Szépüljünk

Minden idők legszebb frizurái és sminkjei az Oscar-gáláról

A filmes szakma legnagyobb eseménye az Oscar-gála, így magától értetődő, hogy a színésznők igyekeznek a lehető legkáprázatosabb formájukat adni. Vonatkozik ez a csodás estélyi ruhákra és természetesen a hozzájuk illő sminkekre és frizurákra is.

Az Oscar-díj-átadót 89 éve rendezték meg először, az azóta eltelt évtizedek alatt tucatnyi beautytrend jött, ment, majd tért vissza megújulva ismét a divatba. Érdemes hát megnézni, kik voltak azok az Oscar-díjra jelölt, vagy azt elnyert filmcsillagok, akiket nemcsak koruk legelismertebb, de legszebb színésznői között tartottak számon.

Norma Shearer

Minden idők legszebb frizurái és sminkjei az Oscar-gáláról

A tökéletes 30-as évekbeli frizura az évtized egyik legnépszerűbb amerikai színésznőjétől. Gyönyörűen ívelt szemöldök, marcellhullám, tiszta, nyílt tekintet 1930-ból. Sajnos arról nem maradt fenn elérhető forrás, milyen színű sminket és ruhát viselt, de a fekete-fehér emlékek határozottan elegáns összképről tanúskodnak. Norma Shearer némafilmesként kezdte, de a hangosfilmek betörésével sem tört derékba pályafutása, sőt az Oscar-díjat is egy abban játszott alakításáért kapta. A The Divorcee hozta meg számra a szobrocskát, amire még további öt alkalommal kapott jelölést színésznői karrierje során. 

Vivien Leigh

Minden idők legszebb frizurái és sminkjei az Oscar-gáláról

Az elfújta a szélben nyújtott alakításáért 1940-ben nyerte el az Oscar-díjat. Az eseményre készíttetett frizurája nemcsak szépen keretezte arcát, de középhosszú, lágyan hullámzó haja a nyakát is optikailag nyújtotta, szép ívet varázsolt állának. Ma is divatban van ez a hajhossz, csak most épp a menő long bob nevet viseli, amit Alexa Chung, vagy épp Anne Hathaway is imád hordani. 

Audrey Hepburn

Minden idők legszebb frizurái és sminkjei az Oscar-gáláról

Szinte hihetetlen, de 63 éve már annak, hogy Audrey Hepburn megkapta az Oscar-díjat a Római vakáció főszerepéért. A színésznő huncut frufruja azóta már a divattörténelem részévé vált, mai szemmel furának tűnő szemöldöke pedig toptrendnek számított akkoriban. De ne aggódjunk, a mostani “hernyószemöldökök” is épp ilyen meghökkentőek lesznek majd bő fél évszázad múlva. Igazi Audrey Hepburn-stílus a kifinomult, törékeny elegancia és báj – talpig Givenchyben természetesen. 

Grace Kelly

Minden idők legszebb frizurái és sminkjei az Oscar-gáláról

1955-ben nyerte el az Oscar-díjat, egy évvel az előtt, hogy hozzáment III. Rainer monacói herceghez és Grácia hercegné lett belőle. A gyönyörű asszonyt kora legnagyobb stílusikonjai között tartották számon, akinek esküvőjére még külön parfüm is készült, amelyet a Creed parfümház alkotott a jeles napra. A díjátadóra szemét vékony tusvonallal kontúrozta a felső szemhéjon, ajkára pedig pinkes rúzst választott, ami tökéletes kiegészítője volt jégkék estélyi ruhájának. Maga a smink nagyon lágy, nagyon visszafogott volt, a klasszikus kontyot díszítő friss virággal együtt megjelenése egyszerre volt kifinomult és ártatlan. 

Barbra Streisand

Minden idők legszebb frizurái és sminkjei az Oscar-gáláról

A 60-as években mindenki az ő stílusát másolta, ami nemcsak öltözködésére vonatkozott, de frufrus frizuráját is nők ezrei kérték akkoriban fodrászuktól. A rövid bubifrizura a tökéletesen ívelt cicaszemekkel a színésznő védjegyévé váltak. Amint azt sminkese egy interjúban elmondta, ha nem akarjuk, hogy frufrunk túl domináns legyen és elnyomja tekintetünk szépségét, kontúrozzuk alsó és felső szemhéjunkat is a szempillák vonalában.

