Szépüljünk

A 3+1 legokosabb dolog, amit tehetsz az egészséges és fiatalos bőrért

Nem újdonságokról, és nem is csodaösszetevőkről írunk most, hanem arról, ami kutatásokkal bizonyítottan, tényleg működik, és amit egy jó bőrgyógyász is javasolna, ha egyszer csak úgy, a mindennapi bőrápolásról kérdeznéd.

Retinol – A Nr 1. anti-aging molekula

A ma ismert legbizonyítottabb és legjelentősebb anti-aging összetevő, amely strukturálisan hat az öregedés ellen. Serkenti a bőr saját kollagéntermelését és megújulási folyamatait, több hónap használat után pedig valóban és láthatóan fiatalosabbá és egészségesebbé teszi a bőrt. Hátránya, hogy nagyobb és látványosabb hatást adó (az 1% ultra soknak számít!) mennyiségben irritációt okozhat, így érdemes fokozatosan hozzászoktatni a bőrt, vagy olyan újfajta, kíméletesebb származékokkal kísérletezni, mint a Hydroxypinacolone Retinoate (HPR).

Top retinoltermékek:

Kezdőknek (0,1% retinol + 0,2% HPR): The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion

Középhaladóknak (0,3% retinol): La Roche Posay Redermic R Intezív szérum

Haladóknak (1% retinol): Paula’s Choice Clinical 1% Retinol Treatment

AHA, BHA, PHA – Kémiai hámlasztómolekulák

A bőrgyógyászati rendelőkből ismert savas „mélyhámlasztás” szelídebb, otthonra szánt verziói. Nagy előnyük, hogy azonnal simább és üdébb bőrt tudnak varázsolni, hosszabb távon pedig sok más jót is tesznek a bőrrel, a savak fajtájától függően. Az otthoni kémiai hámlasztásnak külön kis tudománya van, ez a cikk szuperül összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat.

Top otthoni kémiai hámlasztók:

AHA kezdőknek:  Paula’s Choice Resist Daily Smoothing Treatment with 5%  AHA

AHA haladóknak: Geek & Gorgeous Smooth Out 12% AHA  Cactus Liquid

Kombinált-problémás bőrre:  Geek & Gorgeous Cheer Up 6% Mandelic + BHA Liquide

Érzékeny bőrre: Paula’s Choice Calm Redness Relief 1  BHA Lotion Exfoliant 

Antioxidánsok – A „bőr immunrendszerének” erősítői

A bőr öregedésének egyik kulcsfolyamata, hogy gonosz és instabil szabad gyökök megtámadják a bőr fontos strukturális elemeit, mint például a kollagént. Az antioxidánsok olyan klassz molekulák, amelyek semlegesíteni tudják a szabad gyököket, ezzel vigyázva bőrünk hosszú távú egészségére. A retinollal ellentétben nem tudják a meglévő ráncokat enyhíteni, de segítenek abban, hogy az újabbak lassabban keletkezzenek.

Top antioxidáns termékek:

Superoxide Dismutase:  NIOD Superoxide Dismutase Saccharide Mist

C-vitamin: Paula’s Choice RESIST C15 Super Booster

Alpha Lipon sav: The Ordinary Alpha Lipoic Acid 5%

Antioxidáns koktél:  Paula’s Choice RESIST Super Antioxidant Concentrate Serum

+1:  A mindennapi fényvédelem

A fenti három dolog, mondhatni, mit sem ér, ha nem használunk mellette mindennap egy fényvédőt. Igen, most is, ősszel is, sőt még télen is. A bőröregedést okozó UVA-sugarak sajnos ilyenkor is ugyanúgy jelen vannak, a nap okozta káros hatás pedig felhalmozódik, és egyszer csak pigmentfoltok, ráncok, megereszkedett bőr formájában bukkan fel. Megelőzni pedig sokkal könnyebb, mint aztán próbálni helyrehozni. Szóval mindennapi fényvédelem – a hosszú távon egészséges bőr alfája és ómegája.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top