Szépüljünk

A leghíresebb, kozmetikumokban használt növények

A természet meglehetősen bőkezű velünk, ha a szépségápolásra felhasználható növények tárházát nézzük. A különféle levelekből kinyerhető nedvek, a termésekből sajtolható olajak, egyes gyümölcsök húsa külön-külön is hasznos bőrszépítő tulajdonságokkal bírnak, legtöbbjüket pedig egymással is bátran összekeverhetjük, hogy fokozzuk hatásosságukat.

Nem véletlen, hogy többüket a kozmetikai ipar is előszeretettel használja fel bőrszépítő vagy épp hajápoló készítményei elkészítéséhez, így a drogériák polcain is válogathatunk a jobbnál jobb szépségápolási szerekből. Ha pedig kedvünk tartja, a növényekből előállított alapanyagokból akár mi magunk is elkészíthetjük testvajunkat, arctisztítónkat vagy akár hajpakolásunkat is.

Kókuszolaj

A szűz kókuszolajat számos módon alkalmazhatjuk a mindennapi bőr- és hajápolásban. A kókuszdió-bélből hidegen sajtolt olaj 24 fok felett válik folyóssá, az alatt fehér, zsírszerű állaga van. Érdemes finomítatlan változatot vásárolni belőle, az ugyanis tartalmaz laurinsavat, valamint a jellegzetes kókuszos illatot sem nélkülözi. Remek hidratáló hatással bír, így testápolóként önmagában is megállja a helyét, főként ha száraz a bőrünk. Gomba- és baktériumölő hatása szintén kedvező lehet bőrünk számára. Arcbőr hidratálásánál azonban óvatosan bánjunk vele, ugyanis meglehetősen komedogén, így akinek bőre pattanásokra hajlamos, könnyen meggyűlhet a baja vele.

Számtalan testvajat, testradírt és körömágyápolót is találhatunk a főszereplésével, de herpesz elleni balzsamként vagy kisbabáknak pelenkakiütés elleni krémként is alkalmazhatjuk. A hajas fejbőrbe masszírozva a korpásodás kialakulását csökkenti, a hajvégeken alkalmazva pedig a szálkásodás is csökkenthető. Enyhe napvédelmet is kínál, ugyanis természetes SPF4-es értékkel bír, ha pedig megtörtént a baj és leégtünk a napon, a kipirosodott bőrünkre is bátran használhatjuk. Nyugtató hatása mellett a dehidratált bőr húzódó érzését is enyhíti.

A leghíresebb, kozmetikumokban használt növények

Shea vaj

A shea fa terméséből kinyert vaj E-, D- és A-vitaminokat tartalmaz, valamint gazdag esszenciális telítetlen zsírsavakban, fitoszterolokban is, amelyek egyenként is áldásos hatással vannak bőrünkre, hát még ha egyszerre visszük fel rá. A shea vaj antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal bír, mélyen hidratálja a bőrt. A kókuszolajhoz hasonlóan ajakápolóként önmagában is tökéletesen teljesít, a száraz, kirepedezett bőrt hidratálja és gyógyítja. Mivel nem okoz allergiás reakciót, a kisbabák bőrén is alkalmazható, popsikrémként vagy fürdetés utáni testápolóként is.

A száraz, töredezett hajat ápolja így érdemes időnként shea vajas hajpakolást készíteni vagy készen beszerezni azt. Használatával hajunk selymesebb, fényesebb lesz. A nyári időszakban még inkább javasolt ilyetén alkalmazása, ugyanis a nap káros hatásai ilyenkor még jobban jelentkeznek, így frizuránk is jobban igényli a rendszeres, kiegészítő ápolást.

