Szépüljünk

Izzadásgátló vagy dezodor – melyik a jobb?

A nyár a fokozott izzadás időszaka. Ezt elkerülni szinte lehetetlen, de jó illatunk még a nyári hőségben is lehet. Most segítünk, hogy mi is a különbség az izzadásgátló és a dezodor között, és tisztázzuk, mit lehet tudni azoknak a rémhíreknek az igazságtartalmáról, hogy eltömítik a mirigyeket, vagy egyenesen rákot okoznak. Bombabiztos megoldásokat is ajánlunk.

Izzadásgátló vagy dezodor?

Bár a köznyelvben ez a két fogalom gyakran összemosódik, jó tudni, hogy az izzadásgátló és a dezodor nem ugyanaz. Az előbbi – ahogy a neve is mutatja – segít a verejtékezés csökkentésében, vagyis maga az izzadságfolt is elkerülhető (vagy legalábbis csökkenthető) vele. Ezt általában különféle alumíniumsók pórusösszehúzó hatásának segítségével teszi meg. Ezzel szemben a dezodorok magát az izzadást nem akadályozzák, csak a vele járó szagokat fedik el, vagy pedig eleve meggátolják a kialakulásukat. A kellemetlen testszagot ugyanis nem maga az izzadság okozza, hanem a benne gyors szaporodásnak induló baktériumok. A dezodorok pedig a baktériumok ellen lépnek fel, és így segítenek, hogy ha szárazak nem is, de jó illatúak maradhassunk.

Alumíniumsók és a természetes(ebb) alternatívák

Ha izzadásgátlókról van szó, akkor nem igazán van más lehetőség, mint az alumíniumsókat tartalmazó termékek. Az összetevő listán aluminum chlorohydrate vagy aluminum zirconium tetrachlorohydrex gly néven találjuk a hatóanyagot. Egészségügyi hatásuk sajnos vitatott, és nem ez az egyetlen ilyen összetevő.

Parabének
Klasszikus kérdés például, hogy a dezodorokban található parabéneknek mennyi közük van a mellrák kialakulásához. Egy kutatásban szövetmintákat vizsgáltak, és minden esetben találtak parabént a rosszindulatú melldaganatokban. Még akkor is, ha a vizsgált nők nem használtak egyáltalán dezodort, tehát valószínűleg az elfogyasztott élelmiszerekből jutott parabén a szervezetükbe. Nem egyértelmű ugyanakkor, hogy konkrétan ez okozta volna a rák kialakulását. A daganatok kialakulásában nagy szerepet játszik a genetika és a hajlam is. Mégis elgondolkodtató, hogy ha minden egyes mintában találtak parabént, akkor talán mégis csökkenne a mellrák kockázata, ha kerülnénk az ezt tartalmazó termékek használatát, amennyire csak lehetséges.

Alumínium a dezodorokban
Szintén vitatott kérdés. Egyes vélemények szerint legfeljebb allergetizáló hatásával kell számolnunk, mások szerint eltömíti a faggyúmirigyeket, így a méreganyagok nem tudnak megfelelően távozni, ami betegségek kialakulásához vezethet. Bár az alumínium-tartalmú dezodorok használatát egyenes összefüggésbe hozták a mellrák kialakulásával, egy 2002-es orvosi szaklapban publikált tanulmány cáfolja ezt a feltételezést.

Illatanyagok
Az iparilag előállított kozmetikumokban rendszerint vannak illatanyagok. Ezeknek a csomagoláson való feltüntetését nem szabályozzák részletesen az EU-s előírások, esetükben elég csak annyi, hogy “parfum” vagy “frargance”. Sem a mennyiség, sem a kombináció feltüntetésének kérdése nincs szabályozva, pedig ezek az anyagok nagyrészt allergetizálhatnak, illetve a hagyományos illatanyagok gyakran tartalmaznak olyan vegyi anyagokat, melyek, ha bekerülnek természetes vizeinkbe, hathatnak a hormonháztartásra, és megzavarhatják az ökoszisztémát. Akik eleve hajlamosak az allergiára, jobb, ha kerülik az illatanyagokat.

Forrás: Nagy Réka – Ökoanyu

Az alumíniumsók legnépszerűbb alternatívája, a timsó nagyméretű molekuláinak köszönhetően nem szívódik fel  bőrön keresztül. Sajnos az izzadást nem gátolja, de nagyon hatékony a kellemetlen testszagot okozó baktériumok megfékezésében. Természetes dezodorokban szintén gyakori hatóanyagok: a ricinusolajból származó zinc ricinoleate, az alkohol, a varázsmogyoró, a komló, illetve az antibakteriális hatással is rendelkező illóolajok, mint például a rozmaring, a zsálya, a citromfű vagy éppen a teafa olaja.

A Tudatos Vásárló korábbi terméktesztjén a 16 legnépszerűbb illatszert vizsgálták, köztük hagyományos, natúr és bio, női és férfi termékeket. A teszt negatív rekorderei 10-12 allergén illatanyagot is tartalmaztak. A kritikus anyagok és a származási hely alapján adott pontozással női kategóriában a Biola orvosi zsályás, izzadást mérséklő pumpás dezodora bizonyult a legjobbnak, a férfiaknál a kategóriagyőztes címet a Logona man pumpás dezodor vitte el.

 

Top 10

Most pedig íme, 10 szuper izzadásgátló és dezodor, amik a Krémmániás vélemények alapján a legjobb választások lehetnek a nyári hőségre is!

Megnézem
Összes kép (1)

Házi praktikák

A kellemetlen testszag elkerülésére természetesen házi praktikák is léteznek. A legnépszerűbb a szódabikarbóna, közismert a szagsemlegesítő és baktériumölő hatása, és úgy is remekül működik, ha egy kevésbé hatékony dezodorunkat bolondítjuk meg vele.

• Gyógyteák
Zsályatea:
egy teáskanál zsályateát forrázzunk le fél liter vízzel, hagyjuk ázni tíz percig, majd szűrjük le. Naponta három csészényit igyunk meg.
Pszichés eredetű izzadás esetén: segít a bazsalikom, citromfű, levendula, galagonyavirág vagy szurokfű tea.
• Gyógyfürdők, lemosók:
Apróbojtorján, tölgyfakéreg és zsálya 3:2:1 arányú keverékéből 4 evőkanálnyit főzzünk 15 percig egy liter vízben, szűrjük le, öntsük fürdővizünkhöz, és tartózkodjunk benne 15-20 percig. A teákban levő cserzőanyagok összehúzzák a verejtékmirigyeket.
• Hónaljizzadás ellen: naponta mossuk meg hónunk alját egy marék tölgyfalevél és mezei zsurló keverékéből készült főzettel (1 liter forró vízzel öntsük le a leveleket, majd hagyjuk kihűlni).
• Lábizzadás ellen: használ a meleg vizes, ecetes vizes lábfürdő, a szódabikarbónás lábfürdő (1 liter vízhez keverjünk 2 kanál szódabikarbónát), vagy a tölgyfakéregből vagy zsályából készült főzettel gazdagított lábfürdő.
• Kerüljük a zsíros, nehéz ételeket: amellett, hogy hizlalnak, nehezebben emésztjük meg őket, telítettnek, nehéznek érezzük magunkat, így könnyebben elfáradunk, és többet izzadunk.

Ha bővebben is érdekel a téma, nézz vissza szerdán, amikor Ökoanyu bemutatja, hogyan készíthetsz dezodort házilag.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top