Szépüljünk

Műtét után: megmutatták mellüket a mellrákos nők

Tudunk és hallunk róla minden áldott nap, de látni nem nagyon látjuk, mit jelent, ha egy nő a mellrák áldozata lesz. Bátor és erős érintettek vállalták, hogy megmutatják magukat a világnak meztelenül. Vigyázat, megrázó képek következnek!

David Jay fotós The Scar project (a heg) címet adta annak a sorozatának, amiben száz mellráktúlélő vállalta, hogy megmutatja magát fedetlenül. A képek megrázóak, de renget erőt, békét, szépséget sugároznak – és figyelmeztetnek, a rák tényleg nem válogat. 

Megnézem
Összes kép (1)

A többi képért kattints David Jay hivatalos oldalára! 

Egy kollégánk azonban felhívta a figyelmünket arra, hogy a képek többsége nagyon riasztó, némelyik beteg esetében esztétikailag nagyon kontár munkát végzett az orvos. Szerencsére itthon a legtöbb esetben sokkal szebb a varrat, hiszen általában plasztikai sebész is jelen van a műtétnél. Akinek szép bőre van, annál szinte alig látszik a műtét helye – leszámítva persze a mell formáját.

Itthon bőrtakarékos masztektómiát alkalmaznak az esetek többségében, éppen azért, hogy minél szebben meg lehessen majd oldani a helyreállítást, ami körülbelül egy évvel a kezelések befejezése után, tünetmentesség esetén történhet meg. De már sokaknál a daganat eltávolításával egyidejűleg megtörténik a rekonstrukció, erre is van néhány módszer.

Általában csak kimetszik a daganatot, a masztektómia csak a nagyobb kiterjedésű daganatnál jön számításba, a kimetszésnél viszont általában már meg is formázzák a mellet, ha szükséges.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top