Szépüljünk

Sminkelj velünk! – Alapozó és korrektor

Ötrészes sorozatunkkal segítünk neked, hogy akár a profikat is meghazudtoló sminket tudj készíteni magadnak. A legújabb trendet is figyelembe véve igyekszünk tanácsot adni.

Öt aranyszabály:

  1. Mindig a bőrszíneddel megegyező alapozót használj!
  2. A korrektorod színét az eltüntetendő probléma és a bőrszíned figyelembevételével válaszd ki!
  3. Egyszerre csak kis mennyiségekkel dolgozz!
  4. Soha ne kezdj el addig sminkelni, míg a bőrápolód nem szívódott be teljesen!
  5. Figyelj a szavatossági időre! A felbontásuk után egy évvel már nem biztos, hogy nem romlott meg valamelyik összetevőjük.

Így használd a korrektort!

A szem alatti karikák eltüntetése: A sötét területre apró pontokban vidd fel a fedőfestéket, majd ütögesd a bőrbe, vagy ecsettel simítsd el. Kerüljön egy kis festék a legalsó karika alá is valamivel, hogy elkendőzd az átmenetet. Ha szükségét látod, akkor a felső szemhéj színét is korrigálhatod, ha itt túl sötét a bőröd. Ha nem használsz majd szemhéjfestéket, akkor különösen fontos ez a lépés, de a szemhéjfestéked is a várttól eltérő színű lesz, ha sötétebb bőrre teszed.

Sminkelj velünk! 1. rész - Alapozó és korrektor

 

Segítünk ecsetet választani:

♦ Sminkelj, mint egy profi! – Ragadj ecsetet! »

Pattanások, dudorok elfedése: A bőrszínednél picit sötétebb korrektorral dolgozz, mert ez optikailag mélyíti a területet. Nagyon apró mennyiségű festéket kell felvinned, ez korrektorecsettel a legkönnyebb. Esetleg egy kicsit rá is paskolhatod a fedőréteget a problémás területre, és ha szükséges, ismételd meg a lépést. Fontos: nedvedző területet nem képes befedni egyetlen korrektor sem, ezért soha ne nyomd ki a pattanásodat közvetlenül a sminkelés előtt.

Ez a trend!

A korábbi évektől eltérően egy kicsit jobban fednek az alapozók. Különösen fontos a használatuk, ha az úgynevezett porcelánsminket szeretnéd elkészíteni, mert a nevéből is adódóan ez nem tűri meg a bőrhibákat.

Sokszor használják már árnyékolásra is az alapozót a sminkesek. A trükk az, hogy legalább kettő, egymáshoz közeli árnyalatot szerzel be ugyanabból az alapozóból. A világosabb festéket tedd a kiemelni szánt területekre, míg a sötétebbel „beesettebbé” teheted az arcodat.

Válassz picit csillogóbb, fényesebb hatású festéket a teljesen matt helyett.

Piros foltok eltüntetése: A foltot vagy a vonalat kell kezelésbe venned, a kiterjedésétől függően ujjbeggyel vagy ecsettel vidd fel a korrektort. Érdemes olyan fedőkrémet használnod, amely zöld színű pigmenteket tartalmaz, adott esetben egészen zöld is lehet a festék, ez optikailag segít a piros szín közömbösítésében.

Így használd az alapozót!

  • Tonizáld és krémezd be a bőrödet az alapozó használata előtt, viszont szükség esetén egy papírkendővel itasd fel a felesleges zsiradékot, hogy megfelelően tapadjon a festék.
  • Először pöttyözd fel az arccsontod, az orrnyerged, az állcsúcsod és a homlokod területére, aztán simítsd el.
  • Ügyelj rá, hogy a hajtöveknél és a fülednél alaposan el legyen dolgozva.
  • Mindig tegyél az állad alá és a nyakadra is egy kicsi alapozót (egészen idáig tartson a festéket elsimító mozdulat), nehogy maszkot készíts magadnak. Erősen kivágott ruhában szükséges lehet a nyak egészének és a dekoltázsnak az alapozása is.
  • Soha ne masszírozd a bőrbe, a festéknek az a dolga, hogy a bőr felszínén fejtse ki a hatását.
Sminkelj velünk! 1. rész - Alapozó és korrektor

Válaszok a leggyakoribb kérdésekre

Az alapozás után apró pikkelyek lesznek a bőrömön, leginkább a homlokomon. Miért?
Száraz a bőröd, és nem ennek megfelelő alapozót használsz. Az is lehet, hogy szükséged lenne egy alapos bőrradírozásra, hogy az elhalt hámsejtek eltűnjenek a bőrödről.

Melyik alapozót a legkönnyebb használni?
Ha még nincs elég rutinod, akkor mindenképpen folyékony, pumpás kiszerelésűt vegyél, ezzel boldogulsz a legkönnyebben. Az adagolásban is segít, mert 2-3 pumpányi mennyiségnek elégnek kell lennie az egész művelethez.

Milyen alapozót használjak zsíros bőrre, hogy ne folyjon le a bőrömről?
Mindig figyelj arra, hogy olajmentes legyen az alapozód! Szinte neked találták ki a por állagú, ásványi anyagokban igen gazdag alapozókat. Az ecsettel körkörös mozdulatokkal dolgozz, és ezeket a termékeket akár több rétegben és naponta többször is használhatod.

Mindenképpen kell korrektort is használni?
Nem. Az apró bőrhibákat – foltocskákat, egyenetlenségeket – az alapozók is eltüntetik.

A korrektort vagy az alapozót kell előbb használni?
Lehet így is, úgy is, ez sokszor a kendőzendő problémától függ. Nagyobb kiterjedésű foltok és a szem alatti karikák esetében először érdemes a korrektort felvinni, és utána az alapozót. Egy-egy pötty eltüntetésénél azonban egyszerűbb a már lealapozott bőrt kezelésbe venni a korrektorral.

A kezemmel vagy ecsettel, szivaccsal vigyem fel az alapozót és a korrektort?
Hidd el, nincs erre aranyszabály! Egy biztos: a korrektor esetében ecsettel, míg az alapozó (ha nem por) esetében az ujjaddal a legegyszerűbb a műveletet elvégezni. Ám az is biztos, hogy az ecsettel elsimított krémes alapozó terül el a legszebben a bőrön. Szerintem a szivacs használata a legnehezebb, ezt gyakorolni kell. Azt is mérlegeld, hogy a szivacs sok festéket beszív, ami könnyen megromlik, és nem túl esztétikus a látványa sem, szóval gyakran kell tisztítani, szárítani, és sűrűn le kell cserélni.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top