Szépüljünk

Azonosították a fiatalos megjelenésért felelős egyik gént

Egy új holland genetikai kutatás megmagyarázhatja a tényleges és a megjelenésünk alapján megbecsülhető életkorunk közti különbségeket.

A tanulmány szerzői azt remélik, azzal, hogy sikerült megfejteni, miért látszanak egyesek a valós koruknál fiatalabbnak, idővel mindenki tovább megőrizheti fiatalos megjelenését és egészségét.

Az öregedést vizsgáló, nagy mintán elvégzett kutatást az Unilever kutatói és a rotterdami Erasmus Egyetem egyetemi kórháza, az Erasmus MC közösen végezték, további külső partnerek bevonásával. A kutatás során több mint 4000 ember fényképe alapján több mint százezer alkalommal becsülték meg a fotókon szereplő önkéntesek vélt életkorát, vagyis azt, hogy hány évesnek látszanak.

Ezután a tudósok a résztvevők DNS-mintáiban több mint 8 millió variánst elemeztek, hogy felmérjék, vannak-e olyan génvariációk, amelyek különböznek a koruknál fiatalabbnak, illetve idősebbnek látszók DNS-ében. Azt találták, hogy az MC1R gén egyik változatával rendelkezők két évvel idősebbnek látszanak azoknál, akiknek DNS-ében a másik változat szerepel.

Azonosították a fiatalos megjelenésért felelős egyik gént

“Ez a hihetetlenül izgalmas kutatás egészen új lehetőségeket nyit meg annak megértésében, hogy egyesek miért tudják megőrizni fiatalosabb kinézetüket a múló évek során – mondta dr. David Gunn, az Unilever vezető tudósa és a kutatás társvezetője. – Ha megismerjük a koruknál fiatalabbaknak látszó emberek »titkát«, egészen újszerű módokat találhatunk arra, hogy a jövőben mindenkinek segíthessünk abban, hogy minél hosszabban megőrizhesse fiatalos külsejét.”

A kutatás másik társvezetője, Manfred Kayser, az Erasmus MC professzora, hozzátette: “Azért fontos, hogy felfedeztük az első gént, ami befolyásolja a vélt életkort, mert lehetővé teszi, hogy a többit is azonosítsuk. Eredményeinkkel újabb lépést tettünk afelé, hogy megértsük, miért öregednek másként az emberek, illetve hogy meghatározzuk a vélt, a kronologikus és a biológiai életkor közötti molekuláris összefüggést. A következő lépés az lesz, hogy molekuláris szinten megértsük: miért utal a fiatalosabb megjelenés arra, hogy az illető egészségesebb is. Így egy ponton majd megérthetjük az egészséges öregedés folyamatát” – magyarázza az Erasmus Egyetem professzora.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top