsolatban voltak, ám azt a hajuk világosítására használták. Annak idején nem szappannal, hanem hamuzsírral és sziksóval mostak az emberek, de a történészek szerint az erjedt vizeletet is alkalmazták erre a célra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top