Szépüljünk

Szebb és bársonyosabb arcbőr – természetes praktikák

Megvesszük a hiper-szuper arckrémet, arctisztítókat, rendszeresen hámlasztunk, hogy arcunk ápolt és egészséges legyen. A nagy igyekezetben, hogy kialakítsuk a tökéletes bőrápolási rutint, azonban könnyen megfeledkezhetünk néhány egyszerű praktikáról, amelyekkel szintén szebbé tehetjük arcbőrünket.

1. Együnk kevesebb fehér kenyeret

Szebb és bársonyosabb arcbőr – természetes praktikák

Amellett, hogy tested számára is egészségesebbek a teljes kiőrlésű kenyerek, a kevesebb (és jól megválasztott) szénhidrátbevitel egy nemrég közzétett ausztrál tanulmány szerint arcbőrünknek is jót tesz. Ha csökkentett szénhidráttartalmú étrendre váltunk, a bőrproblémák javulhatnak, kevesebb pattanás és mitesszer alakulhat ki a bőrön. Érdemes átgondolni tehát étkezési szokásainkat: szénhidrátra bizonyos mennyiségben persze szüksége van szervezetünknek, de az már egyáltalán nem mindegy, mennyi és milyen táplálékból szerezzük meg azokat. Finomított szénhidrátban gazdag élelmiszerek – például a fehér kenyér – helyett fogyasszunk kevesebb és jobb minőségű, teljes kiőrlésű liszttel készült pékárukat.

2. Aludjunk többet háton

Szebb és bársonyosabb arcbőr – természetes praktikák

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint, ha minden éjjel ugyanolyan pozícióban alszunk, olyan ráncok alakulhatnak ki, amelyek egy idő után az ébredést követően sem fognak elmúlni. Ha sokat alszunk az oldalunkon, arcunkon és állunkon jelentkezhetnek ilyen maradandó “kispárnafoltok”, míg a hason alvók homlokráncaik növekedésével számolhatnak. Mindezek alapján a legjobb pozitúra, ha háton fekve húzzuk a lóbőrt.

3. Megfelelő fényvédők

Szebb és bársonyosabb arcbőr – természetes praktikák

A nyár elmúltával hajlamosak vagyunk rá, hogy a naptejet és társait eltegyük pihenni a következő szezonig. Fényvédelemre azonban arcbőrünknek ősszel és télen is épp olyan szüksége van, mint nyáron. Az időjárás talán mostohább, de a nap káros UV sugarai ilyenkor is aktívan dolgoznak. A magas faktorszámnál azonban fontosabb lehet az, hogy mennyi krémet teszünk belőle a bőrünkre.
Egy SPF25-ös fényvédő 96%, egy 50-es 98%-os védelmet nyújt és az SPF100-as sem megy 99% fölé.
Látható, hogy a faktorszám duplázásával nem duplázzuk meg azok hatékonyságát – ellenben ha odafigyelünk rá, hogy elegendő krémet kenjünk bőrünkre, egy alacsonyabb faktorszámú is tökéletesen hatékony lesz.

4. Alkalmi arcmasszázs

Szebb és bársonyosabb arcbőr – természetes praktikák

Pár naponta érdemes beiktatni egy kis arcmasszázst az arcápolásunkba, bőrünk garantáltan hálás lesz érte. A puha masszírozó mozdulatok ugyanis nem csak kellemesek, de stimulálják a fibroblaszt sejtek működését, amelyek a kollagén termelésért felelősek, ráadásul bőrünk rugalmasságát is tovább megőrizhetjük egy kis “tornával”. Egy kis arcmasszázsért nem szükséges wellnessközpontba sem rohanni, ha esténként áldozunk rá öt percet és arctisztítást követően az éjszakai hidratáló krémünket masszírozó mozdulatokkal visszük fel és dolgozzuk bele bőrünkbe, az is tökéletes lehet. Így ráadásul krémünk hatóanyagai is biztosabban szívódnak fel bőrünkbe, mint a párnába.

5. Levegő és víz

Szebb és bársonyosabb arcbőr – természetes praktikák

Nem új felfedezés, hogy a stressz, az idegeskedés bőrünkön is hamar meglátszik. A stressz ugyanis olyan hormonokat hoz működésben, amelyek hatására akné, extrém esetben ekcéma is jelentkezhet, ráadásul ráncaink is szaporodhatnak. Épp ezért ha túlpörgetett életet élünk, iktassunk be legalább néhány rövidebb nyugalmas időszakaszt a napjainkba, amikor odafigyelünk a helyes légzésre, és kicsit agyban is kikapcsolunk. Tanuljunk nyugtató légzéstechnikákat, amiket bármikor alkalmazhatunk, ha már szakad a cérna. Még jobb, ha rendszeresen sportolunk – hogy mit, szinte mindegy; van, akinek egy kemény TRX-edzés kell hogy kiengedje a gőzt, más egy jógaórán tud ellazulni.

Ráadásképp pedig hidratáljunk! Víz, víz, víz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top