Szépüljünk

Nem csak a csukló van veszélyben síeléskor

Addig már mindenki eljutott, hogy a biztonságos síeléshez kevés a jó léc és a megfelelő kesztyű. Bukósisak, csuklóvédő és szemüveg sem árt, azonban a csonttörésen túl a bőröd sérülékenységére sem árt gondolni, ha siklani indulsz.

Összeszedtünk neked néhány nyomós érvet a síelés közbeni fényvédelem mellett.

1.    A magasabban fekvő területeken a levegőrétek vastagsága kisebb, így a napfényt sem szűri olyan mértékben, mint mondjuk a tengerparton.

2.    A hóréteg nagyjából 80 százalékban veri vissza a napfényt, ami nagyjából annyit tesz, mintha egész nap alufóliával napoznánk.

3.    Az alacsony hőmérséklet miatt nem érezzük a napfény erejét.

4.    3000 méteres magasság fölött a frontok egyik óráról a másikra érkeznek, délelőtt lehet, hogy szakadó hó fogadott a pályán, délután pedig elképzelhető, hogy ragyogó napsütés gyepálja a bőrödet.

5.    Felhős/ködös időben is használj fényvédőt, ugyanis a nap káros sugarai a vékony felhőrétegen is átjutnak.  

Nem csak a csukló van veszélyben síeléskor

Ha annyira szerencsés vagy, hogy az idő nem cudar, akkor használhatsz vízalapú arckrémet, illetve naptejet. Ez azonban tartós fagy mellett nem ajánlott, ugyanis az arc pórusaiban a krém alapját adó víz könnyen megfagyhat, és ezzel tartósan károsíthatjuk a bőrréteget. Ezért leginkább zsíros bőrvédő krémekben érdemes gondolkodni, ezeknél azonban érdemes figyelni arra, hogy a bőrünket a síelés után mutassuk meg bőrgyógyásznak, hogy az esetleges mitesszereket eltávolítsa.

A napvédő krémek mellé nem árt hidratálókban is gondolkodni, ugyanis a szélnek és a hidegnek leginkább kitett területek nehezen tudnak ellenállni a környezeti viszontagságoknak.
Nagyon fontos, hogy síeléshez ne a nyaraláskor megmaradt naptejet vidd magaddal! Válassz olyan terméket, amelyet direkt téli sportokhoz fejlesztettek ki.  
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top