Szépüljünk

5 nagy hiba, amit hajápoláskor a legtöbben elkövetnek

Ki ne szeretne lágyan leomló fürtöket, egészségtől fénylő hajkoronát? Sokszor azonban éppen mi vagyunk azok, akik útját állják a csoda megszületésének, és a hajmosás, hajszárítás vagy épp formázás során olyan hibákat követünk el, amiktől épphogy hajszálaink nem menekülnek vissza fejbőrünk alá.

A hajfestés, szőkítés esetleges károsító hatásait már mindenki tudja. Vannak azonban ezen kívül is olyan alapdolgok, amiket kis odafigyeléssel elkerülhetünk, hajunk pedig egészen biztos, hogy hálás lesz érte.

Ha nem értitek hát, miért olyan csapzott a sörényetek, gondoljátok át, hogy a következő öt, igen gyakori hajápolási baki közül hányat követtetek el legalább egyszer az elmúlt hónapban:

1. Hajmosás előtt nem fésülitek át a hajatokat
Ha ezt a lépést kihagyjátok, egyből megágyaztok egy másik hajkárosító szokásnak, a hajmosás utáni alapos hajkefélésnek. De ne rohanjunk ennyire előre, lássuk, miért is nem jó, ha nincs jól kifésülve előtte a frizura. Hajunk akkor a legsérülékenyebb, ha nedves, ráadásul ekkor képes a leginkább összekócolódni is. Egy eleve kócos frizurát tovább gyúrni a samponnal nem vezet semmi jóra. Egy alapos átfésüléssel ráadásul a természetes hajhullás részeként távozni készülő hajszálaknak is megkönnyítjük a dolgát, amelyek majd a sampon leöblítésével is egyszerűbben távoznak, ahelyett hogy vinnének magukkal másik öt pajtit csak azért, mert teljesen összegubancolódtak.

5 nagy hiba, amit hajápoláskor a legtöbben elkövetnek

2. Hajmosás után egyből hajkefével egyengetitek a vizes tincseket
Meg is érkeztünk a hajmosás körüli mizéria második állomásához, ami továbbra is a fésülés körül forog. Akár vonatkozik ránk az első pont, akár nem, ne álljunk neki vizes hajunkat hajkefével fésülgetni. Helyette válasszunk egy ritka fogú bontófésűt, és azzal próbáljunk rendet tenni fejünkön. De vigyázat! Semmi rángatás vagy erőltetés, hiszen ne feledjük, a haj szerkezete jóval könnyebben sérül, ha nedves. Segítségünkre lehetnek a különböző krémek és balzsamok, amelyek megkönnyítik frizuránk kifésülését.

5 nagy hiba, amit hajápoláskor a legtöbben elkövetnek

3. Simán elindultok reggel nedves hajjal – még hideg időben is
Ennyire sose siessetek el otthonról. Ha tudjátok, hogy nem lesz időtök rendesen megszárítani hajatokat, inkább induljatok el zsíros fejjel. Hideg, fagyos időben ugyanis nemcsak a haj, de a fejbőr is megfázhat, amitől kialakulhat a korpa is. Ha mínuszok repkednek, a hajszálakra tapadt nedvesség megfagyhat, amitől kevésbé rugalmassá, sérülékenyebbé válnak. Megéri azt a pár plusz percet rászánni a megfelelő hajszárításra, az pedig már csak hab lesz a tortán, ha némi kondicionálóval vagy hajápoló olajjal is bekenitek tincseiteket.

5 nagy hiba, amit hajápoláskor a legtöbben elkövetnek

4. Nem szárítjátok meg teljesen a hajatokat, úgy álltok neki azt hajvasalóval vagy hajsütővassal formázni
Ha azt veszitek észre, hogy hajvasaláskor kevéske gőz száll fel, azonnal hagyjátok abba, és szárítsátok tovább hajatokat. A hajszálakon maradó nedvesség ugyanis a szolid 220 °C hatására forró gőzzé válik, és kíméletlenül roncsolja a haj szerkezetét, ráadásul egy óvatlan mozdulat esetén a fejbőrt is megégetheti. Ez alól az sem jelent kivételt, ha valamilyen hővédő ápolót visztek fel – amelyek használata amúgy kiemelten javasolt. Mindez természetesen nemcsak a hajvasaló, hanem a hajsütővas rajongói számára is megfontolandó jó tanács.

5 nagy hiba, amit hajápoláskor a legtöbben elkövetnek

5. Még hisztek benne, hogy a töredezett hajvégekre van készítmény, ami képes helyrehozni azokat
El kell hogy szomorítsunk bennetek: nincs ilyen. Ha egyszer megsérül egy hajszál vége, nincs az a termék, ami ezt a károsodást helyrehozza. Az egyetlen, amit tehettek, a megelőzés. Kerüljétek el például a fenti négy hibát, és máris radikálisan csökkentitek az esélyét a kialakulásának. Ha ez nem sikerült, nem marad más, mint az olló. Átmeneti megoldást ugyan jelenthetnek a méhviasz- vagy argánolaj-tartalmú ápolók, azonban ezek hatása rövid ideig tart, és csak arra korlátozódik, hogy látszólag egészségesebbnek tűnik tőlük a frizura.

5 nagy hiba, amit hajápoláskor a legtöbben elkövetnek

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top