Szépüljünk

Natúr-, bio-, ökokozmetikumok bûvöletében

Minden bio natúr, de nem minden natúr bio. Sokan próbálják meglovagolni az új divatot, ne dõljünk be mindennek, legyünk tisztában azzal, hogy mi mit jelent és mit várhatunk el tõle.




 Nem éppen új dolog!

 


A növényi anyagok használata a kozmetikában a legősibb és a leginkább magától értetődő dolog. (A Kr. e. ötödik századból is maradtak ránk testápoló olajokat tartalmazó edények.) A kezdetekben távoli elődeink értelemszerűen a környezetükben található természetes anyagok kivonatát, főzetét használták mind bőrápolásra, mind sminkelésre. Később, a kereskedelem fejlődésével a távoli tájak növényeinek hatóanyagához is hozzá lehetett jutni, értelemszerűen igen drágán, ezért bizonyos összetevők csak szűk réteg számára voltak elérhetőek. A növényi mellett állati eredetű alapanyagokat is használtak, leginkább a parfümök előállítása során. Az egyre növekvő igények és a vegy-, gyógyszer-, kozmetikai ipar fejlődésével lehetővé vált a hatóanyagok mesterséges előállítása. Az újdonság ereje, a sokszor erősebb hatás, valamint a nagyban történő előállításnak köszönhető alacsonyabb árak mind azt segítették, hogy a kozmetikában elterjedtek a tudományos kutatások legújabb eredményeit alkalmazó hatóanyagok. Az elmúlt évtizedekben az életvitelünkben is tapasztalható a természetesség irányába történő elmozdulás, ennek eredményeként újra előtérbe kerültek a natúr anyagok, már-már divathullámmá erősödve. (Nem most kezdődött, 1954-ben jelent meg a Clarins növénykivonatos testápolója!) A mindig is természetes anyagokat alkalmazó kozmetikai márkák mellett mára szinte az összes gyártó kialakított natúr termékvonalat.







Helan, Mattina aromaterápiás fürdőzselé






AVON, Planet Spa, japán szaké és rizs termékcsalád


































 De mit jelent a felirat?

 








L’Occitane Organic Garden olívás, paradicsomos tusfürdő, 3590 Ft
Fontos, hogy ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, és döntsük el, hogy számunkra mi a fontos. A natúr- vagy fito- előtag a legtöbbször csak arra utal, hogy az adott termék tartalmaz valamilyen százalékban növényi összetevőket is, ám ez nem zárja ki, hogy vegyszerek (ezek sem feltétlenül mumusok, pusztán annyit jelent, hogy laboratóriumi körülmények között mesterségesen előállított anyagok) is találhatók benne. Akinek pusztán az a fontos, hogy a számára ideális arányban keverednek természetes és mesterséges hatóanyagok, válogasson nyugodtan ezekből a termékekből. A szigorúan vett bio jelölés azt jelenti, hogy már az alapanyagok előállítása is biogazdaságokban történt. Ezekben semmilyen műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem alkalmaznak. A talaj tápanyag-utánpótlása szerves eredetű, és a növényi károsítókat mechanikus úton irtják, illetve olyan szerekkel „permeteznek”, amik nem szívódnak fel növényekben, vízzel könnyen lemoshatók. A biokozmetikumok növényi összetevőit kézzel gyűjtik be mind a gazdaságokban, mind a természetes lelőhelyeken. A gyártás kézzel, illetve zárt gépsoron történik. Utóbbi előnye, hogy semmilyen szennyeződés nem kerülhet a kozmetikumba. Mivel a lehető legkevesebb – természetes eredetű – tartósítószert tartalmaznak, ezért fénytől óvó, környezetbarát csomagolóanyagokba zárják őket.






 BIO-garancia


 


Az Európai Unióban a jogi hátteret a „biotörvény”-nek nevezett 2092/91/EGK rendelet biztosítja. A német Öko Test és a Kontrollierte Natur-Kosmetik = ellenőrzött természetes kozmetikum, vagy a francia Ecocert tanúsítványa is erre tekintettel kerül kiadásra, tehát ha ezt látjuk a csomagoláson, az egyet jelent azzal, hogy az általunk megvásárolni kívánt termék valóban biokozmetikum.
























