2017. 08. 18. Ilona

Retus élőben, avagy az airbrush sminktechnika

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Amerikában már alapnak számít, Magyarországon azonban még ritkaságszámba megy a világ legmodernebb sminktechnikájának használata.

Az airbrush technikával olyan makulátlan sminkek készíthetők, mintha csak élőben „retusálták” volna azok viselőjét, mindez úgy, hogy maga a smink egyáltalán nem maszkszerű, sőt szinte láthatatlan. Az eljárás emellett gyorsabb, higiénikusabb, strapabíróbb és még gazdaságosabb is, mint a hagyományos sminktechnikák.

A natúrtól a fantáziasminkekig

Az airbrush sminktechnika használatának Amerikában már több évtizedes múltja van. Elterjedését a HD technológiára való átállásnak köszönhetjük, a nagy felbontású képeken ugyanis a korábban megszokottnál jóval finomabb és pontosabb sminkekre volt szükség – tudtuk meg Petrilla Orsolya sminkestől, aki hazánkban az elsők között kezdte használni, és ma már oktatja is az airbrush sminktechnikát. A technika lényege, hogy egy kompresszorral működtetett, vastagabb toll méretű szórópisztollyal leheletvékony rétegben, tökéletesen egyenletesen viszik fel a sminket. Ezzel az eljárással akár a teljes smink is elkészíthető, beleértve az alapozást, a pirosítást, a szem- vagy épp a szemöldökfestést, de jól kombinálható a hagyományos technikákkal is. A szakember elárulta, hogy ő maga is az utóbbi, vegyes módszert  részesíti előnyben, így érhető el ugyanis a legszebb végeredmény.

Natúr smink
Natúr smink
Forrás: Petrilla Orsolya
Natúr smink
Natúr smink
Forrás: Petrilla Orsolya
Natúr smink
Natúr smink
Forrás: Petrilla Orsolya

A sminktechnika kétségkívül hasonló elven alapul, mint a szórópisztolyos testfestés, az airbrush sminkes kiemelte azonban, hogy sokban különbözik is attól: a sminkes kompresszort kisebb, alacsonyabb nyomáson kell használni, akkumulátorral is működik, de a festéshez használt anyagok és mennyiségek is mások. Minden bizonnyal a testfestéshez való hasonlatossága okán viszont sokakban az a tévhit él az airbrush technikával kapcsolatban, hogy az inkább „művészkedésre” alkalmas.

Airbrush szórófej és kompresszor
Airbrush szórófej és kompresszor
Forrás: Petrilla Orsolya

A szakértő azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az airbrush használatával gyakorlatilag mindenféle smink elkészíthető, az egészen natúr, akár utcai viseletre alkalmas sminkektől kezdve a legmerészebb fantáziasminkekig.

Profi kezekben


Az airbrush technikát egyelőre elsősorban a filmiparban, a televíziókban, valamint fotózásokon,  divatbemutatókon és színházakban alkalmazzák, ahol nagy előny, hogy rendkívül gyorsan, mégis precízen lehet dolgozni vele, a végeredmény pedig tartós és strapabíró. Petrilla Orsi szerint ennek a technikának főleg a szakemberek vehetik hasznát, bár a tengerentúlon emellett kezd elterjedni a hétköznapi használata is. A technika oktatásában szerzett tapasztalatai azt mutatják, hogy a professzionális airbrush sminkek elsajátításához bizony nem árt, ha valaki rendelkezik a hagyományos sminktechnikákkal kapcsolatos alapismeretekkel. Úgy véli, hogy minimális kézügyesség birtokában a technika megtanulható, onnantól kezdve pedig már csak gyakorlás, illetve tehetség és fantázia kérdése, hogy ki mit képes alkotni az eszköz segítségével.

Fantázia smink
Fantáziasmink
Forrás: Petrilla Orsolya

Gazdaságosabb és higiénikusabb

Az eszköz megvásárlása egyszeri nagyobb befektetést igényel, ugyanis az nagyjából 100 000 forintba kerül, a festékek ára azonban hasonló, mint más professzionális sminkanyagoké. Sőt még gazdaságosabbak is, hiszen a smink leheletfinom, a festékből egyszerre csak néhány cseppre van szükség, és az eszköz sem szív magába az anyagból úgy, mint például egy alapozószivacs vagy ecset.

Retus élőben, avagy az airbrush sminktechnika

A szakember kérdésünkre elmondta azt is, hogy airbrush sminkanyagok egyáltalán nem ártalmasak a bőrre, ugyanúgy tesztelik őket, mint a hagyományos termékeket. Sőt, az airbrush technikával felvitt smink nem éri el a bőr mélyebb rétegeit, és nem tömíti el a pórusokat. Mindemellett pedig az eljárás még higiénikusabb is, hiszen az eszköz egyáltalán nem érintkezik a bőrrel.

Forrás: Petrilla Orsolya
Forrás: Petrilla Orsolya

Petrilla Orsitól megtudtuk, hogy Magyarországon egyelőre igen kevés sminkes alkalmazza az airbrusht, Amerikában viszont már alapkövetelménynek számít, hogy használják ezt a módszert is. Orsi szerint a hazai sminkeseknek is nagyon megérné elsajátítani ezt a technikát, hiszen ezzel a saját lehetőségeiket tágítanák, ha pedig a későbbiekben az eljárás nálunk is széles körben elterjed, valószínűleg elvárás lesz itt is, hogy értsenek hozzá.

Esküvőre
Esküvőre
Forrás: Petrilla Orsolya
Esküvőre
Esküvőre
Forrás: Petrilla Orsolya

A szakértő úgy véli, hogy az airbrush sminktechnika mindenképpen forradalmi áttörést jelent, azonban mégsem kell úgy tekinteni rá, mintha mindenható lenne. Egy kiválóan használható, korszerű eszköz, amely a jövőben minden bizonnyal egyre inkább és egyre magasabb színvonalon egészíti majd ki a hagyományos sminktechnikákat.
Olvass tovább

Hozzászólások

Démétér 2010-11-15 12:56

Én nagyon szívesen megtanulnám - többek között épp azért, mert ezer kérdésem lenne.

 

A sminkben ugye sokféle textúrát is kell használnunk, mert van amit tartósabban kell feltenni, van amit áttetszőbben, és így tovább. Az air-brush cuccon azonban megküzelítőleg azonos halmazállapotú festék jön csak keresztül... Az anyag, ami elég vékony és levegős ahhoz, hogy szépen alapozzon, az hogy alkot kemény és mázolódásmentes felületet szájkontúrként? Hogy oldja meg, hogy a szemöldök szálai között, a bőrfelületen korrigáljon, és a festékcsöppek ne tapadjanak aszőrszálakra, mert az meg ronda?

 

Biztosan van ezekre megoldás, csak én még nem látom :) Szóval lehet, hogy tanulni kellene.

Torolt_felhasznalo_308966 2010-11-15 12:49

kíváncsi lennék,hogy a szempillafestést is meg tudják oldani ezzel a technikával?:) gondolom, nem.. vagy mégis?

N?k Lapja Café 2010-11-15 12:49

Amerikában már alapnak számít, Magyarországon azonban még ritkaságszámba megy a világ legmodernebb sminktechnikájának használata.

Tovább a cikkre...