Halálfej a karon, fültágító a fülben – hogy néznek ki 20 év múlva?

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Aki piercinget, tetoválást vagy bármilyen más testmódosítást csináltat, az élete végéig viselni fogja annak nyomait. Ha akarja, ha nem. Megéri? Hogy fognak kinézni a divatosnak hitt dolgok pár év múlva?
Halálfej a karon, fültágító a fülben - hogy néznek 20 év múlva
Életre szóló minta: a tetoválásom én vagyok!

Halálfejet és SP arcképét varratják az alkarjukra. Fültágítót tesznek a fülükbe csak azért, mert a szomszéd nagyon laza, hiperkúl Norbinak is ott virít egy a cimpájában. Arra persze nem gondolnak, hogy a most még menő testdíszeket pár évvel később állásinterjún vagy szülői értekezleten kell megvillantani, mert eltüntetni nem lehet...

A testmódosítás – legyen szó akár az egészen hétköznapinak mondható, akár az extrémebb formáiról – nem játék és egyáltalán nem rizikómentes dolog. A Nők Lapja Cafénak nyilatkozó Zagyvai Gábor piercer és tetoválóművész mindenekelőtt hangsúlyozta, hogy épp ezért fontos ezeket az eljárásokat olyan szakemberrel végeztetni, aki valóban ért ahhoz, amit csinál: kellő felkészültséggel rendelkezik és megfelelő higiéniai körülmények között dolgozik. Dr. Asbót Júlia bőrgyógyász szerint az elrontott testmódosítások káros következményei már rövid távon jelentkezhetnek, gyulladás, fertőzés vagy hegesedés formájában. És ugye cuki haspiercing vagy delfin helyett senki nem vágyik gyulladt, vörös sebekre?

Szeplősök inkább ne tetováltassanak

bőrgyógyász - homeopátiás orvos

kérdezd szakértőinket!
Mind a bőrgyógyász, mind pedig a testmódosításokkal foglalkozó szakértő cáfolta azokat a vélekedéseket, miszerint az egyébként problémamentesen viselkedő tetoválások vagy  testékszerek hosszú távon növelnék az olyan súlyos betegségek kialakulásának kockázatát, mint például a bőrrák. Dr. Asbót Júlia felhívta a figyelmet ugyanakkor egy komoly veszélyre: a tetoválások mintájában elhelyezkedő anyagjegyek nem vizsgálhatók, emiatt a tetoválás akár egy melanomagyanús anyajegyet is elfedhet. „Szeplős, sok anyajeggyel, pigmentfolttal rendelkező személyek részére orvosilag ellenjavallt a tetoválás” – figyelmeztetett a doktornő.

Hogy fognak kinézni?

Az egészségügyi kockázatokon túl persze nem elhanyagolható kérdés az sem, hogy a tizen-huszonéves korban csináltatott tetoválások, testékszerek vajon hogy fognak mutatni húsz-harminc év múlva? Nos, nem meglepő módon bizony nem úgy, ahogy új korukban. „A bőr öregedésével, a kötőszövetes állomány megfogyatkozásával megváltoznak a tetoválások, máshogy fognak állni a piercingek” – magyarázta a bőrgyógyász. Zagyvai Gábor elmondta, hogy az évek múlásával fakuló és a bőr megereszkedése miatt átalakuló tetoválásokat lehet ugyan javítgatni, az azonban kétségtelen tény, hogy még akkor sem fognak úgy kinézni, mint a fiatal és feszes bőrön. Szinte látjuk magunk előtt, ahogy a korábbi halálfej az évek múlásával decens, bár kicsit kivehetetlen gyümölcskosárrá alakul át.
Halálfej a karon, fültágító a fülben - hogy néznek 20 év múlva
Halálfej a karon, fültágító a fülben - hogy néznek 20 év múlva
 

Nem lehet teljesen visszacsinálni

A testmódosításokat persze nem muszáj évtizedekig „megtartani”, gondolhatnánk, hiszen a piercingeket ki lehet venni, a tetoválásokat ma már több különféle technikával – így lézeres eljárásokkal, kémiai anyagokkal, kimetszéssel – is el lehet távolíttatni és a drasztikusabb testmódosítások, így például a fültágítás, a nyelvkettévágás, de még a szubdermális implantátumok nyomai is helyreállíthatók. Legalábbis bizonyos mértékig. „Ha a legjobb, legkorszerűbb technikával végzik is a helyreállítást, minimális nyoma akkor is marad” – fogalmazott Asbót doktornő. Még az olyan testékszerek helyén is, melyek egyébként egyszerűen, mindenféle helyreállító beavatkozás nélkül eltávolíthatók, marad legalább egy aprócska kis kráter a bőrben.

