Szépüljünk

Egy parfüm nem parfüm: rétegezd az illatod!

Már nem csak az öltözéked, de az illatod is lehet réteges. A layering ma az egyik legfelkapottabb trend a szépségiparban. Elmondjuk, mit kell róla tudni, és hogyan csináld.

A layering, azaz a rétegezés célja, hogy több parfüm megfelelő illesztésével egy teljesen egyedi, így valóban csak ránk jellemző illatot alkossunk, ami sokkal személyesebb, sokkal jobban kifejezi érzéseinket, hangulatunkat vagy az alkalmat, amire viselni szeretnénk. Ez roppant egyszerűnek tűnhet, mielőtt azonban bárki is a parfümös üvegcséire vetné magát, gondoljon bele: micsoda illatkáosz tud kialakulni a parfümériában, ha ketten-hárman egyszerre próbálgatják az illatokat! Ugyanezt idézhetjük elő mi is, ha néhány alapszabályt nem tartunk be.

Egy parfüm nem parfüm: rétegezd az illatod!

Papírral kezdjünk

Bár kétségtelen, hogy egy parfümről akkor tudjuk eldönteni legjobban, illik-e hozzánk, ha saját magunkon próbáljuk ki, azért első lépésben jobb, ha a mixelésre szánt illatokat egy tesztpapírra fújjuk fel. Ha katasztrofális az eredmény, kár is tovább próbálkozni velük.

Ha a papírteszten túljutottunk, jöhet az emberkísérlet. Ügyeljünk rá, hogy a kiválasztott illatokat mindig ugyanarra a területre fújjuk, például a csuklóra és a második réteggel ne várjuk meg, míg az első megszárad. Egyből fújjuk rá és próbáljuk megállni, hogy nem dörzsöljük össze vadul a csuklóinkat, azzal ugyanis az eredeti illat maga is megváltozik. Ha soknak érezzük a mennyiséget, gyengéden simítsuk csak össze két csuklónkat és finom kenjük szét az illatot.

Egy parfüm nem parfüm: rétegezd az illatod!

Mértékkel!

Ha nem szeretnénk vastag, húsvéti locsolás utáni állapotokat idéző illatfelhőbe burkolózni, érdemes két-három parfümnél megállni. Az illatok keveredésével együtt ugyanis az intenzitásuk is erősebb lesz. Összességében ne fújjunk több parfümöt magunkra annál, mintha csak egy illatot használnánk!

Ki kell tapasztalni azt is, hogy passzolnak-e egymáshoz az illatok hosszabb-rövidebb idő elteltével is, amikor már nem a fejjegyek, hanem a szívjegyek dolgoznak össze. Érdemes egy jó félórát is várni, hogy eldönthessük, az adott illatvariáns valóban illik-e hozzánk.

Egy parfüm nem parfüm: rétegezd az illatod!

A kevesebb több

A rétegezéshez az egyszerűbb, kevés különböző illatösszetevőt tartalmazó parfümöket érdemes használni. Egy frézia-, vanília- vagy rózsaillatú parfüm például jó kiindulópont lehet, de ha épp a citrusos illatok jönnek be, azokból is széles a kínálat. Számos márkánál találhatóak ilyen minimalista parfümök, amiből elég lehet a kísérletezéshez egy kisebb üvegcsével vásárolni, hogy megtudjuk, érdemes-e folytatni vele a kalandozást.

Párosíts okosan!

Nem mindegy, hogy a különböző illatcsaládok tagjait mivel párosítjuk össze, ha nem vigyázunk, őrült csetepaté alakulhat ki közöttük. Irányadó lehet ehhez az alábbi lista, ami azt mutatja, melyik illattípust melyikkel érdemes kombinálni:

Pézsma – Virágos
Orientális – Gyümölcsös
Orientális – Gourmand
Citrusos – Fás
Gyümölcsös – Virágos
Virágos – Orientális

Egy parfüm nem parfüm: rétegezd az illatod!

Általánosságban elmondható, hogy a vaníliától a második illatunk édeskésebb, krémesebb lesz, a pézsma egy kis fűszerességet visz bele, a citrusos illatoktól pedig frissebb, élénkebb lesz a kompozíció.

A másik véglet a nehéz illatok kategóriája. Az ouds vagy a fűszeres illatok olyan markáns vonalat képeznek már önmagukban is, hogy nehéz őket még valami mással összepárosítani. De ha kísérleteznél is velük, arra azért figyelj, hogy két szexi “noir”-t ne akarj egymásra fújni! Sok lesz a jóból.

Az illatok keverésénél arra is ügyeljünk, hogy a kiválasztott illatok közül mindig a nehezebbet tegyük alulra, hogy az ne nyomja el a soron következő könnyedebb összetevőit.

Ha több összetevős parfümöket szeretnénk rétegezni, érdemes utánanézni az összetevőknek: mik a fejjegyek, szívjegyek és alapjegyek. Vagyis mit érzünk meg azonnal (fejjegy), mi az, ami kis idő elteltével vár ránk (szívjegy), és mi az, amit másnap is érzünk még, ha megszagoljuk ruhánkat (alapjegy).

Kiemelés

Jó megoldás lehet az is a rétegezésre, ha a hasonló illatokat párosítjuk össze. Ha például szereted a jázmin illatát, érdemes alapul venni egy tiszta jázminparfümöt, amire aztán második rétegként olyan illatot viszel fel, amelynek összetevői között szerepel a virág illata.

Egy parfüm nem parfüm: rétegezd az illatod!

Krémek és olajok

Ha túl vadnak találod az ötletet, hogy több parfümöt fújj egyszerre magadra, van egy könnyített megoldás is. Ehhez ideje elővenni a karácsonyra kapott szettet, amiben a parfüm mellé testápolót is csomagoltak az adott illattal. Ezek a testápolók ugyanis szintén jó alapot tudnak biztosítani ahhoz, hogy egy másik parfümöt rá téve, új oldaláról ismerd meg a benne lakozó összetevőket. Hát még ha tusfürdő is volt abban a pakkban! Ugyanígy a testolajok, testvajak is szerepet játszhatnak új illatod megalkotásában. Ha halmozni szeretnéd őket, hüvelyujjszabály, hogy először vidd fel bőrödre a testápolókat, illatosított krémeket, majd arra jöjjenek az olajok és végül az alkoholt tartalmazó parfümök.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top