Szépüljünk

Így vásárolj állatkísérlet-mentes kozmetikumokat

A bő egy éve érvényes, állatkísérleteket tiltó uniós szabályozás ellenére nagy az összevisszaság ezen a fronton. Most segítünk, hogy merre is indulj, ha állatkísérlet-mentes kozmetikumokat szeretnél használni, és melyek az itthon is kapható márkák!

Ha elhatározzuk, hogy ezentúl csak állatkísérlet mentes kozmetikumokat fogunk használni, nincs egyszerű dolgunk. Bár az EU 2013. március 11-én betiltotta a területén árult késztermékek és azok összetevői állatokon való tesztelését, ha ugyanazt a krémet az EU-n kívül is árulják, akkor sajnos nincs semmilyen garancia arra, hogy az valóban kiérdemli a “cruelty-free” minősítést, azaz nem okoznak miatta fájdalmat vagy szenvedést állatoknak. Sőt, Kínában egyenesen követelmény, hogy a náluk forgalomba hozott kozmetikumokat először állatkísérletekkel ellenőrizzék.

Szintén probléma az állatkísérlet-mentesség fogalmának pontos meghatározása. Ilyennek tekinthető egy kozmetikum, ha magát a kész terméket ugyan nem tesztelték állatokon, de a hozzá felhasznált összetevőket igen? Vagy cruelty-free egy márka, ha ő maga nem tesztel ugyan állatokon, de globális anyacége igen? Sajnos nincsenek egyértelmű válaszok, ezért maradéktalanul pontos, teljes körű lista sem létezik az állatkísérlet-mentes cégekről.

Akkor mégis mit tehetünk? Hogyan válasszunk állatkísérlet-mentes termékeket?

  1. Szerencsére számos nemzetközi szervezet létezik, amelynek szívügye, hogy harcoljon az állatkísérletek ellen, ezek kiadnak listákat a cruelty-free kozmetikai márkákról. A két legismertebb a PETA, illetve a Leaping Bunny listája. Sajnos ezek a listák nem 100%-ig azonosak, nem is teljesek, de mindenképpen jó kiindulási alapot adnak. Ha van kiszemelt kozmetikai márkánk, akkor keressünk rá ezeken a helyeken!
  2. Ha kisebb márkáról van szó, aminek termékeit csak az EU-n belül forgalmazzák, akkor a bő egy éve érvényes EU-szabályozás értelmében biztosak lehetünk benne, hogy állatkísérlet-mentes márkáról van szó. Érdemes szétnézni a márka honlapján, hogy melyik másik országokban van jelen.
  3. Keressük a termékek csomagolásán a PETA és a Leaping Bunny nyuszis logóját! Ha látunk ilyen logót a csomagoláson, az szuper, de ha nem, szerencsére akkor is lehetséges, hogy állatkísérlet-mentes termékről van szó.
A Leaping Bunny és a Cruelty Free logók
A Leaping Bunny és a Cruelty Free logók

Teljes körű listát készíteni szinte lehetetlen, de segítségként összeállítottunk egy táblázatot a Magyarországon is kapható cruelty-free márkákról.

Leaping Bunny logót viselő márkák

Faith in Nature
Mannaszappan
Paula’s Choice
SpaRitual
The Body Shop*

(*az anyacég tesztel)

PETA logót viselő márkák

Lily Lolo
Logona (L’Oreal)
NYX (L’Oreal)
Zuii Organic

Logót nem viselő, de állatkísérlet-mentes márkák

DM sajátmárkák (Alverde, Balea, Babylove, S-he Stylezon)
Körömlakk: a-England, China Glaze, Orly
Magyar márkák: Helia-D, Ilcsi, Biola, Love2Smile
Müller sajtámárkák (Cadeavera, CV, Terra Naturi)
Natúrkozmetikumok: Annamarie Börlind, Dr. Hauschka, Lavera, Mariolu Bio, Phyt’s, Sante, Weleda, Zao, Ilcsi, Martina Gebhardt, Biola, Love2Smile
Rossmann saját márkák (Rival de Loop, Alterra, Babydream)
Smink: Ben Nye, Benecos, Catrice, E.L.F., Essence, Kryolan, Sleek

Most pedig íme 10 szuper termék, amik nem csak garantáltan állatkísérlet-mentesek, de a Krémmánián számos elégedett felhasználói véleménnyel is büszkélkedhetnek:

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top