Szépüljünk

Smink a pályán

Attól még, hogy épp az olimpiai aranyért küzd, a nő azért nő marad. Sőt.

Egyes sportágakban szinte kötelező, máshol viszont egyfajta önkifejezési mód, ha a sportoló a pályán sminket visel.

Jordyn Wieber (USA)

Jordyn Wieber (USA)

Forrás: Reuters 

 

 

A tornászlányoknál az esztétikus megjelenés is része a produktumnak, amihez a sikkes dresszek, a szükséges „hátranyalt” frizura különféle hajdíszekkel való felturbózása, valamint a smink is hozzátartozik.

 

Gabby Douglas (USA)

Gabby Douglas (USA)

Forrás: essence.com 

 

A győztes amerikai női tornászválogatott tagjai mind a csapatversenyen, mind egyéniben sötét, szemhangsúlyos sminket viseltek, természetes hatású alapozóval, diszkrét pirosítóval, rúzs nélkül, ami kék és piros dresszeikhez is jól passzolt, igaz, inkább biztonsági választásnak tekinthető.

 

Marta Pihan-Kulesza

Marta Pihan-Kulesza

Forrás: stylelist.com 

 

Marta Pihan-Kulesza lengyel tornász glitteres frizurájával keltett feltűnést, de a szemsminkje is szépen kidolgozott, viszont kísérőként kívánkozott volna hozzá egy sötétebb szemöldökszínezés és némi pirosító.

Daniele Hypolito

Daniele Hypolito

Forrás: NBC 

 

A tornászok „sminkbajnokságát” azonban a londoni olimpián a brazil Daniele Hypolito nyerte, hazája zászlajának színeit felvonultató, színátmenetes szemsminkjével.

 

Venus és Serena

Venus és Serena

Forrás: blacktennispros.com / tennisworldusa.org 

 

Persze más sportágakban is akadnak olyan versenyzők, akik rendszerint kisminkelve lépnek pályára. Az amerikai Venus és Serena Williams például nem csupán sportteljesítményükkel, de stílusos megjelenésükkel is kitűnnek a mezőnyből.

 

Rúzs és arany

Rúzs és arany

Forrás: zimbio.com 

 

Így volt ez Londonban is, igaz, Serena ezúttal a természetesebb smink mellett döntött, Venus viszont bátran használta a hajfonataihoz passzoló sötétkék szemfestéket. A teniszkettősök versenyének eredményhirdetésére aztán mindketten kirúzsozták magukat, hogy még jobban mutassanak az aranyéremmel.

 

Emilie Gomis

Emilie Gomis

Forrás: bellasugar.com 

 

A francia olimpiai kosárlabdacsapat tagja, Emilie Gomis viszont már a meccs előtt feldobott némi rúzst. Nála egyébként ez valami kabala lehet, ugyanis az olimpián kívüli mérkőzésen is gyakran lép pályára kirúzsozott szájjal.

A sportolónők sminkjeinek nyilvánvalóan elsősorban izzadásbiztosnak kell lenniük, ami értelemszerűen vízálló sminkcuccok használatával érhető el. Bertalan Viktória, a Nők Lapja Café sminkes szakértője elmondta, hogy ma már nem csupán szempillaspirálból, de alapozóból és szemceruzából is kaphatók valóban vízálló – és nem csupán ennek ígéretével kecsegtető – termékek, melyek nem kenődnek el akár sporttevékenység közben sem. A pillákról darabokban távozó vízálló spirál helyett létezik már korszerűbb megoldás: az úgynevezett 38 fokos szempillaspirál, mely 38 fokos hőmérsékletig fixen a helyén marad, még a sminklemosó sem oldja, eltávolítani kizárólag csak ennél melegebb vízzel lehet. Strapabíró szemhéjszínezéshez a zsíros alapú szemhéjpúderek a legmegfelelőbbek, a rúzsok pedig rúzsfixálóval tehetők olyan tartóssá, hogy akár egy sportmérkőzést is kibírjanak.

 

Sara Labrousse és Chloe Willhelm

Sara Labrousse és Chloe Willhelm

Forrás: zimbio.com 

 

Akad persze egy olyan sportág, ahol nem csupán az izzadást vagy egy-két hirtelen mozdulatot kell elviselnie a sminknek, hanem a medence vizében kell a sportolók arcán maradnia: ez pedig a szinkronúszás.

Andrea Fuentes Fache és Ona Carbonell Ballestero

Andrea Fuentes Fache és Ona Carbonell Ballestero

Forrás: arcor.de 

Mint azt a szakembertől megtudtuk, a szinkronúszók kimondottan erős, extrém sminkjei általában vízálló zsírokkal, illetve speciális, filmes használatra készült sminkanyagokkal készülnek. Jellegükben a színpadi sminkekhez hasonlóak: távolról nézve kell látványosnak lenniük, közelről viszont elnagyoltak, már-már ijesztőek. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top