Szépüljünk

Plus size: önbizalom-növelő lista 2016-ra

Idén fogadalmak helyett egy úgynevezett bakancslistát állítottam össze magamnak és mindazoknak, akik készen állnak arra, hogy dolgozzanak a saját magukhoz fűződő viszonyukon. A listán csupa olyan dolog szerepel, amit szeretnék megtenni és nem kell hozzá sem extra eszköz, sem sok nulla a bankszámlámon. "Csupán" elhatározás.

Az új év beköszöntével ellepték a Facebook-idővonalamat a jobbnál jobb tippek, hogyan is szabadulhatnék meg a karácsonyi bejgli okozta pluszkilóktól és hogyan jöhetnék formába nyárra. A diétás tanácsok és tuti edzéstervek mellett persze akadnak egyéb, tipikus újévi fogadalmakra épülő tanácsok is, hiszen év elején mind úgy érezzük, idén megváltjuk a világot – vagy legalábbis a saját életünket –, és mindenki ilyenkor akar leszokni a dohányzásról, feladni a szénhidrátfogyasztása nagy részét, és ilyenkor határozzuk el azt is, hogyan viszünk majd rendszert az életünkbe. Azonban nem titok, ezen fogadalmak nagy része csúfos vereségre van ítélve. Miért? Mert java részük nem arról szól, amit igazán szeretnénk és meg akarunk tenni, hanem arról, amit mások elhitetnek velünk, hogy jó lesz nekünk. Az eszünk tudja, jó ötletnek tartja, de a szívünk mélyén nem állunk rá készen, hogy mindent megtegyünk a cél érdekében.

Plus size: önbizalomnövelő lista 2016-ra
“Ha az élet gömbölyded idomokkal ajándékozott meg, öleld át őket”

Éppen ezért ebben az évben újévi fogadalmak helyett inkább egy önbizalom-növelő bakancslistát állítottam össze.

Rendszeresség

Észrevettem, mennyivel jobban működök, ha van némi rendszer kaotikus életemben. 2016 az év, mikor reményeim szerint megjelenik majd első könyvem, és a szerződés aláírása pillanatában eldöntöttem, ez csakis rendszerrel az életemben fog menni. Mikor ura vagyok a saját dolgaimnak, nyugodtabb leszek és magabiztosabbnak érzem magam, mert pontosan tudom, hogy állnak a dolgaim. Éppen ezért ismervén magamat annyira, hogy a reggeli órákban fog leginkább az agyam, minden napomat írással kezdem. Ez persze bármely olyan dologra helyettesíthető, ami fejfájást okoz neked, legyen az a hosszú céges e-mailek megválaszolása vagy 30 perc kocogás. Bármi, amit igazán szeretnél elérni, teljesíteni, befejezni, nagyobb eséllyel indul idén, ha rendszerességhez kötöd, és meglátod, jobban érzed majd magad a bőrödben, ha ez sikerül.

Értékrendlista

Akik követik a weboldalamat, jól tudják, mennyiszer emlegetem azt a bizonyos listát, és idén még szorgalmasabban fogom én is használni. Innen ingyenesen letölthető egy saját grafika is hozzá, a vizuális típusoknak ez is jobban meghozza talán a kedvét a listaíráshoz. Amolyan emlékeztető ez, ami minden olyan dolgot tartalmaz, amit szeretek magamban. Tudatosan élem a napjaimat, így ha egy-egy bókot kapok akár a humoromra vagy az éles észjárásomra, azt felírom a listára, és rosszabb napjaimon remek emlékeztető ez, hogy van élet a homokóraalkaton túl is, avagy a külsőségeknél jóval többet nyomnak a latba olyan tulajdonságaim, mint a segítőkészség vagy a lojalitás.

Plus size: önbizalomnövelő lista 2016-ra

“Semmi, de semmi kedvem beleférni”

Gondomat viselem

Akárcsak a másokhoz fűződő viszonyunk, úgy a saját magunkkal kialakított (vagy kialakulóban lévő) kapcsolatunk is munkát igényel. Ha a barátnőmet fel tudom hívni, hogy megkérdezzem, hogy van és megiszunk-e egy kávét, akkor magammal miért nincs időm foglalkozni? A prioritáslistámra felkerült az én-idő, amiről sokan, sok helyen írtak már, és fontosságához nem fér kétség. Szeretek kreatívkodni, jólesik egy edzés után kipirosodva kidőlni, legújabb hobbim a színezés, imádom a hosszú, habos fürdőket. És miért nem csinálom? Mert nincs időm. Állítólag. Pedig ahhoz, hogy javítsak a saját magamhoz fűződő viszonyon, az is kell, hogy a saját kedvemben járjak, és olyan dolgokat tegyek, amiket szeretek és amik feltöltenek. Ha arra van időm, hogy a Facebook-idővonalamat böngésszem, akkor a fentebb említett dolgokra is kell hogy jusson idő. Ha nem is mindre, de szépen lassan építkezem, és tudatosítom, hogy ez nem önzőség, hiszen másoknak is úgy tudok többet adni, ha én magam feltöltődöm.

Mások véleménye nem a valóságom

Plus size: önbizalomnövelő lista 2016-ra
“Semmi olyat nem fogok csinálni, ami nem ültethető át plus size-ba. Mindenki megérdemli, hogy divatos ruhákat viseljen” – Kelly Osbourne divattervező, énekesnő

Nem kell ahhoz ünnepelt sztárnak lenni, hogy mások rólunk alkotott véleményével szembesüljünk. Nem mondom azt, hogy figyelmen kívül kell hagyni az intő atyai jó szót, de csakis a hiteles forrásból érkezőt. Akik semmit vagy vajmi’ keveset tudnak rólunk, mégis hogyan lennének relevánsak? Persze könnyen a tudatalattinkba kúsznak ezek a vélemények, ha akarjuk, ha nem. Nekem viszont van egy tuti módszerem, amit idén többször fogok gyakorolni. Csupán egy papírlap és toll/filctoll kell hozzá. Egyik oldalra “Én ilyen vagyok“, míg a másikra “Én nem vagyok” kerül, és felírom azokat a dolgokat, amiket valósnak vélek magammal kapcsolatban. Nem árt némi önismeret, de barátaink, családunk visszacsatolása is segít a kitöltésben. Aztán hangosan felolvasom (az “Én nem vagyok” résszel kezdem), és tudatosítom magamban az ott látottakat.

A szerzőről

A Milánóban élő Szkiba Zsuzsanna – vagyis mindenki Zsuzskája – magát csak pozitívtestkép-aktivistának és önbizalommentornak hívja. 3 éve naponta segít nők ezreinek, hogy – először a lelküket ápolva, majd divattanácsokkal ellátva őket – jobban érezzék magukat a bőrükben. Hitvallása, hogy egy nő szépségét, értékeit s helyét a világban nem a farmernadrágja mérete határozza meg, hiszen egy nő 42-es méret felett is élhet teljes, egészséges és önbizalommal teli életet. Beauty With Plus nevű weboldala és az ehhez tartozó Facebook-közösség tagjai súlytól s kortól függetlenül kíváncsiak tanácsaira, legyen szó a tükörben látható nő megszeretéséről vagy épp a nagyméretű fürdőruhák divatjának újdonságairól. Internetes naplója vidám, pozitív hangvételű, de olykor komoly témákat feszeget, a célja, hogy minden nő visszanyerje önbizalmát, a tükör pedig ne legyen többé ellenség.

Weboldal: www.beautywithplus.com

Facebook: https://www.facebook.com/beautywithplus

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top