A testmódosítás egy életre szól
A testmódosítás egy életre szól

„A testmódosítás végleges döntés, soha nem lehet teljesen visszacsinálni” – erősítette meg Zagyvai Gábor, s hozzátette, hogy a testmódosítások helyreállítása voltaképpen szintén testmódosítás.
Olvass tovább

Hozzászólások

gabaro 2013-02-18 14:06

És ez a cikk olyan szintű mintha a kövér emberekre mondaná az illető hogy rondák és gusztustalanok. Úgyhogy tényleg csak gratulálok. És aki szimpatizál a cikkel az ugyanolyan hasonlóan tirpák ember mint az író! Remélem sokan olvassátok.

gabaro 2013-02-18 10:04

Mindeninek megvan a maga stílusa. Lehet hogy sok tizenéves divatból csinálja, de van aki komolyan gondolja azt amit a testével tesz. Ha valaki büszkén viseli ezeket a dolgokat, 20 év múlva is ugyanolyan jól fog kinézni mint most, 40 év múlva szintúgy büszkén fogja viselni, mert neki ez a természetes. És nem egy nyugdíjast láttam már tetoválva és kifejezetten boldog volt és nem rejtegette. Az ilyen emberekre kéne büszkének lenni és nem a naturalista begyöpösödött embereknek akiknek olyan csőlátásuk van mint például annak aki ezt a cikket képes volt megírni. A társadalomnak az a rétege akikről a cikk szól azok az emberek mindenkit elfogadnak olyannak amilyenek, és mások mégis csak lenézni tudják őket.
Egyszerűen röhejesnek találom ezt a cikket.

Torolt_felhasznalo_116886 2011-03-22 11:57

Na igen.Ez olyan divat volt mint az óriási napszemüvegek.Van akinek jól áll de akinek keskeny az arca úgy nézett ki mint egy elcseszett szitakötő.Nekem is van mert kaptam de ott porosodik valahol a dobozában mert én is szitakötő voltam benne.

 

ntasi 2011-03-22 11:38

Jajj, de kis gonosz vagy. :D

 

Amúgy azt megfigyeltem, h amikor bejött divatba a vastag fekete keretes szemüveg, boldog-boldogtalan hordta, ha jól állt, ha nem...

Én is próbálkoztam vele, de fél perc után lekaptam a fejemről, amikor tükörbe néztem... :D

 

 

ntasi 2011-03-22 09:37

Nem nagyon tudom, lévén, h azokat nem nézem, de ált mindenhol jóval több szép köldökpiecing van, mint nyelv, úgyh egy próbát megér sztem.

Torolt_felhasznalo_116886 2011-03-22 07:42

Ahhoz nem volt szerencsém.De a nyári napsütésben olyan szépen csillogtak a fémek,hogy nem látszott a randa képe.Mert azt tudni kell a többi mellé,hogy anno róla mintázták Betty-t a csúnyalányt.:

Vörös,agyonhasznált cirok seprűhöz hasonlító haj,fehér pattanásos bőr,fekete vastag keretes szemüveg.

 

Bakker most jutott el a tudatomig,hogy azért volt neki annyi vas az arcán,hogy a csillogásban ne tűnjön olyan randának,sőt így még volt rajta valami szép is.

Torolt_felhasznalo_643735 2011-03-21 20:57

Nem csörgött mikor csókolóztak? :-)

Ephedra 2011-03-21 20:53

Szia!
Köldökpiercingek milyenek vannak ott? Valami nagyobbat szeretnék, ami kicsit lógós, de mindenhol csak olyan kis pici bogyót látok. Régen tök szépeket vettem a Bijou Brigitte-ben, viszont nemrég néztem és nagyon rondák voltak...