Szépüljünk

10+1 tuti módszer a leégés kezelésére

A leégést a legjobb megelőzni, azonban ha ehhez már késő, ezekkel a módszerekkel hatékonyan enyhítheted a károkat.

1. Tejföl és paradicsomlé

A legismertebb házi szer az égések tüneteinek enyhítésére a tejföl, azonban az már kevésbé köztudott, hogy a tejföl jótékony hatása tovább fokozható paradicsomlé hozzáadásával. Másfél bögre tejfölhöz nagyjából negyed bögre paradicsomlét keverj, majd az így készült kencét vidd fel a bőrödre! Hagyd rajta egy félórára, végül mosd le hideg vízzel! Az égő érzés szinte azonnal elmúlik és a gyógyulásod is gyorsabb lesz.

2. Ecet

Keverj össze fele-fele arányban ecetet és vizet, majd öntsd egy fújós flakonba és permetezd a leégett bőrödre! Pillanatok alatt enyhíti az égéssel járó fájdalmat és csökkenti a bőr gyulladását is.

3. Fejes saláta

Tegyél egy fazék vízbe salátaleveleket, forrald fel, majd hagyd teljesen kihűlni a folyadékot! Ezután márts bele vattagolyócskákat, majd ezekkel finoman itasd le a leégett bőrfelületeidet!

10+1 tuti módszer a leégés kezelésére

 

4. Nagylevelű csodamogyoró

Bár a nagylevelű csodamogyoró nálunk kevéssé ismert növény, napégés esetén mégis érdemes megismerkedned vele. A csodamogyoró-kivonatot – melyet bioboltokban szerezhetsz be – keverd el vízzel, majd ezzel nedvesíts meg egy kendőt és borogasd vele a leégett bőrfelületet! Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően nagyon gyorsan megkönnyebbülést hoz.

5. Zabpehely

Darálj egy bögre zabpelyhet finom porrá például kávédarálóval vagy turmixgépben! Engedj számodra leginkább jóleső hőmérsékletű vizet a kádba, majd szitáld bele a zabpehelyport, és alaposan keverd el benne úgy, hogy ne legyen csomós! 15 percig áztasd magad a fürdőben! Ameddig a tüneteid nem enyhülnek, naponta akár 2-4 alkalommal is nyugodtan ismételd meg ugyanezt!

6. Fekete tea

Fekete teából fürdőként és borogatásként is beválik. Főzz le egy fazék erős fekete teát, majd öntsd egy kád langyos vízhez, vagy hűtsd le és készíts vele borogatást a leégett bőrre!

7. Kókuszolaj

A kókuszolaj beválik naptejként, de hasznát veheted akkor is, ha már leégtél. Csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, felgyorsítja a bőr gyógyulását. Ráadásul nagyon finom illata van. Érdemes a nyaralásra is magaddal vinni egy tégellyel, persze leginkább napozás előtti használatra.

10+1 tuti módszer a leégés kezelésére

 

8. E-vitamin

Pattints fel néhány E-vitamin-kapszulát, és dörzsöld be közvetlenül a leégett bőrbe. Csökkenti a napsugarak okozta károsodást, és segíti a bőröd gyors regenerálódását.

9. Borotvakrém

Ha az előzőekben felsorolt dolgok nincsenek kéznél, akkor kend be magad a saját vagy akár a párod borotvahabjával, az ugyanis kiválóan hűti a leégett bőrt és a vörösségét is halványítja.

10. Egyél és igyál!

A napégést belülről is kúrálhatod. Igyál nagyon sok vizet és fogyassz lédús gyümölcsöket és zöldségeket, például görögdinnyét, sárgadinnyét vagy céklát!

+ 1 Hintőpor

Lefekvés előtt az ágyneműdet szórd be babahintőporral, így hűvösebbnek érzed majd és nem fogja dörzsölni, irritálni sem a leégett bőrödet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top