Barbra Streisand 1969-ben vehette át első alkalommal az Oscart a Funny Girl főszerepéért, amely amiatt is különleges, mert ez volt az egyetlen év, amikor a női főszerepért járó szobrocskát egyszerre két színésznő is megkapta. Streisand mellett Katharine Hepburnt érte ez a megtiszteltetés. 

Elizabeth Taylor

Minden idők legszebb frizurái és sminkjei az Oscar-gáláról

A többszörös Oscar-díjas díva az 1970-es filmünnepre választott violaszín Edith Head-ruhához színben passzoló sminket viselt, sőt még feltűzött hajába is ebből a színből tett egy vékonyka szalagot. A mélyen dekoltált ruha, a 69 karátos gyémánt nyakék csak úgy világított bronzbarna bőrén. Kék szemeihez talán még soknak is tűnhet a füstös-lilás smink, de ahogyan azt a Kleopátrában is láthattuk, ha valaki, hát ő fejedelmin tudta viselni a feltűnő sminkeket. 

Jane Fonda

Minden idők legszebb frizurái és sminkjei az Oscar-gáláról

1979-et írtak, amikor Jane Fonda és filmbéli partnere, Jon Voight egyaránt elnyerték az aranyszobrocskát a Coming Home-ban (Hazatérés) nyújtott alakításukért. Generációjának szexszimbólumának számított, és ahogyan egy vérbeli IT-lányhoz illik, a díjátadóra is a legmenőbb trendek szerinti sminket és frizurát készíttetett magának. A barnás színű rúzst és a mesterien ondolált tincseket másolta aztán mindenki, aki csak megtehette. 

Meryl Streep

Minden idők legszebb frizurái és sminkjei az Oscar-gáláról

Nála több Oscar-jelölést egyetlen színésznő sem kapott még, idén huszadszorra is izgulhat, vajon megnyeri-e az aranyszobrocskát. Háromszor ítélték oda neki eddig a díjat, 1983-ban, amikor másodszor vehette át, épp várandós volt lányával, Mamie-val. A díjátadón csak úgy ragyogott, de nem kizárólag aranydíszítésű ruhája miatt. Sokkal inkább az öröm, boldogság és az áldott állapot lehetett együttesen mindaz, ami ilyen széppé varázsolta a színésznőt, akinek sminkje igazán visszafogott, egyszerű volt. Frizurája igazi 80-as évekbeli dauercsoda, hátul lazán feltűzve – ennél több nem is illett volna az összképbe. 

Kim Basinger

Minden idők legszebb frizurái és sminkjei az Oscar-gáláról

1998-ban ő is elnyerte az Oscar-díjat a Szigorúan bizalmas című filmben nyújtott alakításáért, a Legjobb mellékszereplő kategóriában. Szexi istennőként azonban már jóval korábban is ráirányultak a kamerák a vörös szőnyegen, például 1990-ben, amikor egy saját kreációban jelent meg a díjátadón. A smink és frizura együtt legalább olyan dögös volt, mint a fehér, mélyen dekoltált szaténruha. A téglavörös rúzs a 90-es évek egyik nagy kedvence volt, bár többen rajongtak érte, mint ahány lánynak az jól állt. Kim Basinger már az évtized elején bemutatta, hogyan is kell azt viselni. A féloldalasan feltűzött frizura még hordozott magán némi 80-as évekbeli hatást, de a laza hullámos tincsek tökéletessé tették az összképet. 

Winona Ryder

Minden idők legszebb frizurái és sminkjei az Oscar-gáláról

Kétszer is jelölték Oscarra a színésznőt, akinek karrierje a 80-as évek második felében kezdett felívelni, majd a 90-es években tündökölt igazán. Az 1997-es díjátadón viselt füstös smink és mélyvörös ajkak a grunge stílus védjegyei voltak – tőle pedig szinte elvárt is volt ez a look, hiszen a ’94-es Nyakunkon az élet című filmben nyújtott alakításával egy csapásra ő lett a stílus koronázatlan királynője. Winona Ryder és a pixie frizura olyannyira összenőtt, hogy hiába telt el már majd húsz év, hiába volt már számtalanszor hosszabb haja, mégis legtöbbünknek ez a fiatal, pimasz arc ugrik be, ha meghalljuk a nevét. 

