Szépüljünk

Erre van szüksége a bőrödnek minden nap

Mi, nők, sokszor hajlamosak vagyunk túlzásba vinni a szépítkezést, vagy éppen túlzottan elhanyagolni azt. Ezért nem árt tisztában lennünk azzal, milyen kozmetikumok használata szükséges a mindennapok során, és melyek hagyhatóak el.

Ahhoz, hogy a bőröd fiatalos, feszes és egészséges maradjon, megfelelő ápolásra van szüksége – na de nem mindegy, hogy mivel és milyen gyakran. A napi ápolás során lesznek olyan részek, melyek biztos nem érnek majd meglepetésként – hiszen egyes tételek hozzátartoznak az alaphigiéniához. A bőrödet természetesen annak függvényében is kell ápolni, hogy hány éves vagy, vagy milyen bőrtípussal rendelkezel, ezért most általánosítani fogok, hogy mindenki pontosan lássa, milyen készítményeket kell beszereznie és használnia minden nap – persze a korának és bőre állapotának megfelelően.

A bőrápolást általában két nagy csoportra tudjuk osztani. Az egyik az, ahogy reggelente ébredés után ápolod a bőrödet, a másik pedig az esti rutin. Fordított sorrendben haladok, hiszen az éjszakának fontos szerepe van a bőr regenerálásában. Az éjszakai pihenés során megújul a bőröd, pihen, ahogyan te is, és regenerálódik. Ezért az este használt készítményeknek fontos, hogy legyen idejük a bőr mélyére hatolni és kifejteni hatásukat, melyre az éjszaka a legideálisabb.

Alaphelyzetben este lefekvés előtt fürdeni mész, amit tusfürdővel vagy szappannal végzel. Bőrgyógyászok szerint a tusfürdőben olyan tisztító hatóanyagok és adalékok vannak, melyek alaposan megtisztítják a bőrödet, na de nemcsak a szennyeződésektől, hanem a felső baktériumrétegtől is, melyek feltétlenül szükségesek a bőröd megújulásához, ezért szappant javasolnak, erről azonban tudjuk, hogy meglehetősen szárítja a bőrt. Ha ragaszkodsz a tusfürdőhöz, akkor próbálj olyat választani, mely nem tartalmaz kőolajszármazékokat, és kifejezetten a te bőrtípusodnak megfelelő. Ha száraz a bőröd, választhatsz fürdőolajat vagy olajjal dúsított tusfürdőt. Ha normál bőröd van, akkor a tejbaktériummal kezelt tusfürdők az ideálisak, míg zsíros bőr esetén a citromos és citrusos termékek ajánlottak. Ha úgy döntesz, hogy vállalod a szárazsággal járó kellemetlenségeket, válassz szappant, ami illatanyagmentes.

Erre van szüksége a bőrödnek minden nap

Fürdés után rögtön a dezodorálás a teendő, hiszen a deók fürdés után tudják leginkább kifejteni a hatásukat. Fontos, hogy száraz bőrön, és lehetőleg teljesen szőrmentes felületeken használd, hiszen így közvetlenül a bőrbe szívódnak fel a hatóanyagok, melyekre a fürdés utáni tág pórusok csak még inkább rásegítenek. Ne felejtsd el, hogy a dezodor és az izzadásgátló nem egy és ugyanaz. Hiszen a dezodor nem az izzadást akadályozza meg – szemben az izzadásgátlóval –, csak a kellemetlen szagokat szünteti meg. Ezt tartsd észben, ha legközelebb drogériában jársz.

Lefekvés előtt fontos, hogy ápold az arcbőrödet – a bőrtípusodnak és a korodnak megfelelő termékekkel. Régen nagy divat volt a “mosás, tonizálás, hidratálás” hármas, ma azonban már kaphatsz 3 in 1 termékeket, vagy akár radírozó hatású arcápolót. Az arctisztítás történhet arclemosóval, arctejjel, sminklemosóval, de a sminkedet akár egy olívaolajba mártott vattakoronggal is eltávolíthatod. Tonizálás gyanánt olyan terméket válassz, mely összehúzza a pórusokat. Ez lehet enyhén alkoholos vagy citrusos arcápoló, de a drogériákban vásárolt tonikok nagyon szépen elvégzik a dolgukat. Ma már rengeteg hidratáló közül válogathatsz – próbáld megtalálni azt a termékcsaládot, mely a bőrödnek a leginkább megfelelő. A lényeg, hogy az előbbi hármas mindenképpen meglegyen a repertoárodban valamilyen módon. A hidratálás során alaposan kend be az arcodat, hiszen éjjel van idejük felszívódni a hatóanyagoknak. Tévedés, hogy a zsíros bőrrel rendelkezőknek nem kell hidratálni – kaphatóak kifejezetten zsíros bőrre való, de nem olajos alapú hidratálók.

Ha a bőröd igényli, javasolt lehet a napi testápoló-használat. Ha hajlamos kiszáradni a bőröd, érdemes naponta bekenned magad lefekvés előtt, de heti kétszer mindenképpen javasolt a használata, bármilyen bőrtípusod is legyen. Ma már minden bőrtípusra választhatsz testápolót, attól függően, hogy milyen ápolásra van szükséged, illetve hogy mi a célod. Vizsgáld meg alaposan a bőrödet, vagy keress fel egy bőrgyógyászt, és próbáld meg minél pontosabban meghatározni a bőröd típusát.

És reggel? Tudd meg a Veronica blogról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top