Szépüljünk

Púder és borosta, avagy a férfismink

A szexuálpszichológus szerint megfelelési kényszerről árulkodik, ha egy férfi a hétköznapokban sminkeli magát, nem pedig arról, hogy meleg. Szerinted?
Púder és borosta, avagy a férfismink
Újra divatban a bokavillantás?

A metroszexuális férfiideál megjelenésével számos hagyományosan nőiesnek tartott dolog megengedetté – vagy egyenesen elvárttá – vált a pasik számára is. A férfismink azonban inkább csak elviekben tartozik ezek közé, gyakorlatban viszont szinte tabutémának számít.

Púder és borosta, avagy a férfisminkPasik a férfisminkről 

Amikor a cikk ötlete felmerült, férfi ismerőseink körében rögtönzött felmérést készítettünk: sminkelik, sminkelnék-e valaha magukat, illetve mit gondolnak azokról a férfitársaikról, akik ezt megteszik? Íme, néhány válasz a szalonképesebbek közül:
 
„Szerintem az ilyen hím egyedek a személyi számukat is átírhatnák akkor már kettesre. Szemceruzával.” Gábor, 34

„Legfeljebb akkor érintkezem sminkkel, amikor hozzáérek a barátnőm arcához, és akkor sem szívesen.” Zsolt, 27

„Magamon egy percig nem tűrném el, de ha valakit ez tesz boldoggá, nem vetem meg érte. A következményeket is az viseli, aki a sminket.” Árpi, 30

„Férfi vagyok, ezért nincs szükségem rá. Ha szükségem lenne rá, nem lennék férfi.” Gáspár, 36

„Ha olyan szokásokat veszünk át a nőktől, amik egyértelműen hozzájuk tartoznak, az egyet jelent azzal, hogy megszűnünk férfinak lenni.” Tibor, 41

 

 
Természetes hatású

Tisztázzuk: a férfismink nem egyenlő a nőimitátorok által viselt maszkkal. „A jó férfismink  természetesnek tűnik – szögezte le Rikk Ági sminkmester. – Feltűnésmentesnek, láthatatlannak kell lennie. Ha nem ilyen, akkor elrontották.” Bár a férfisminket kellő hozzáértéssel, gyakorlattal akár nőknek készült sminkszerek használatával is el lehet készíteni, egyáltalán nem véletlen, hogy számos kozmetikai cég kínál speciálisan férfiaknak szánt sminktermékeket. Ezek a cuccok alapvetően abban különböznek a női termékektől, hogy sokkal természetesebb hatásúak, illetve esetenként formailag is praktikusabbak a pasik számára.

Létezik például férfiaknak való ajakápoló, melynek nincs olyan magas fénye, mint a női változatnak, vagy olyan árnyékoló, melyben nincsenek színszemcsék, de említhetjük például az úgynevezett manscarát, azaz a pasiknak szánt szempillafestéket, mely diszkréteben hangsúlyozza a pillákat, mint a női szemspirálok, a guyliner, vagyis a férfi szemceruza pedig vastagabb a női változatnál, így alkalmazkodik a férfikéz méretéhez. A sminkmester felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a megfelelő előkészítés ugyanúgy elengedhetetlen a férfiarc sminkelésekor is, mint a nők esetében. A szakember szerint a férfiaknál leginkább a szem alatti karikákat, esetleges bőrhibákat érdemes korrigálni a hétköznapokban is, ezen felül pedig nyugodtan használhatnak ajakápolót.

Az ápoltság az első

Púder és borosta, avagy a férfi sminkA 29 éves Andrásnak néhány évvel ezelőtt az akkori – sminkesként dolgozó – barátnője mutatta meg, hogy a smink egy férfi számára is egy lehetőség arra, hogy javítani tudjon a megjelenésén. Bár a kapcsolatnak vége lett, a smink állandó része maradt András életének. „Ez nem jelenti azt, hogy smink nélkül már ki sem lépek az utcára. Nem minden nap használom, csak akkor, ha például nyúzottabbnak látom magam az elviselhetőnél.” Elmondta, hogy ilyenkor általában korrektort, egy kevés alapozót és púdert használ, a szeme viszont például még soha nem volt kifestve. Hangsúlyozta mindemellett, hogy számára a smink csupán egy kiegészítő eszköz, a leglényegesebb azonban az ápoltság: rendszeresen jár kozmetikushoz és otthon is használ bőrápoló termékeket. Előfordult már, hogy sminktanácsot adott egy barátjának, mert az illető ezt kifejezetten kérte, rábeszélni viszont senkit sem szeretne a dologra. „Vagy megvan valakiben az affinitás erre, vagy nincs.”

Hogy Magyarországon vajon hány férfi sminkeli magát, arról nem állnak rendelkezésre adatok, Nagy-Britanniában azonban – a legkevésbé sem meglepő módon – már ebben a témában is készült felmérés. Az Opinium Research tavalyi tanulmánya szerint a szigetországban 3,3 millió férfi használ valamilyen nőiesnek tartott kozmetikumot. A legnépszerűbb sminktermékek a szemceruza, a korrektor és a púder, de sok pasi nem veti meg a körömlakk, a szempillaspirál és a rúzs használatát sem. A válaszadók 13 százaléka naponta sminkel, 26 százalékuk pedig hetente legalább egyszer. Minden ötödik megkérdezett a munkahelyén is visel sminket, minden negyedik pedig úgy nyilatkozott, hogy nem érezné jól magát, ha smink nélkül kellene elmennie szórakozni. Az érintettek harmada a barátnője vagy a felesége sminkcuccait kéri kölcsön, azonban tízből csak négy olyan nő van, aki örül ennek, illetve akár még segít is a párjának feltenni a sminket.

Aki heteró, sminkben is az marad

Rikk Ági sminkoktató
Rikk Ági sminkoktató

Kikerülhetetlen sztereotípia, hogy ha egy férfi sminkeli magát, az annak a biztos jele, hogy akár nyíltan, akár burkoltan a saját neméhez vonzódik. Dr. Csides Kata szexuálpszichológus azonban úgy véli, hogy önmagában az, ha egy férfi sminket használ, az nem a szexuális beállítottságáról, sokkal inkább a divatnak való megfelelési kényszeréről árulkodik. „Trendinek kell lenni, nem szabad öregedni, a kislányos típusú pasi a férfiideál. Ha valaki ezt akarja megvalósítani, annak az egyik eszköze a smink” – fogalmazott. Rikk Ági tapasztalatai szerint viszont hazánkban egyelőre döntő többségben a meleg férfiakban van meg az igény arra, hogy a hétköznapokban is sminkeljék magukat, a heteró pasik inkább csak különleges alkalmakra – például egy esküvőre – vállalják be a sminket. „Pedig egy heteró férfit kisminkelhetsz, csipkés inget adhatsz rá, akkor is heteró marad” – jegyezte meg a sminkmester. Dr. Csides Kata véleménye szerint a férfiak elsősorban nem is azért sminkelik magukat, mert a nőknek – vagy akár más férfiaknak – akarnak tetszeni, hanem azért, mert saját maguknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top