Szépüljünk

Ha anyajegyes vagy, fiatalabbnak látszol

A Kings College London kutatói szerint azok az emberek, akiknek sok anyajegyük van, lassabban öregszenek.

A Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention Journal nevű szakfolyóiratban közölt tanulmány szerint az anyajegyek kapcsolatba hozhatók az erősebb csontokkal, feszesebb izmokkal, az egészségesebb szívvel és szemekkel. A kutatók megállapították továbbá, hogy akinek sok az anyajegye, kevésbé ráncosodik, és 50 százalékkal kevesebb az esélye a csontritkulásra is.

A tudósok mindezt azzal magyarázzák, hogy az anyajegyes embereknek hosszabbak az úgynevezett telomerjei, vagyis azok a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található,  többszörösen ismétlődő szakaszok, melyek a sejtosztódás során védik a DNS-t a folyamatos rövidülés káros hatásaitól, és megakadályozzák, hogy a kromoszómavégek összetapadjanak. A kor előrehaladtával a telomerek rövidülnek, és ez tehető felelőssé többek között a ráncok kialakulásáért, a haj elvékonyodásáért, az ízületi gyulladásokért, illetve bizonyos esetekben a súlygyarapodásért vagy épp a súlyvesztésért, a magas vérnyomásért, sőt a látás- és hallásromlásért is.

Ha anyajegyes vagy, fiatalabbnak látszol

Persze az anyajegyek még nem jelentenek biztosítékot semmire, hiszen bármilyen hosszúak is a telomerek, a helytelen táplálkozás, a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, vagy épp a túl sok stressz bizony igencsak felgyorsíthatja a rövidülésüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top