Szépüljünk

Pattanásriadó! Igazságok és tévhitek

Nem csak a tiniknek van pattanásuk, ezek a kellemetlen puklik végigkísérik az életünket. Miért alakulnak ki? Mit tehetsz ellenük?
Nevezzük nevén a dolgokat!

Mitesszer: a faggyú kivezetőnyílásának felszínén szennyeződés tapad meg.
Pattanás: felgyülemlett és begyulladt faggyú.
Gríz: a bőrfelszín közelében felgyülemlett sárgásfehér faggyú, ám nincs begyulladva, nyugalmi fázisban van.

A pattanás felgyülemlett faggyú, amely nem tud távozni a külvilág felé, és kis organizmusok hatására gennyes váladékká alakul. A bőrödben található faggyúmirigyek egész életed során termelik a kültakaró számára létfontosságú faggyút, ez a bőröd felszínén nélkülözhetetlen a védekezőképességhez. Tehát jó, hogy van, de néha túl sok termelődik, vagy egyszerűen „beszorul” a kivezetőjáratába, és ilyenkor okoz kellemetlenségeket: mitesszerek, „grízek”, pattanások, de komoly szerepe lehet a kitágult pórusok kialakulásában is.

 

Miért jelennek meg időről időre pattanások a bőrünkön?

A pattanások kialakulásának hátterében vagy a fokozott faggyútermelés áll, vagy a bőr felszínén a pórusok elzáródása. Az utóbbiért leginkább az elhalt hámsejtek felszaporodása a felelős, de szennyeződések vagy nem a bőrtípusunknak megfelelő, esetleg rossz minőségű bőrápoló termékek is elzárhatják a faggyúmirigyek kivezetőnyílását. A fokozott faggyútermelés hátterében kisebb részben a bőrtípusunk (esetleg a helytelen táplálkozási szokásaink), nagyobb részben a hormonháztartásunk áll. A faggyútermelést egyebek mellett a nőkben is megtalálható férfi nemi hormon irányítja.

Vichy Normaderm pro mat hidratáló arckrém mattító hatással
Vichy Normaderm Pro Mat
hidratáló arckrém mattító hatással
La Roche-Posay Effaclarduo korrekciós bőrápoló bőrhibák és eltömődött pórusok ellen
La Roche-Posay Effaclar Duo
korrekciós bőrápoló bőrhibák és
eltömődött pórusok ellen

  • Serdülőkorban a hormonok arányának rendeződése zajlik, ez idő alatt teljesen természetesek a megjelenő pattanások.
  • A lányokban a nemi érést követően a női nemi hormonok hatására csökken a faggyútermelődés, jó esetben búcsút intenek a pattanásos bőrnek is. A fogamzásgátló tabletták szedésével – a mesterséges úton szabályozott nemi hormonokkal – még a zsírosabb bőrtípusba tartozóknak is megszűnnek a pattanás okozta problémái.
  • Abban a pillanatban, amikor szünetet tartunk a fogamzásgátló tabletták szedésében, a saját hormonháztartásunknak ismételten önmagának kell beállítania a termelt hormonok mennyiségét, ebben az időszakban ismét pattanások jelennek meg a bőrünkön, ám ezek néhány hónap elteltével megszűnnek.
  • A változókorba lépő nőknél ismét gondot okoznak a pattanások, ekkor már nehezítve a bőr szerkezetének megváltozásából adódóan egyébként is egyre jobban kitágult pórusokkal.
  • Kitartás, mire unokáink iskolába mennek, már biztosan nem okoz számunkra problémát a pattanás, persze lesz helyette más gondunk bőven.

Hogyan alakul ki a pattanás?

Amikor a faggyú nem tud kiürülni, akkor kis gömb formájában elkezd felgyülemleni. Ha ez már egészen közel van a bőr felszínéhez, akkor elkezd kifelé dudorodni, és a bőrfelszínen található baktériumok hatására gennyesedés indul meg, és ripsz-ropsz sárga pattanás éktelenkedik a bőrödön. Amikor a kivezetőnyílástól távolabb, a bőrszövet kicsit mélyebb részében „akad el” a faggyú, akkor keletkezik az a bizonyos fájdalmas dudor, amely csak nő, csak nő. Aztán piros lesz, és még jobban fáj, és még mindig nő. Ekkor a szervezeted saját védekező mechanizmusa bekapcsol, és az extra mennyiségű, már a kivezetőnyílás falát tönkretenni készülő faggyút elpusztítja, ami szintén gennyesedéshez vezet (ezt nem szennyeződés okozza, úgynevezett steril gennyről van szó), és egyszer csak ez az addig hatalmas piros dudor sárgulni kezd, és kinyomható.

Eucerin szárító, gyulladáscsökkentő, színezett fedőkrém közvetlenül a pattanásra
Eucerin szárító,
gyulladáscsökkentő, színezett fedőkrém
közvetlenül a pattanásra
Nivea Visage Young Bye-Bye Spot! antibakteriális ceruza
Nivea Visage Young Bye-bye Spot!
antibakteriális ceruza

 


Mit tehetünk a pattanások megelőzése érdekében?

  • A legfontosabb, hogy a faggyú szabadon tudjon ürülni, ezért rendszeresen el kell távolítanod az elhalt hámsejteket, tehát le kell radírozni a bőrödet.
  • A bőrfelszínről minden szennyeződést és sminkmaradványt el kell tüntetned rendszeres arctisztítással.
  • Mellőzd a pórusokat eltömő kozmetikumokat!
  • Rendszeresen (bőrtípustól függően 1-3 havonta, ennek megítélését bízd szakemberre), kozmetikus segítségével ki kell tisztítani a pórusaidat.
  • Tanúsíts önmérsékletet a „pattanást keltő” élelmiszerek fogyasztásában, leginkább a zsírdús sajtok, az olajos magvak, az erősen fűszeres ételek tekintetében.

Három tévhit, amelyet jó, ha örökre elfelejtesz

  1. Nem használok krémet, mert pattanásos a bőröm.
    Krémezésre a zsíros, pattanásos bőrnek is szüksége van, hiszen ettől még lehet vízhiányos és megereszkedett is.
  2. Ha napoztatom, az jót tesz a pattanásaimnak.
    Nagy tévedés, aminek az az alapja, hogy a nap szárít és fertőtlenít. A felszínes pattanások kialakulásáért felelős baktériumok tényleg nem szeretik a napot, ám a bőr mélyebb rétegeiben keletkező pattanások kialakulását nemhogy csökkenti a napozás, hanem gyorsítja a folyamatot.
  3. Zsíros a bőröm, ezért szárító kozmetikumokat használok.
    Attól, hogy a bőröd felszínét szárítod, nemhogy kevesebb, hanem adott esetben még több faggyú fog termelődni. Természetesen a kialakult pattanásoktól hamarabb megszabadulsz, ha fertőtleníted és szárítod őket, de ezt csak pöttyönként tedd, közvetlenül a pattanáson. A bőröd többi részén nincs szükség szárításra, gondolj csak bele, a kevert bőrtípusnál sem tekintjük az egész arcot zsírosnak.
Garnier Pure 3in1 mélytisztító gél, amit arclemosóként, arcradírként és pakolásként is használhatsz
Garnier Pure 3 in 1 mélytisztító gél,
amelyet arclemosóként, arcradírként
és pakolásként is használhatsz
Lush Sweet Japanes Girl masszírozó és hámlasztó arctisztító
Lush Sweet Japanes Girl
masszírozó és hámlasztó arctisztító

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top