Szépüljünk

Nem ismerte fel magát a címlapon a színésznő

Már meg sem lepődünk, amikor agyonretusált sztárokat látunk a címlapokon – ugye, mindenki emlékszik a Szex és New York moziplakátra...? Legutóbb azonban éppen egy híresség, a Csajok című sorozat főszereplője, Lena Dunham akadt ki azon, hogy "szétphotoshopolták" egy címlapon. És a dolognak itt még koránt sincs vége...

Lena Dunham színésznő Instagramján felháborodva posztolta, hogy magára sem ismer egy róla készült címlapfotón, és ez egyértelműen a Photoshop miatt van. Ettől nagyobbat azonban nem is tévedhetett volna. A spanyol Tentaciones magazin azonnal reagált Dunham vádjaira, jelezték, hogy csak a címlap méretére vágták Lena fotóját, egyebekben egyetlen képszerkesztő sem retusált az alakján. 

A 29 éves Dunham bocsánatot kért a laptól. Emellett arról is írt, hogy már maga sem tudja eldönteni egy-egy fotójáról, hogy alakítottak-e rajta vagy sem, és hogy ehhez a bevallottan is zavaros testképhez és a Photoshoppal teli hócipőjéhez jócskán hozzájárultak a korábban vele történt kellemetlen “retus”-esetek.

A kolumbiai fotós, Ruven Afanador által készített címlapfotó tehát eredeti formájában jelent meg, majd a hamar élét vesztett posztcsörte után a Tentaciones el is küldte a vágatlan verziót a színésznőnek egy előfizetéssel együtt, ezzel is kifejezvén tetszésüket Lena “harcias természete” felett.

Lena Dunham sztorija üdítő példa arra, hogy létezik még retusmentes szépség, és létezik magazin is, ami Photoshop nélkül – vagy inkább kevesebb Photoshop-használattal – jelenteti meg az egyedi és emberi szépséget. Nem kell brit tudósnak lenni, hogy tudjuk, mennyire ronthatja az egészséges testképet, pláne a tinédzserekét, ha úton-útfélen rommá kozmetikázott, skatulyából előrántott digitális múzsákat kell néznünk kiplakátolva.

Sőt a hétköznapokban magunk is pavlovi reflexszel filterezzük a szelfijeinket, mintha muszáj lenne a felkelő nap csillanását a jobb arcukról az előnyösebb balra átrajzolni. De valóban ekkora a különbség a valóság és a képmásunk között? Nem lehet az eredeti fénykép is legalább annyira szép?

Láttunk már cifrákat – szétphoshopolt sztártestek

Lena Dunham színésznő szerencsétlen photoshop bakija
Lena Dunham színésznő szerencsétlen photoshop bakija
Lena Dunham színésznő szerencsétlen photoshop bakija

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top