Szépüljünk

A hajvilágosítás türelemjáték

Tavasszal sokunkban felmerül, hogy sötét, téli hajszínünket világosabbra cserélnénk. A szakember azonban arra figyelmeztet: ha a hajunk egészségét és hosszát is meg akarjuk őrizni, ez nem megy egyik napról a másikra.

Tévhit, hogyha a haj színénél világosabb festéket kenünk rá, attól a haj világosodni fog. Ha akár csak egyetlen árnyalattal is világosabb hajat szeretnénk, mindenképpen valamilyen világosító eljárást kell végezni – mondta Sári Kata fodrász. Mivel a világosítás nagyon kiszárítja a hajat, ahhoz, hogy a haj egészséges maradjon, egyszerre maximum egy árnyalatot lehet világosítani. Ha ennél többet szeretnénk világosodni, érdemes türelmesnek lenni és fokozatosan váltani.

Csak óvatosan!

A hajvilágosítás türelemjátékMielőtt az illatszerboltokban vásárolható, dobozos termékek valamelyikével esnénk neki otthon a haj „leszívásának”, tudnunk kell, hogy a végeredmény a hajunk és persze az adott termék minőségétől, illetve a kézügyességünktől függően kiszámíthatatlan. Azaz lehet, hogy sikerül, de az is lehet, hogy nem. Ezek az anyagok ugyanis olyan vörös vagy akár sárga pigmenteket hozhatnak elő a hajból, melyet aztán még egy fodrász is nehezen tud eltüntetni. A rossz minőségű világosítók használata ráadásul durván kiszáríthatja a hajat, árthat a fejbőrnek, és akár hajhulláshoz is vezethet.

A hajvilágosítás, majd az azt követő festés bizony szakmunka, amit érdemesebb eleve egy megbízható szakemberre bízni ahelyett, hogy otthon, a fürdőszobában magunk kísérleteznénk.

Blans, radír, melír

Minél sötétebb a haj, annál több vörös pigmentet tartalmaz. A legnehezebb a fekete és az erősebb, mahagónis árnyalatú vörös hajszínt világosítani.

A haj blansolással, radírozással, illetve melírozással világosítható. Általánosságban elmondható, hogy minél erősebb az anyag, annál jobban igénybe veszi a hajat – magyarázta Kata. A leggyorsabban blansolással érhetünk el drasztikus változást, viszont ez is viseli meg legjobban a hajunkat, ráadásul a végeredmény sem lesz a lehető legszebb.

A hajvilágosítás türelemjátékMinél hosszabb a haj és minél régebb óta festjük, értelemszerűen annál több réteg festék található rajta. A szakember tapasztalatai szerint a hosszú haj váll alatti részén – amit a legtöbb festék borít – a legnehezebb megmozdítani a színt, ezért előfordulhat, hogy világosításkor ezt a részt le kell vágni.

A legkíméletesebb módszer a radírozás. A hajradír egy sokkal gyengébb, krémes állagú anyag. Igaz, ezzel jóval lassabban – nagyjából fél év alatt, fokozatosan – érhetünk el látványos változást, viszont a haj egészséges marad és a festett hajszín is szebb lesz.

A szakember hozzátette, hogy hennával festett hajat semmivel nem lehet világosítani, mivel a növényi alapú festék másképp működik, mint a kémiai festékek, és megvan a kockázata, hogy a haj egyszerűen leválik és a kezünkben marad a két különféle festék határán. A hennával egyetlen dolgot tehetünk: megvárjuk, míg lenő, illetve kikopik a hajból.

Festés

Mivel világosításkor a haj a tövektől a végek felé haladva – minél több réteg festék volt rajta előzőleg – más árnyalatokban világosodik, ezért ahhoz, hogy a végeredmény egységes legyen, az eltérő árnyalatú foltokat más színárnyalatokkal kell megfesteni,  a hajban lévő vörös pigmenteket pedig hamvas árnyalatokkal kell ellensúlyozni. Ez még a profi szakember számára is komoly odafigyelést igénylő feladat. Ahhoz azonban, hogy igazán szép legyen a hajszín, legalább 2-3 festés szükségeltetik.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top