Szépüljünk

Tetováltan és nőiesen

Lehet nőies egy nő kitetoválva? Jogosan vetődik fel a kérdés egy olyan világban, ahol zömmel még mindig negatív sztereotípiák övezik a tetoválásokat. Pedig számos tényező motiválhat egy nőt arra, hogy testének bizonyos százalékát ilyen módon díszítse – még olyan áron is, hogy emiatt rosszalló pillantások követhetik élete végéig.

Amíg sokáig a férfias erő szimbólumaként jelent meg a tetoválás, addig mára egyáltalán nem ritka, ha az utcán hatalmas mintákat viselő nő jön szembe velünk. „A stúdióban megforduló vendégek fele nő. Őket a legkönnyebb tetoválni, mert nagyon jól bírják a procedúrát, más jellegű a bőrük, sokkal szebben lehet dolgozni rajta. Ráadásul jobban odafigyelnek a bőrük gondozására, amit a tetoválás meg is hálál” – mondja Sárközi Zsolt, Magyarország egyik legelismertebb tetoválóművésze. Tapasztalatai szerint a nők bevállalósabbak, mint a férfiak, és egyre ritkábban fordul elő, hogy kis ábrát kérnek. „Nem lepődöm meg, ha egy lány úgy jön be, hogy teljes kart, netalán egy teljes hátat szeretne. És a többség nyitott az új ötletekre is.”

Fotó: Bertalan Péter
Sárközi Zsolt tetoválóművész vendégei között sok a nő
Fotó: Bertalan Péter

Női és férfitetoválás
Hogy lehet-e különbséget tenni? Az eltérés abból is fakadhat, hogy maga a tetováló nő vagy férfi. „Kilencven százalékban ránézésre meg tudom mondani. A női tetoválók munkái sokkal finomabbak, lágyabbak” – mondja a tetoválóművész, aki szerint a végső minta mindig közös munka eredménye, így a tetoválásban minden esetben benne van viselőjének személyisége is. Általában az ellenpéldát veszi észre az ember, de itthon is egyre több a szép, harmonikus tetoválás. „Nem szerencsés, ha valaki hirtelen ötlettől vezérelve csak felrakat magára egy mintát. Teljesen más tetoválást kap az, aki tudja is, mit és miért tetováltat.”

És hogy mitől lesz nőies egy tetovált nő? „Ha tudja viselni. Nem mindegy, hogy agyon van tetoválva, vagy harmonikusan. Angelina Jolie nagyon jó példa rá, hogy milyen, ha valaki tudja viselni a tetkóit. Ugyanakkor hiába csodaszép egy tetoválás, ha az illető nincs harmóniában vele. Minden a felépítéstől és az anatómiától függ, hiszen a tetoválás mozgásba kerül az ember testén” – teszi hozzá a szakember.

Spirituális megközelítés

Fotó: Bertalan Péter
Volenitics Anikó
Fotó: Bertalan Péter

Volentics Anikó jó példa arra, hogy milyen az, ha valaki teljes koncepció köré építi a saját tetoválásait. A huszonkilenc éves lány nyolc éve kezdte el magát tetováltatni, a gyönyörű képek afféle útmutatást nyújtanak neki az életben. „Számomra a tetoválás valamiféle kifejezési mód, egy összefüggő kép, amely az életem olyan szakaszát mutatja be, amikor sokat változtam, és próbáltam megfogalmazni magamban, hogy mi felé tartok. Nagyon könnyű elveszni a mindennapokban, de a rajtam látható jelképek és ábrák emlékeztetnek arra, hogy van dolgom a földön. A feladat- és élettudatosságot jelképezi számomra; hogy honnan jövök, merre tartok, illetve hogy mik az erősségeim, és mi fontos az életben.”

