Szépüljünk

Készítsd fel a lábaid a szandálszezonra!

Bár az időjárás most átmenetileg zordra fordult, néhány nap múlva már nyári melegre számíthatunk. Előkerülnek a félcipők és szandálok, erre pedig ideje felkészíteni lábunkat is.

Tavasszal általában hirtelen tör ránk a meleg, és egyik napról a másikra kerülnek elő a nyitott cipők. Fodor Évi manikűrös-pedikűröst kérdeztük arról, mit javasol az otthoni lábápolásra.

Bőrkeményedések, tyúkszemek, bütykök

A legtöbb problémát ilyenkor a bőrkeményedések okozzák.  A téli időszakban a zárt cipőknél ez kevésbé zavaró, tavasszal viszont már látványosabbá válik. Nem beszélve az esetleg kellemetlen, kezelést igénylő problémákról.

Főleg kényelmetlen cipők esetén alakulhat ki tyúkszem, bütyök. A zárt cipők pedig sokszor gombásodást okoznak. Fontos, hogy ezeknek a kezelését bízzuk szakemberre, ne kezdjük otthon orvosolni a problémát. Ha szemölcs van a talpunkon, akkor még az esztétikai kezelésbe se fogjunk bele a gyógyulás előtt, hiszen ez fertőző, tehát egy sarokreszeléssel csak még több szemölcsöt okozhatunk magunknak.

Lábápolás házilag

Ha nem akarsz vagy nem tudsz pedikűröshöz menni, házilag is felkészítheted a lábad a szandálszezonra.

  • Készítsd fel a lábaid a szandálszezonra!Először is fontos, hogy megfelelő reszelőt válassz. A sarokreszelők beszerezhetők kellékesnél és drogériában is, amire figyelni kell, az a számozás. Minél magasabb számozása van az adott darabnak, annál erősebb bőrkeményedésre való. A skála 70-től 250-ig terjed. Jellemzően otthoni lábápolásnál a 100–180 közti számozást érdemes választani, a probléma mértékétől függően. Fontos, hogy erre odafigyeljünk, mert nem megfelelő reszelő használatával akár sérüléseket is okozhatunk. Sokan nem tudják, de teljesen eltüntetni a bőrkeményedést nem lehet és nem is érdemes. Ezek ugyanis nyomáspontokon alakulnak ki, védelmi feladatuk is van, ráadásul teljes eltávolítás után csak még erősebben nőnek vissza.
  • Ha sok a bőrkeményedésünk, akkor száraz bőrön kezdjük el a kezelést, ellenkező esetben viszont kisebb lábáztatás után. A túlreszelés elkerülésére ügyeljünk, figyeljünk arra, hogy ne okozzunk magunknak sérülést és fájdalmat. A talp lábujjak alatti részén érdemes kicsit megfeszíteni a bőrt, hogy jobban hozzáférjünk és egyenletesebben tudjunk haladni. A reszelést kizárólag a bőrkeményedésre koncentráljuk, a puhább, kezelést nem igényelő felületeket kíméljük, kerüljük el a reszelővel. Ha végeztünk, akkor lábradírral megtisztíthatjuk az elhalt sejtektől a lábunkat, bekrémezett lábfejünkre pedig jó megoldás éjszakára zoknit húzni a még hatásosabb regenerálódáshoz. Mindezt elegendő hetente egyszer elvégezni, így elkerülhetjük a túlreszelést és az esetleges sérüléseket.
  • A berepedezett sarokra nagyon jó a körömvirág. Ez akár gyógyszertárban is beszerezhető. A krémek kiválasztásakor leginkább arra érdemes figyelni, hogy mennyire száraz a bőrünk. Akik hajlamosak a lábizzadásra, azok inkább ne válasszanak zsíros krémeket.

Lábizzadás ellen…

Elterjedt nézet, hogy a hintőpor jó megoldás. Sajnos ez tévedés. A hintőpor valójában táptalaj a cipőben a baktériumok számára, ezért inkább a mentolos krémeket, a frissítő és hűsítő lábpermeteket javaslom. Ezek valódi segítséget nyújtanak, ellentétben például a lábszagot űző spray termékekkel, melyek nem akadályozzák meg az izzadást és a kellemetlen szagokat sem. Ilyesmihez inkább lábápolás után nyúljunk, amikor extra kényeztetésre vágyunk.

Ne feledkezz meg a körmeidről sem!

Nagyon sokan használnak csipeszt a lábköröm vágásához. Én jóval hasznosabbnak találom az ollót. A csipesszel ugyanis nehezen lehet hozzáférni a lábujjakhoz, sérülést okozhatnak, kevésbé tudunk apró, finom mozdulatokat használni. Fontos még, hogy lábkörmeinken is használjunk reszelőt. Sokszor nem is látjuk szabad szemmel azokat az egyenetlenségeket, melyek aztán a harisnyák felszaladásához vezetnek. Ráadásul az egyenetlen köröm be is szakadhat, ami nagyon fájdalmas tud lenni. Szintén fájdalmas és nagyon jellemző gond körömbenövés. Ha nem vágjuk le a lábkörmünket tövig, akkor lényegesen kisebb az esély rá, hogy ilyen problémával találkozzunk.

Boka és lábszár

A szoros csizmák, zoknik, nadrágok bizony nem kedveznek a vérkeringésnek. A boka és lábszár környéke is ápolást igényel, különösen akkor, ha mozgásszegény életmódot élünk. A levendulaolaj nemcsak bőrnyugtató, de a vérkeringésre is jó hatással van. Ha ezzel átmasszírozzuk a bokánkat és lábszárunkat, illetve ha ügyelünk arra, hogy lábfejünk krémezése a napi rutin részévé váljon, akkor nem kell aggódnunk a jó idő miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top