Szépüljünk

Ötmillióba fájt, hogy nem növeszti a hajat a sampon

A hajnövesztőként reklámozott hajápoló termékcsaládról nem tudták bebizonyítani, hogy valóban növeszti a hajat.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) úgy ítélte meg, hogy több igazolt és jogszerű állítás mellett a rendelkezésre álló bizonyítékokhoz képest túlzó állításokat is közöltek az Alpecin hajápolási és hajhullás elleni termékcsalád reklámjaiban.

A GVH szerint a fogyasztói üzenetek többsége nem volt jogsértő, így például nem kifogásolható, hogy hatásos a termék a hajhullás leggyakoribb okai ellen, és erősíti a meglévő hajhagymákat.

A hivatal megállapította ugyanakkor azt is, hogy a vállalkozások honlapjukon és hirdetéseikben megtévesztően hirdették a fent említett kozmetikumokról 2014 augusztusától 2016 júliusáig, hogy azok alkalmasak és használhatók

  • valamennyi ok miatt kialakuló hajhullás ellen,
  • a foltos hajhullás kezelésére,
  • ugyanolyan hatékonyak bármely korosztály számára, beleértve az időskorúakat is,
  • biológiai folyamatok megváltoztatására, az őszülés meggátolására.

A GVH a DR. KURT WOLFF GMBH & CO. KG-re 5 millió forintos bírságot szabott ki, mert e cég alakította ki a hirdetések tartalmát, és fedezte azok költségeit. A termék kizárólagos forgalmazójának, a Medimprove Marketing Szaktanácsadó és Szolgáltató Kft.-nek a felelőssége ugyan megállapítható volt a jogsértéssel összefüggésben, de a GVH vele szemben nem szabott ki bírságot, mert nem vett részt a reklámok megrendelésében, kialakításában.

A GVH a bírság kiszabásakor a kommunikációs költségekre alapozott. Súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat célcsoportjának egy része sérülékeny fogyasztó. A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vállalkozások felhagytak a jogsértő üzeneteket is tartalmazó hirdetések közzétételével a versenyfelügyeleti eljárás megindítása előtt, illetve az eljárás idején és elismerték a jogsértést az előzetes álláspont megismerését követően.

A bírság összegét csökkentő tényezőként vette figyelembe a GVH azt is, hogy az elért fogyasztók túlnyomó része nem találkozott kifogásolható hirdetésekkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top