Nőknél a spirituális megközelítés egyáltalán nem ritka. A ’70-es években többek között az is szerepet játszott abban, hogy előtérbe kerültek a női tetoválók, hogy újfajta módon közelítették meg ezt a fajta testdíszítést. Az amerikai Vyvyn Lazonga például sok gyógyító, hegeltakaró tetoválást készít a mai napig – ezzel segítve az embereket a testi és lelki megújulásban. Azt tartják, hogy a pozitív szimbólumok jótékony hatással vannak a viselőjükre.

„A hátamra nagyon nőies motívumokat szerettem volna, és biztos voltam benne, hogy sem negatív képeket, sem pedig arcokat, embereket nem akarok magamra tetováltatni – folytatja Anikó tetoválásai bemutatását. – A nap, a cseresznyevirágok, a halak, a víz és a lótuszvirág mind az életről, a szépségről, a fényről és az érzelmi gazdagságról szólnak. Azt szerettem volna, hogy jó energiát bocsásson ki magából a tetoválás. Az egyensúlyt viszont szeretem egy picit megtörni, mert ettől lesz igazán izgalmas az eredmény. Így tettünk a hátammal is, ahol a tradicionális japán stílus keveredik az indiai jelképekkel.”

Bevállalós csajok
Anikó húga, Réka szintén alapos megfontolás és tervezgetés után készíttette el tetoválását. A teljes hátát befedő ábra a mai napig gyönyörű, és azt állítja, erősíti őt. „A hátamon látható tetoválás főtémája a teremtés és a fejlődés. A víz meghatározó eleme, hiszen innen indul minden, ezért is került rám a gekkó és a sárkánygyík, mert a hüllők is kötődnek a vízhez. Számos további jelképet építettünk még bele: a szitakötők az útkeresést szimbolizálják, a lótusz a fejlődést jelképezi, a kristálygyerek a béke követe, és az áldottsággal és különlegességgel van összefüggésben. A tetoválást teljes mértékben magamnak készíttettem, nem szeretek feltűnést kelteni. Ha nem muszáj, nem is nagyon mutogatom.”

Fotó: Bertalan Péter
Fotó: Bertalan Péter
Fotó: Bertalan Péter
Fotó: Bertalan Péter

Réka piercingesként dolgozik a Dark Art Tattooban, így nap mint nap érzékeli a női tetováltak számának növekedését. Lelkesen meséli, hogy egyre bátrabbak, merészebbek a csajok, és van olyan nap, hogy csak női klienseken dolgoznak a tetoválók a stúdióban. Akiken egyébként mára felváltották a virágmotívumok és az indák a nonfiguratív és a kisméretű tetoválásokat.

Matyó hímzés
Vojnits Alizon kisebb tetoválások láthatók, méghozzá matyó, illetve kalocsai minták. Alizhoz közel áll a népművészet és a világzene, és mindenképpen olyan ábrákat szeretett volna magára varratni, amelyek tükrözik a személyiségét. „Sok emberen látok olyan jelképeket, ábrákat, amelyekhez szerintem semmi közük, arról nem is beszélve, hogy nagy részük ízléstelen is. Azokat a tetoválásokat szeretem, amelyeknek van jelentésük, vagy sugallnak valamit arról, aki hordja őket. Annak idején énekeltem egy balkán zenét játszó zenekarban, és amúgy is közel áll hozzám a folklór, ráadásul ezekhez hasonló mintákat nagyon ritkán lehet csak látni.”

Fotó: Bertalan Péter
Fotó: Bertalan Péter

Amikor azt kérdezem tőle, nem fél-e, hogy később hátránya származhat abból, hogy tetováltatott, magabiztosan válaszolja, hogy a munkahelyén, ahol salesesként dolgozik, nem csinálnak ebből problémát. De ha egyszer úgy adódna, hogy el kell takarni, az is megoldható. A munkatársakkal ellentétben a családdal és a környezettel már korántsem volt annyira könnyű elfogadtatni az egyre növekvő felületű képeket, de Aliz biztos benne, hogy később sem fogja megbánni a tetoválásokat.