A leghíresebb, kozmetikumokban használt növények

Avokádó olaj

Az avokádó húsából hideg sajtolással kinyert bio olaj könnyen kenhető, folyékony halmazállapotú, gyorsan felszívódik a bőrbe és a pórusokat sem tömíti el. A vitaminokban (A, B, C, D és E) és Omega-3 zsírsavakban gazdag olaj amellett, hogy remek hidratáló tulajdonságokkal bír, ösztönzi a kollagéntermelést, így segítségünkre lehet bőrünk feszességének megőrzésében. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt számos arcpakolás alapanyagként is találkozhatunk vele, ráadásul természetes fényvédelemmel is bír, ennek értéke az olaj minőségétől függően SPF 4-10 lehet.

Hajunkon alkalmazva erősíti a haj szerkezetét, segíti a hajszálak növekedését, valamint ahogy bőrünket, úgy hajunkat is hidratálja. A már említett antibakteriális hatása miatt a hajas fejbőrön alkalmazva segít elkerülni a korpásodást, illetve annak kezelésében is hatékony társunk lehet. Mivel az A-vitamin mellett tartalmaz magnéziumot és vasat is, a hajhullás mértékét is csökkenti.

A leghíresebb, kozmetikumokban használt növények

Jojoba olaj

A fentiekhez hasonlóan a jojoba olajat számos kozmetikum összetevői között megtalálhatjuk, nem véletlenül. A jojoba fa kivonata csak nevében olaj, kémiai összetételét tekintve hasonlít az emberi bőr által termelt faggyúra. Alapvetően bőrhidratáló készítmények összetevőjeként használják, de a hajápolásban is a népszerűségi verseny élmezőnyébe tartozik. Remekül kondicionálja a hajat, ami használatától selymesebb, élénkebb színű, ragyogóan fényes lesz.

Az arctisztítási rutinba is érdemes beilleszteni, ugyanis arctisztító olajként is nagyon hatásos, a vizes lemosás előtt remekül feloldja a felesleges faggyút arcbőrünkről. Nem komedogén, így a pattanásra hajlamos bőrűeknek sem kell félnie használatától, sőt, miután faggyútermelést csökkentő hatással bír, használata hasznos is lehet az arcbőr számára. Az aknés bőr kitartó kezelése ugyanis szárító hatással bír, amit ha túlzásba viszünk, épp ellentétes hatást váltunk ki, vagyis bőrünk fokozni fogja a faggyútermelést – épp azt, amit el szeretnénk kerülni.

 Lábaink borotválása után is érdemes jojoba olajjal átkenni az érintett testfelületet, ugyanis segít megakadályozni az esetleges irritációkat, kiütéseket.

A leghíresebb, kozmetikumokban használt növények

Aloe vera

Talán senkinek sem kell bemutatni a háziasszonyok kedvencét, az aloe vera-t. Nincs még egy szobanövény, ami egyúttal élő házi patikaként is úgy funkcionálhat, mint ez a pozsgás. Gyulladáscsökkentő, regeneráló hatásának köszönhetően nyáron önmagában is hatékonyan gyógyítja a nap égette bőrt, de más jellegű kisebb égési sérülésekre is használható. Segítségünkre lehet az ekcémás bőr kezelésében, vízmegkötő, antioxidáns tulajdonságai miatt az arcápolás területén is szívesen alkalmazzák.

A levelek belső, kocsonyás részét felhasználva a kozmetikai ipar ezernyi készítményt állít elő, többek között sminkek, arc- és testápoló termékek, ránctalanító krémek és még rúzsok alapanyagaként is találkozhatunk vele.

Mi magunk is számos egyszerű, természetes bőrápoló készítményt készíthetünk segítségével. Samponunkhoz keverve a hidratálja, erősíti hajunkat, csökkenti a hajhullás mértékét, pakolásként alkalmazva pedig emellett a hajszálak rugalmasságát is növeli. Arcmaszkok tucatjait is készíthetünk vele, száraz és zsíros bőrre való készítmények hozzávalójaként egyaránt találkozhatunk a növénnyel. Borotválkozás után is hasznos bőrnyugtató szer, önmagában vagy a jojoba olajjal keverve is alkalmazhatjuk.

A leghíresebb, kozmetikumokban használt növények

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top