Szépüljünk

Az, hogy valami növényi, még nem jelenti azt, hogy jó is a bőrnek

Bár Paula Begoun neve az utca emberének valószínűleg nem mond semmit, a bőrápolás iránt érdeklődők szemében ő egy igazi rocksztár. Az USA-ban gyakran találkozni vele olyan jól ismert tévéműsorokban, mint az Oprah Show vagy a dr. Oz Show, ahol nem fél kritizálni a kozmetikai ipart, és hasznos tanácsokat is ad.

Londonban nemrég személyesen is találkoztam Paula Begounnal, és két órán át faggattam arról, hogy ki is ő, hogyan kezdődött a karrierje, és főleg mik a legfontosabb tanácsai azoknak, akik a legtöbbet szeretnék kihozni a bőrápolásból.

Judit: Hogyan került a szépségápolás világába?

Paula: Fiatalkorom óta sokat küzdöttem a bőrömmel, rengeteg problémám volt vele: pattanások, eltömődött pórusok, ekcéma, kiütések. Nagyon sok mindent kipróbáltam beleértve a receptre kapható gyógyszereket is , mégsem lett jobb. Később, hogy el tudjam végezni az egyetemet, sminkesnek tanultam, és parfümériákban dolgoztam eladóként. Akkoriban egész pontosan 1977-ben hozta az FDA (az USA-ban a gyógyszereket és kozmetikumokat szabályozó szervezet – a szerk.) azt a törvényt, hogy kötelező a termékeken feltüntetni az összetevőlistát. Ez hatalmas dolog volt, hirtelen tudni lehetett, hogy mi van a termékekben, és azonnal kutatni kezdtem, hogy melyik összetevő mire való, mi az, ami jó a bőrnek, és mi az, ami nem. Ez az egész életemet végigkísérő szenvedéllyé vált, azóta 21 szépségápolással foglalkozó könyvet írtam, és 1995-ben megalkottam a saját kozmetikai termékeimet is.

Ha jól tudom, “Kozmetikai Zsaru”-nak (Cosmetics Cop) is nevezik Önt, ez honnan jött?

Amikor a karrierem elején, a 80-as években az első könyvem megírása után először meghívott Oprah Winfrey a műsorába, ő nevezett el így. Azt gondoltam, hogy fű, ez milyen jól hangzik, még alliterál is, és a név azóta is rajtam maradt.

Kozmetikai Zsaruként sok kritikát hallhatunk öntől a piacon lévő kozmetikai termékekkel kapcsolatban. Mik a fő gondok velük, és mik a fő tévhitek az emberek fejében a bőrápolással kapcsolatban?

Rengeteg a tévhit, nem is tudom, hol kezdjem… Mostanában talán az egyik legnagyobb, hogy ha egy összetevő természetes, akkor az biztosan jobb a bőrnek. Sok fantasztikus természetes összetevő van, persze, de sok remek szintetikus is van. Rossz összetevőkből is van természetes és szintetikus is. Az, hogy valami növény, még nem jelenti azt, hogy akkor automatikusan jó is a bőrnek – ugyanúgy, ahogy az étkezésben vannak egészséges és finom, illetve mérgező növények, ez az összetevőknél is változhat.

Kevesen tudják azt is, hogy az illatanyagok nem a bőr barátai, és mindegy, hogy természetes vagy mesterséges forrásból jönnek-e. Az illatok gyakran okoznak irritációt, az irritáció pedig öregíti, és károsítja a bőrt. Ehhez képest 10-ből 9 nő úgy kezdi a krémek kiválasztását, hogy megszagolja. A termékek csomagolása szintén számít. A nők ragaszkodnak a tégelyes csomagoláshoz, és emiatt a legtöbb cég tégelyekbe rakja a hidratáló krémeit. Pedig a levegő és a fény tönkreteszi a legtöbb hatóanyagot. A sima tubus vagy még inkább a légmentes flakon sokkal higiénikusabb, és sokkal stabilabban tartja a hatóanyagokat.

Kifaggattuk Oprah Winfrey szépségszakértőjét

Az is nagyon fontos, hogy gyengéden kell bánni a bőrrel, bármi, ami irritálhat, gyulladást okozhat, az rossz. Ne radírozzuk erősen, főleg ne szabálytalan alakú, természetes őrleményeket tartalmazó dolgokkal (ez ügyben jelenleg a híres St Ives Barackos Bőrradír ellen folyik is egy 5 millió dolláros per – a szerk.). Szintén nem jó a bőrnek a túl meleg vagy a túl hideg víz, ahogy a hosszas fürdőzés sem.

Azt látom, hogy a nők szeretik elhinni a kozmetikai cégek túlzó ígéreteit, a cégek pedig szeretnek ígérni. Mostanában rengeteg olyan termék van, ami azt állítja, hogy olyan eredmények érhetők el vele, mint egy kozmetikai-esztétikai beavatkozással. Hát ezek az ígéretek sosem igazak. Tényleg, higgyék el, kozmetikai cégem van, tudom, hogy mire képes egy kozmetikum és mire nem. Botoxszal vagy lézeres kezelésekkel összehasonítható eredményekre nem képes egyetlen kozmetikum sem, és azok a cégek, akik ilyet állítanak, nem mondanak igazat.

Az anyukám mindössze egyetlen hidratáló krémet használ esténként. Ez minden, amit csinál. Ha egyetlen tanácsot adhatok neki, mi legyen az?

Egyetlen termék sajnos sosem elég a minőségi bőrápoláshoz, különösen, ha van valamilyen kezelendő bőrprobléma is. De ha tényleg csak egy lehet, akkor legyen az a fényvédő. Szóval a tanácsom az édesanyjának, hogy cserélje le az esti hidratáló krémet egy nappalira, amiben fényvédő is van, legalább SPF 30-as. Az UV sugárzás az első számú öregítő faktor, vannak olyan kutatások, amik szerint a bőröregedés 80%-ért a napsugárzás a felelős. A leguniverzálisabb és legfontosabb tanács, amit tudok mondani, az a mindennapi fényvédő használat.

És ha adhatok neki egy második és egy harmadik tanácsot is?

Paula: Második terméknek az esti hidratáló krém maradhat, de az fontos, hogy jó legyen. Először is nem mindegy az állaga: kombinált, zsíros bőrre könnyed, géles vagy fluid állagú termék kell, száraz bőrre pedig sűrűbb, krémes, emolliens összetevőkben gazdagabb. És persze ha csak egyetlen terméket használ valaki este, nem egy teljes bőrápoló rutint, akkor extra fontos, hogy az az egy termék szép formula legyen, tele a bőr egészséges működését segítő olyan hatóanyagokkal, mint az antioxidánsok, sejtkommunikáló összetevők vagy a bőrazonos anyagok.

Harmadik tanácsnak vagy terméknek pedig egy lemosót mondanék, mégiscsak fontos, hogy ne legyünk koszosak, és az is, hogy ne szappannal vagy samponnal mossunk arcot. A legjobb egy gyengéd, vízzel könnyen leöblíthető, pH-helyes, kíméletes arclemosó.  

 Nézzétek meg a találkozót videón is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top