Szépüljünk

Miért őszülnek a nők egyre korábban?

Napjainkban a nők 32 százaléka 30 éves kora előtt őszülni kezd. Persze ezt nem lehet a globális felmelegedésre fogni. De akkor mi az ok?
Miért őszülnek a nők egyre korábban?
 2011 a vörös haj éve

Húsz évvel ezelőtt még mindössze a nők 18 százalékának fején jelentek meg ősz hajszálak huszonéves korban. A hajápoló termékeket gyártó John Frieda vállalat megbízásából készült kutatás kiderítette azt is, hogy Nagy-Britanniában már a 30 alatti korosztályban is többen vannak azok a nők, akik azért festik a hajukat, hogy eltakarják ősz hajszálaikat, mint azok, akik csupán divatból.

Egyre fiatalabb korban kezdünk őszülniSzámos szakember szerint a korai őszülés lehetséges oka a fokozott stressz, ezért az új fogyasztói csoportot angolul GHOSTS (Grey Haired Over Stressed Twenty Somethings) néven emlegetik. Jócskán akadnak azonban olyan szakértők is, akik szerint az, hogy mikor kezdünk őszülni, genetikailag meghatározott, az életmódunk nem befolyásolja. Szerintük tehát a stressz nem okozhat korai őszülést.

Több kutatás is alátámasztja azonban, hogy a stressz és az idő előtti őszülés között igenis összefüggés lehet. Az egyik ilyen kísérlet során fekete patkányokat fosztottak meg a B-vitamintól, ennek hatására pedig az állatok szőre kifehéredett. A stressz rengeteg B-vitamint emészt fel, ha pedig ezt nem pótolják megfelelőképpen, hiányállapot lép fel, ami többek között korai őszüléshez is vezethet.

„Az őszülő haj egyet jelent az öregedéssel, a mi fiatalság-központú kultúránkban azonban minél tovább és minél meggyőzőbben igyekszünk elrejteni az öregedés jeleit” – mondta Philip Kingsley hajgyógyász. Az ősz hajat a társadalom a nők esetében hagyományosan a reproduktív kor végével azonosítja. Paradox módon azonban, miközben a gyermekvállalás lehetőségének időpontja kitolódott, az első ősz hajszálak megjelenésének ideje jóval korábbra került, mint akár anyáink vagy nagyanyáink idejében.

A L’Oreal vállalat franciaországi kutatóközpontjában már évek óta dolgoznak egy olyan szer kifejlesztésén, mellyel az őszülés megelőzhető, megállítható, sőt visszafordítható lesz. A kutatók reményei szerint a termék tíz éven belül piacra kerül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top