Halálfej a karon, fültágító a fülben – hogy néznek ki 20 év múlva?

Aki piercinget, tetoválást vagy bármilyen más testmódosítást csináltat, az élete végéig viselni fogja annak nyomait. Ha akarja, ha nem. Megéri? Hogy fognak kinézni a divatosnak hitt dolgok pár év múlva?
Halálfej a karon, fültágító a fülben - hogy néznek 20 év múlva
Életre szóló minta: a tetoválásom én vagyok!

Halálfejet és SP arcképét varratják az alkarjukra. Fültágítót tesznek a fülükbe csak azért, mert a szomszéd nagyon laza, hiperkúl Norbinak is ott virít egy a cimpájában. Arra persze nem gondolnak, hogy a most még menő testdíszeket pár évvel később állásinterjún vagy szülői értekezleten kell megvillantani, mert eltüntetni nem lehet...

A testmódosítás – legyen szó akár az egészen hétköznapinak mondható, akár az extrémebb formáiról – nem játék és egyáltalán nem rizikómentes dolog. A Nők Lapja Cafénak nyilatkozó Zagyvai Gábor piercer és tetoválóművész mindenekelőtt hangsúlyozta, hogy épp ezért fontos ezeket az eljárásokat olyan szakemberrel végeztetni, aki valóban ért ahhoz, amit csinál: kellő felkészültséggel rendelkezik és megfelelő higiéniai körülmények között dolgozik. Dr. Asbót Júlia bőrgyógyász szerint az elrontott testmódosítások káros következményei már rövid távon jelentkezhetnek, gyulladás, fertőzés vagy hegesedés formájában. És ugye cuki haspiercing vagy delfin helyett senki nem vágyik gyulladt, vörös sebekre?

Szeplősök inkább ne tetováltassanak

Asbót Júlia

bőrgyógyász - homeopátiás orvos

kérdezd szakértőinket!
Mind a bőrgyógyász, mind pedig a testmódosításokkal foglalkozó szakértő cáfolta azokat a vélekedéseket, miszerint az egyébként problémamentesen viselkedő tetoválások vagy  testékszerek hosszú távon növelnék az olyan súlyos betegségek kialakulásának kockázatát, mint például a bőrrák. Dr. Asbót Júlia felhívta a figyelmet ugyanakkor egy komoly veszélyre: a tetoválások mintájában elhelyezkedő anyagjegyek nem vizsgálhatók, emiatt a tetoválás akár egy melanomagyanús anyajegyet is elfedhet. „Szeplős, sok anyajeggyel, pigmentfolttal rendelkező személyek részére orvosilag ellenjavallt a tetoválás” – figyelmeztetett a doktornő.

Hogy fognak kinézni?

Az egészségügyi kockázatokon túl persze nem elhanyagolható kérdés az sem, hogy a tizen-huszonéves korban csináltatott tetoválások, testékszerek vajon hogy fognak mutatni húsz-harminc év múlva? Nos, nem meglepő módon bizony nem úgy, ahogy új korukban. „A bőr öregedésével, a kötőszövetes állomány megfogyatkozásával megváltoznak a tetoválások, máshogy fognak állni a piercingek” – magyarázta a bőrgyógyász. Zagyvai Gábor elmondta, hogy az évek múlásával fakuló és a bőr megereszkedése miatt átalakuló tetoválásokat lehet ugyan javítgatni, az azonban kétségtelen tény, hogy még akkor sem fognak úgy kinézni, mint a fiatal és feszes bőrön. Szinte látjuk magunk előtt, ahogy a korábbi halálfej az évek múlásával decens, bár kicsit kivehetetlen gyümölcskosárrá alakul át.
Halálfej a karon, fültágító a fülben - hogy néznek 20 év múlva
Halálfej a karon, fültágító a fülben - hogy néznek 20 év múlva
 

Nem lehet teljesen visszacsinálni

A testmódosításokat persze nem muszáj évtizedekig „megtartani”, gondolhatnánk, hiszen a piercingeket ki lehet venni, a tetoválásokat ma már több különféle technikával – így lézeres eljárásokkal, kémiai anyagokkal, kimetszéssel – is el lehet távolíttatni és a drasztikusabb testmódosítások, így például a fültágítás, a nyelvkettévágás, de még a szubdermális implantátumok nyomai is helyreállíthatók. Legalábbis bizonyos mértékig. „Ha a legjobb, legkorszerűbb technikával végzik is a helyreállítást, minimális nyoma akkor is marad” – fogalmazott Asbót doktornő. Még az olyan testékszerek helyén is, melyek egyébként egyszerűen, mindenféle helyreállító beavatkozás nélkül eltávolíthatók, marad legalább egy aprócska kis kráter a bőrben.

A testmódosítás egy életre szól
A testmódosítás egy életre szól

„A testmódosítás végleges döntés, soha nem lehet teljesen visszacsinálni” – erősítette meg Zagyvai Gábor, s hozzátette, hogy a testmódosítások helyreállítása voltaképpen szintén testmódosítás.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

*Babocza* 2011-03-21 14:19

Nekem is van évek óta és egyáltalán nem bánom. Nem divatmintám van. Emlék van rajtam!

*Babocza* 2011-03-21 14:18

Bocsi, de degenerált akire gondolok!

ntasi 2011-03-21 14:18

Na, ha a Fészbúkon lennénk, lájkolnám.

 

Az anyajegyes sztorit nem is nagyon értettem én se, de mindig kell vmi rémisztő adalék, h jóóól megijesszenek. :D

 

Meg tényleg, mindig azzal jönnek, h mi lesz, ha megöregszel, és áztatod magad a Rudasban? Hát a mellettünk ázók nagy részén lesz akkor már vmi tetkó, úgyh annyira nem tragédia. :D

380cc 2011-03-21 14:15

Aki meg divatból tetováltat,az meg meg is érdemli a sorsát! Soha nem tetováltatnék divatmintát, vagy csak azért hogy menő legyek,mint ahogy nem is mutogatom a tetkóimat "menőségből".

380cc 2011-03-21 14:13

Milyen egy igénytelen cikk!

Tipikus nlc színvonal! 

 

Nem is tudom mi a francnak járok én ide, komolyan.

 

Akinek tetszik, tetováltasson, akinek meg nem az ne nézze, és kész! Anyajegyre meg nem is tetoválnak,nagyon jól informált a cikk szerzője,igazi hülye.

 

Aztán hogy mi lesz ha öreg leszek a tetkóimmal? Nem érdekel. Akkor is ugyanolyan büszkén fogom őket viselni,akkor is ugyanazt a jelentést hordozzák majd mint fiatalkoromban, már ha egyáltalán megérem az öregkort. És mivel manapság már az emberek nagy része varrat magára valamit,nem fogok kilógni a sorból,bár ha kilógok,az sem érdekel.

Én imádom a tetkókat, akit egyszer hatalmába kerít ez az érzés nem szabadul tőle. Engem már a tetoválógép hangja elvarázsol,és már a következő mintát tervezem :D

 

 

ntasi 2011-03-21 13:50

Köszi, igazán kedvesen tudsz véleményt nyilvánítani az emebrek egy nem is kis százalékról. :D

epipapi 2011-03-21 13:46

Egyszerűen degeneráltak!

N?k Lapja Café 2011-03-21 13:46

Aki piercinget, tetoválást vagy bármilyen más testmódosítást csináltat, az élete végéig viselni fogja annak nyomait. Ha akarja, ha nem. Megéri? Hogy fognak kinézni a divatosnak hitt dolgok pár év múlva?

Tovább a cikkre...

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>