Trend

Menő a rövid haj?

A férfiak egy része a mai napig is kizárólag a hosszú hajat tartja igazán nőiesnek, mások szerint viszont ez a hajviselet unalmas, és sokkal vonzóbb az a nő, aki bevállal egy stílusos, rövid frizurát. Nos, ezen próbáljunk meg kiigazodni...
Megnézem
Összes kép (1)
 „Ha belülről nem sugárzik a nőiesség egy nőből, akkor lehet akármilyen hosszú a haja, azon  nem segít. Ugyanez fordítva is igaz: egy személyiségénél fogva nőies nő még kopaszon is az marad.” (Pál, 41)

„A rövid haj véleményem szerint csak a kifejezetten szép vagy jó értelemben véve különleges arcú nőknek áll jól. Átlagosaknak és csúnyáknak egyszerűen betiltanám, az ő érdekükben.” (István, 31)

„Hosszú hajjal szinte bármelyik nő lehet nőies. Aki viszont rövid hajjal is nőies, az már tud valamit.” (Gábor, 29)

„Attól függ. Nyilván az a fontos, hogy a frizura passzoljon a lány egyéniségéhez és fizikailag is álljon neki jól. Komolyan nem is értem azokat, akik ki tudják jelenteni, hogy nekik csak a rövid vagy csak a hosszú haj jön be.” (Norbert, 27)

„Hosszú haj, ez egyértelmű. Kitalálhatod, hogy miért…” (Zsolt, 24)

„A megfelelő nő, a megfelelő frizurával. Ha mindenképpen választani kell, inkább a hosszú.” (Gergő, 34)

„Vagy legyen nagyon rövid, vagy minimum hátközépig, de inkább derékig érő.” (Dániel, 36)

„A rövid hajra szavazok, a hosszú közhelyes és unalmas. Ha egy nő rövidre meri vágatni a haját, az máris elmond róla valamit.” (Nándor, 28)

A hajhossztól függ a nőiesség?Bár igencsak túlhaladottnak tűnik az a felfogás, hogy a nőiesség egyik fokmérője a hajhossz, az imént idézett férfiúi vélemények azt bizonyítják, hogy a téma igenis napirenden van a fejekben. Hogy a hosszú vagy épp a rövid haj kedvelői vannak-e többen, abban talán csak a legelvetemültebb brit tudósok tudnának igazságot tenni, de lehet, hogy még ők sem… Persze nem is a statisztikai adatok számítanak, hiszen optimális esetben úgysem a komplett férfinemnek akarunk megfelelni e tekintetben – sem –, hanem a párunknak vagy az aktuális kiszemeltünknek, nem utolsósorban pedig saját magunknak. Nemrégiben hosszabban is értekeztünk már arról, hogy a frizuraválasztás hátterében bizony rengeteg tényező áll a pillanatnyi hangulatunktól kezdve az aktuális, vagy legalábbis annak vélt trendeken át a kényelmi szempontokig.

„Igazából nincs túl sok ideológia a hajviseletem mögött, egyszerűen nagyon kevés és rossz minőségű a hajam, úgyhogy röhejesen néz ki, ha hosszú – mondta Megyeri Sára, a Nők Lapja Cafe szerzője. – Szerencsém is van, mert a fejformámhoz jól áll a nagyon rövid haj is – mármint nem látszom tőle leszbikus kamionsofőrnek, se leukémiás kiscsirkének –, és valahogy az önképemhez ez nőtt hozzá. Borzasztó kényelmes, nem lóg a számba, és sem fésűt, sem hajszárítót nem használok évek óta.” Sára szerint természetes, hogy a hosszú hajat tartja mindenki nőiesebbnek, de az is lehet loncsos. „Én soha nem vettem észre, hogy ridegebbnek tartanának vagy éppen komolyabban vennének attól, hogy olyan a hajam, amilyen.”

Arcformához a frizura

Ha elviekben a rövid haj mellett döntöttünk, következnek az olyan gyakorlatias kérdések, hogy ugyebár: mennyire legyen rövid, milyen legyen a fazonja, és egyáltalán, lehet-e nekem olyan rövid frizurát vágni, ami egész biztosan jól fog állni? Johász Anikó fodrász szerint tévhit, hogy bizonyos arcformákhoz egyáltalán nem áll jól a rövid haj.

Arforma típusok
Arcformatípusok

Rajtunk keresztül üzeni minden rövid frizurára áhítozó, de bizonytalankodó nőnek, hogy igenis mindenféle arcformához létezik kifejezetten előnyös rövid fazon. A konkrét frizurát persze mindig egyénre szabottan alakítja ki a szakember, ugyanakkor vannak olyan általános érvényű támpontok, melyeket minden frizuraváltást fontolgató nőtársunknak már az ábrándozás fázisában is érdemes figyelembe vennie. Lássuk most ezeket!

Ovális arc: Az ovális arcú csajok a legnagyobb mázlisták e tekintetben, ők ugyanis gyakorlatilag bármilyen rövid frizurát bevállalhatnak, nekik lényegében minden fazon jól áll. Szerencsés arcformájukat legoptimálisabban egy pixie-frizurával emelhetik ki.

Rihanna
Rihanna
Victoria Beckham
Victoria Beckham

Kerek arc: Esetükben arra kell törekedni, hogy nyújtsuk az arcot, erre pedig egyáltalán nem alkalmasak a maszkulin stílusú frizurák. Ha egy kerek arcú nő mindenképp rövid hajat szeretne, akkor egy állig érő, a fejtető hátsó részén megemelt bobfrizura lehet számára a legelőnyösebb.

Kelly Osbourne
Kelly Osbourne
Kelly Clarkson
Kelly Clarkson

Hosszúkás arc: A hosszúkás arcot értelemszerűen „rövidíteni”, szélesíteni érdemes. Az ilyen arcformával rendelkező nőknek a fejtetőn laposabb, rétegesen nyírt, oldalt szélesedő rövid frizurák, különösképp az állig érő fazonok állnak jól. Rendkívül előnyös viselet – sőt már-már kötelező – számukra a hosszú frufru.

Charlize Theron
Charlize Theron
Paris Hilton
Paris Hilton

Szív alakú arc: Nekik elsősorban a féloldalasan elválasztott, laza, tépettebb rövid frizurák valók. Különösen előnyös számukra a félresöpört frufru és a fejtetőn égnek állított tincsek is.

Juliette Binoche
Juliette Binoche
A hajhossztól függ a nőiesség?
Jennifer Love Hewitt

Körtearc: Mivel ebben az esetben az arc alsó része szélesebb, egyértelmű, hogy a frizurának a felső részt kell erősítenie. Az ilyen arcformával rendelkezőknek előnyös a nagyon borzas rövid haj, de a sűrű, hangsúlyos frufru, illetve a fejtetőn és a halánték vonalában szélesebbre tupírozott fazon is.

Négyszögletes arc: Ennél az arcformánál az erőteljes, szögletes állat a legfontosabb ellensúlyozni, az arckaraktert finomítani, az egyenes, szimmetrikus, határozott vonalú frizurák épp ezért széles ívben kerülendők. Előnyösek viszont az aszimmetrikus, lágyan lépcsőzetes vágások, a félfrufru és az állakat takaró, tépett tincsek.

Minnie Driver
Minnie Driver
Madonna
Madonna

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top