Doktorandusz válltetoválással

Fotó: Bertalan Péter
Zaya Vandan
Fotó: Bertalan Péter

Zaya Vandan – Sárközi Zsolt tetoválóművész felesége – mongol származású, és az ő kultúrájában is még mindig a deviancia jeleként tekintenek a tetoválásokra. Zayát azonban doktoranduszként sem érte negatív kritika az ábrái miatt. A vállán található négy virág kimondottan diszkrét, ha pedig előadást kellett tartani, eltakarta őket. Bár jelenlegi tetoválásai csupán díszítőfunkciót töltenek be, tervez egy újabb mintát, amely a családi kötelékeket lenne hivatott megerősíteni. Kíváncsi vagyok, egy gyönyörű kislány édesanyjaként mit felel arra, hogy mi lesz, ha tíz év múlva Manda azzal a kéréssel áll elő, hogy tetoválást szeretne a papájától. „Fontos, hogy az ember tudja, hogy mit akar, hogy mi az, amit nem bán meg pár év múlva, de ez nem könnyű, mert nálam is állandóan változik, hogy éppen mit szeretnék magamra tetováltatni. Mindenképp be kell töltenie a huszadik életévét, de akkor is csak abban az esetben csináltathatja meg, ha már évek óta ugyanazt szeretné magára tetováltatni.”

A munkahelyen mit szólnak majd?
Sokan azért sem csináltatnak tetoválást, mert attól félnek, hogy a munkahelyükön vagy álláskereséskor hátrányos helyzetbe kerülhetnek. A tetoválások miatti diszkrimináció ugyan nem jellemző az állásinterjúk során – már csak azért sem, mert legyen bármilyen nagy felületű is, egy kosztüm vagy öltöny alól nem látszik ki –, de azért akadnak olyan szakmák, ahol nem ajánlatos látható helyen tetoválást hordani. „Ha valakinek hétköznapi ruhában is jól látható tetoválása van, az majdnem ugyanolyan, mintha egy hatalmas békejellel a nyakában jönne állásinterjúra, vagy nagyon furcsa, szokatlan frizurája lenne” – mondta megkeresésünkre Fodor Miklós HR-tanácsadó. A személyzetisnek ilyenkor azt kell mérlegelnie, hogy az illető beleillik-e az adott cég személyzeti kultúrájába – egy konzervatív szellemiségű munkahelyen valószínűleg nem nézik jó szemmel a feltűnősködést, de valószínűleg maga a jelentkező sem érezné ott jól magát.
Vannak azonban olyan hivatások is, ahol teljesen speciális a szabályozás. A tűzoltóságnál például egyáltalán nem engedélyezett, hogy a tűzoltók a kézfejükön, a nyakukon vagy az arcukon hordjanak testdíszítést. A Rendőrtiszti Főiskolára jelentkezőket is visszautasíthatják az egészségügyi vizsgálat során, ha ábra díszíti a testüket, de ilyenkor azt is figyelembe veszik, hogy a tetoválás mit ábrázol.

Mennyibe kerül?
A tetoválások ára tízezer forint körül kezdődik, a határ pedig a csillagos ég, attól függően, hogy mekkora a felület. Egy teljes hát akár félmillió forintba is kerülhet itthon, de külföldön ennek a tízszeresét is elkérhetik a nevesebb tetoválószalonokban a művészek. Ha már megvan az elhatározás, nem érdemes kizárólag az ár alapján választani, mert a rosszul sikerült tetoválást többe kerül helyrehozatni, mint egyszer megbízni egy valóban hozzáértő, gyakorlott tetoválót.

Tetováltan és nőiesenA cikkünk a Marie Claire szeptemberi számában jelent meg.

A magazin legfrissebb számának tartalmából:

  • Őszi trendek – egyenesen a kifutóról
  • Milyen ma férfinak lenni?
  • Merj újrakezdeni! Díjazzuk a bátor döntéseket! 
  • Macskanő vagy őzike? Sminktrendek 2010-re
  • Milyen ma férfinak lenni – melléklet a férfiakról

Ha előfizetnél a magazinra, katt ide

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top