Julia Roberts

Minden idők legszebb frizurái és sminkjei az Oscar-gáláról

Az Erin Brockovichban nyújtott alakításáért 2001-ben kapta meg az Oscart. Az eseményre viselt vintage couture Valentino-estélyi azóta is szinte minden válogatásba bekerül, amelyik a legszebb Oscar-díjátadós öltözékeket sorakoztatja fel. Frizurája és sminkje pedig legalább ilyen nagy elismerést érdemel. A tarkónál megkötött, de magasra felpúpozott konty igazi mestermű volt, amit azóta már menyasszonyok milliói vettek mintául esküvői frizurájuk elkészítéséhez. Sminkje is tökéletesen illett megjelenéséhez: az enyhén füstös hatású, szépen kontúrozott szemsminkhez elegendő volt a lágy, természetes hatású rúzs. 

Michelle Williams

Minden idők legszebb frizurái és sminkjei az Oscar-gáláról

2006-os első jelölése óta idén már negyedik alkalommal terjesztették fel a neves díjra, kétszer a legjobb női főszereplő, kétszer pedig a legjobb női mellékszereplő kategóriában. A 2006-os eseményre Williams egy mustársárga Vera Wang-ruhában tündökölt, ami feltűnő és szokatlan színe ellenére tökéletes választásnak bizonyult. Hófehér bőre olyan tökéletes alapot nyújtott a ruhával kontrasztos smink színének, elsősorban persze élénk vörös rúzsának, mint egy festővászon. A precíz színválasztással azonban sikerült elérnie, hogy egy cseppet se sápasszák, amihez egyébként a különleges nyakék formája és színe is nagyban hozzájárult. 

Angelina Jolie

Minden idők legszebb frizurái és sminkjei az Oscar-gáláról

Angelina Jolie egyike azoknak, akik szinte minden évben káprázatosan jelennek meg a vörös szőnyeges eseményen. Idén kiemelten is mindenki kíváncsi rá, hogy Brad Pitt-tel való válásuk bejelentését követően, hosszú idő után, mint egyedülálló nő, vajon milyen outfitet választ magának. Ez elmúlt évek közül a 2009-es Oscar-gála került bele a gyűjtésünkbe, amikor ő maga is jelöltként vett részt az eseményen. Bár a fekete estélyi ruha egyszerű választásnak mondható, a hozzá viselt 3,5 millió dollár értékű zöld smaragdfüggő és gyűrű nem igényelt több felhajtást. Sminkje tökéletes és visszafogott volt, nude ajkak, fekete színnel vékonyan kontúrozott szemek – ilyen hangsúlyos ékszer nem igényelt ennél többet. Frizurája azonban megkoronázta a látványt, igazi klasszikus szépséget varázsolva a színésznőből. 

Halle Berry

Minden idők legszebb frizurái és sminkjei az Oscar-gáláról

A pixie frizura hercegnőjének Halle Berry is, aki 2011-ben viselt különleges szabású Marchesa-ruhájához mesterien kócoltatta össze haját. Egy ilyen frizura talán mindenki máson a szombat reggeli szétfeküdt haj benyomását keltené, esetében azonban legalább annyira csinos volt, mint egy szépre fésült alkalmi konty. A smink terén a rá oly jellemző visszafogott, nude rúzst és finoman árnyalt füstös szemsminket választotta. 

Cate Blanchett

Minden idők legszebb frizurái és sminkjei az Oscar-gáláról

A kétszeres Oscar-díjas színésznő múlt évi outfitjétől szokás szerint mindenkinek leesett az álla. Ritka alkalom az, amikor öltözködés és smink terén félrenyúl, nem csoda, hogy a couture-házak is szívesen öltöztetik a filmcsillagot. 2016-ban egy pasztellkék Armani Privé ruhakölteményt viselt, sminkjét pedig az “egyensúly jegyében” készítették el számára. Ez azt jelenti, hogy ahelyett, hogy szem- vagy épp szájhangsúlyos sminkre esett volna a választás, azokat egyforma súllyal emelték ki, így teremtve összhangot a lágy színű ruhával. Mályva- és padlizsánárnyalatok kerültek a szemre, arcra, a szájra pedig hozzá illő pinkes nude szín. Bubifrizuráját a neves alkalmon tekinthette meg a nagyérdemű először, amit szintén nem gondoltak túl. Egyszerű, mély oldalválasztékkal operáló, egyenesre szárított hajat készítettek számára.

 

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top