Magyarországon a biogazdálkodást az EU biotörvénye mellett a 140/1999. kormányrendelet és a 74/2004. FVM-rendelet szabályozza. Az 1983-ban létrejött Biokultúra Egyesület hozta létre a Biokontroll Hungária Közhasznú Társaságot, az ökológiai gazdálkodást folytató hazai szervezetek termékei, valamint szolgáltatásai ellenőrzésére és tanúsítására. (Az ellenőrzés nem azt szavatolja, hogy nincs szermaradvány a termékben, hanem azt, hogy nem is használtak tiltott szereket.) A biokozmetikumok előállítása során hazánkban – szigorúan véve – csak ezekből a gazdálkodásokból származó alapanyagot lehet(ne) felhasználni. Minden hazánkban előállított ökotermék csomagolásán, kísérőbizonylatán szerepelnie kell a következőknek: „Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék, ellenőrizte: (pl.) a Biokontroll Hungária Kht. HU-ÖKO-01.”







Dr. Hauschka könnyű rózsakrém száraz, vízhiányos bőrre, 5250 Ft






 Biokikötések

 


• Az összetevők legalább 95%-a természetes eredetű.
• Ellenőrzött ökotermőhelyről vagy -gazdaságból származnak a növényi alapanyagok.
• Génmanipulációtól és radioaktív besugárzástól mentes.
• A védett növényeket ültetvényeken, illetve üvegházakban termesztik.
• Nem tartalmaz szintetikus festékanyagot, illatanyagot és tartósítószereket, kémiai származékokat.
• A méz kivételével nem tartalmaz állati eredetű összetevőket.
• Nem tesztelik állatokon.
• A sminktermékekben a színezékeket növényekből, ásványokból, illetve fém-oxidokból nyerik.






 Bio 1×1


  •  

1. Bár a bio megnevezés terjedt el Magyarországon, a helyes megnevezés a jogszabályok szerint az ökológiai lenne. Európában is nagy a kavarodás, az organic mellett vagy helyett az öko, bio, eco jelöléseket is használják.
2. Mivel a növényi összetevőkkel szemben is fennállhat allergia, a biotermékekre is igaz, hogy először kis bőrfelületen próbáljuk ki őket.
3. Rövidebb a szavatossági ideje az ökotermékeknek, ezért célszerű kisebb kiszerelésben megvásárolni őket. A ritkábban használt biotermékeket tartsuk hűtőben.
4. Mindig nézzük meg az összetevőket – jó tudni, hogy a legnagyobb arányban előforduló alkotórésznek kell legfelülre kerülnie. Ennek ellenére sokszor egyszerűen ábécésorrendbe teszik a felsorolást.
5. Nem igaz, hogy az ökokozmetikumnak nem lehet jó illata, hiszen bioillóolajokkal is lehet illatosítani, ám ha nagyon érzékeny a bőrünk, keressük az illatanyagtól mentes változatokat.
6. A biopiacokon vásárolt alapanyagokból otthon mi magunk is előállíthatunk biokozmetikumot.
7. A bionapozószerek döntően fizikai védelmet nyújtanak (nem engedik behatolni az UV-sugarakat a bőrbe), így nagyon fontos, hogy kellő mennyiségben és gondosan, egyenletesen vigyük fel a bőrünkre.






Gondolkozz!
• Hogyan lehet öko az a kis gazdálkodás, melynek a szomszédjában a nem éppen biogazda permetezőgéppel nyomja a vegyszereket?
• Egyik évről a másikra nem lehet biogazdálkodást folytatni azon a területen, ahol előtte műtrágyákat alkalmaztak, mert a talajból ennek maximálisan ki kell ürülnie.
• Biokrém műanyag tégelyben? Érdekes szemléletről tanúskodik.

 



 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top