Szépüljünk

Innen tudhatod meg, etikusan viselkednek-e kedvenc beautymárkáid

A gazdasági fejlődés, a környezetvédelem iránti elkötelezettség és a társadalmi felelősségvállalás közötti egyensúly megtalálása a legfontosabb kérdés manapság a szépségipar szereplői számára.

Mindenki tudja, az erőforrások, alapanyagok fenntartható felhasználása nemcsak a jövő generációi miatt fontos, de a környezetszennyezés mértéke saját életünk, egészségünk minőségére is súlyos hatással van.

A szépségipar pedig eleve hátrányból indul, hiszen az egész a hiúságra, a tökéletesség iránti vágyra épül, tékozlás nélkül pedig nem vagyunk képesek ebbéli vágyainkat kielégíteni. Mégis, bár tudvalévő, hogy vannak gondok és problémák, amelyek további javításra szorulnak a fenntartható, etikus gazdálkodás szempontjából, több olyan kozmetikai cikkeket gyártó gigacég is van, amely komolyan veszi a dolgot. Honnan tudhatjuk mindezt?

A cégek etikus, fenntartható magatartását számos szervezet vizsgálja országos és nemzetközi szinten is. A legnagyobb, ezzel foglalkozó kutatóintézetek összetett, többtényezős vizsgálati módszereket alkalmaznak, amelyek segítségével átfogó módon vizsgálni tudják a cégek tevékenységét. A vállalatoknak pedig azon felül, hogy üzleti magatartásukkal példát kell mutatniuk, a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettséget is egyre hangsúlyosabban kell szerepeltetniük értékrendjükben, különben gyorsan lecsúsznak a ranglistákról.

Innen tudhatod meg, etikusan viselkednek-e kedvenc beauty márkáid

Az Ethisphere Intézet, amely globális szinten vezető szerepet játszik az etikus üzleti gyakorlatok színvonalának meghatározásában és előmozdításában, minden évben nyilvánossá teszi listáját, amelyen azok a cégek szerepelnek, amelyek komolyan veszik iránymutatásaikat, és törekednek a folyamatos, pozitív változtatásokra.

Igaz, hogy a legfrissebb, 124 tagú toplistán csak három  kozmetikai cég szerepel, ám ezek távolról sem kis helyi vállalkozások, hanem nemzetközi márkaportfólióval rendelkező óriáscégek, úgy mint a L’Oréal, a Colgate-Palmolive és a Kao Corporation. Viselkedésük így globális szinten is érezteti hatását, döntéseiket pedig szó szerint a bőrünkön is érezhetjük.

Innen tudhatod meg, etikusan viselkednek-e kedvenc beauty márkáid

Egy másik, a fenntarthatóságot vizsgáló nemzetközi top 100-as listán, a Corporate Knights által összeállított változaton a kizárólag kozmetikumok gyártásával foglalkozó cégek közül kettő, a L’Oréal és a Natura Cosmeticos található meg. Rajtuk kívül még további három, a szépségápolásban is érdekelt óriáscéget találunk, a Henkelt, a Colgate-Palmolive-ot és a Johnson & Johnsont.

A Corporate Knights egy torontói székhelyű magazin és kutatócég, amelynek Global 100-as listáján a világ legfenntarthatóbb vállalatait gyűjtik össze minden évben. Az idei listához közel 4000, legalább 2 milliárd dollár piaci értékkel bíró céget vizsgáltak meg minden iparágra kiterjedően. Listájukat a Forbes is elismeri, nem véletlenül. Alapos, 14 kulcsfontosságú teljesítménymutatót vizsgáló módszeren alapuló kutatásuk elvégzése 1000 munkaórát vesz igénybe minden évben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top