Szépüljünk

3 ok, amiért érdemes C-vitamint magadra kenned

Kevés olyan hatóanyag van, aminek bőrszépítő hatását komoly és független szakirodalom is alátámasztja, a C-vitamin az egyik ilyen.

  Mit tud a C-vitamin?

  1. Védi a bőrt az UV-sugárzás káros hatásaitól

    Bár a C-vitamin nem fényvédő összetevő, jelentős antioxidáns hatása van, ennek köszönhetően védi a bőrt az UV-sugárzás okozta szabad gyököktől, és növeli a fölé kent fényvédő krém hatékonyságát. Reggel egy C-vitamin-tartalmú szérum, fölé pedig egy jó fényvédő krém az egyik legjobb dolog, amit tehetünk a bőrünkkel!

  2. Elősegíti a bőr kollagéntermelését

    A kollagén a bőrünk feszességét adó fehérje. Szeretek erre úgy gondolni, mint a sátorrudakra, amelyeknek köszönhetően feszesen áll a sátor. Divat kollagéntartalmú kozmetikumokat készíteni, de ne dőljünk be ennek! Attól, hogy további rudakat dobálunk a sátrunk mellé, azok nem fogják a sátrat feszesen tartani! A bőr kollagéntartalmát úgy növelhetjük, ha olyan összetevőket használunk, amik serkentik a bőr saját kollagéntermelését. A C-vitamin pedig pontosan erre képes, ennek köszönhetően anti-aging hatása az egyik legjelentősebb a ma ismert hatóanyagok között.

  3. Csökkenti a pigmentfoltokat

    A nap hatására sok rossz dolog tud történni a bőrrel, az egyik jól látható ezek közül a pigmentfoltok keletkezése. Ha egyszer megjelentek, nehéz, nagyon nehéz eltüntetni őket. A C-vitamin ebben is segít, halványítja a meglévőket, segít, hogy újabbak ne kerüljenek elő.

 Amit még tudni kell a C-vitaminról:

  • A tiszta C-vitamint az összetevő-, vagyis INCI listán ascorbic acid néven találjuk. Hatása a legjobban dokumentált, ugyanakkor nem stabil összetevő, vagyis levegő és fény hatására oxidálódik, és elveszíti hatékonyságát. Emiatt számos stabilabb származék is létezik, amelyek hatása elvileg hasonló. A legjobbnak tartottak: a tetrahexyldecyl ascorbate, sodium ascorbyl phosphate és a magnesium ascorbyl phosphate.
  • A C-vitamin fajtától függően a 0,3-15% közötti koncentrációban hatásos. A tiszta C-vitamin pedig 5-15% közötti mennyiségben.
  • A C-vitamin-tartalmú kozmetikumoknál fontos, hogy a csomagolás védjen a levegőtől és a fénytől. A tiszta C-vitamin, ha oxidálódik, sárgás színű lesz, utána már ne kenjük magunkra!
  • A C-vitamin úgynevezett hálózati antioxidáns, hatását más antioxidánsok, például az E-vitamin és a ferulic acid (ferulasav) tovább növelik. Tehát ha a C-vitaminon kívül E-vitamint is látunk egy termékben, annak külön örüljünk!

Melyek a legjobb C-vitaminos termékek?

Most pedig íme, a legjobb itthon is beszerezhető C-vitamin-tartalmú termékek, amelyek magas koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagot:

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top