Szépüljünk

Nem kell félni, inkább elõzzük meg!

Sokszor csak legyintünk, pedig tényleg jobb félni, mint megijedni, ha a bõrünkön oda nem illõ elváltozásokat találunk. Akár a rosszindulatú bõrdaganat is kiszûrhetõ és gyógyítható, ha idejében észleljük.





Mi az Euro Melanoma Nap?

 






Európa több országában bőrgyógyászok által szervezett bőrrák-megelőzési kampány. Lehetőséget biztosítanak mindenkinek, hogy egy adott napon ingyenesen megvizsgáltassák az anyajegyeiket. Ehhez a kampányhoz kapcsolódik 2007-től Magyarország is, a bőrgyógyászokat tömörítő Magyar Dermatológiai Társulat Onkodermatológiai Szekciója szervezésében. Május 5-én, szombaton az ország több pontján vehetünk részt a szűrésen. Ráadásul a hatékony fényvédelemről is tájékoztatást kaphatunk, ha ellátogatunk a rendezvényekre.






 Hogyan szűrnek bennünket?

 


A gyakorlott szemű szakemberek már szabad szemmel is képesek megkülönböztetni az ártalmatlan anyajegyeket a kórosan megváltozottól.
Pontosabb a vizsgálat nagyítóval, ilyen bőrre helyezhető mikroszkóp a dermatoszkóp. Továbbfejlesztett változata a digitális dermatoszkóp, ekkor a műszer egy számítógéphez van csatlakoztatva. Segítségével az anyajegyet 30-40-szeres nagyításban látja a bőrgyógyász. Lehetőség nyílik arra is, hogy a képet tárolják a gép memóriájában, így a későbbi kontroll során összehasonlítható a két kép.
Az anyajegy szűrése teljesen fájdalommentes és ártalmatlan.






 Mit kell tudni a melanomáról?

 


• A daganatos betegségek között a leggyakoribb a bőrrák, melynek mindössze 4%-át teszi ki a melanoma, azonban ez a bőrdaganat az egyik legagresszívabb onkológiai elváltozás. Szerencsére ha időben felfedezik és még a korai stádiumban eltávolítják, akkor többnyire gyógyítható.
• Gyakorisága fokozatosan, évente 3%-kal növekszik, és az elmúlt 20 év során több mint duplájára emelkedett, így nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne vegyünk róla tudomást.
• Napjainkban élete során átlagosan minden hetvenedik emberben alakul ki melanoma, előzetes becslések szerint 2010-re pedig ötven közül egy esetben diagnosztizálják majd a betegséget.






Ki a veszélyeztetett? Ki lehet érintett?


 


• Mindenki: sajnos az életkortól függetlenül senki nem rendelkezik védettséggel a káros bőrelváltozásokkal szemben.
• Akinek a családjában már volt bőrdaganat: a rendelkezésre álló adatok alapján genetikailag is hordozhatjuk a bőrrák kialakulásának kockázatát.
• Akinek már volt kóros bőrelváltozása: ha valakinek már volt melanomája, annál 10-szer nagyobb az esély arra, hogy újabb helyen kialakuljon, mint a másik hasonló korú embernek.
• Aki túlzásba viszi a napozást, a szoláriumozást: ha nem védjük a bőrünket megfelelően, akkor az ultraibolya sugarak hatása jelentősen emeli a bőrrák kialakulásának a kockázatát.
• Akinek sok anyajegye van: a melanoma gyakran az anyajegyek pigmentsejtjeiből alakul ki. A nagyméretű vagy szabálytalan formájú nagy anyajegyek még gyakrabban alakulnak át daganattá, ezért ezeket különösen fontos ellenőriztetnünk rendszeresen.
• Akinek gyenge az immunrendszere: ennek a hátterében immunrendszert gyengítő betegség, illetve ezt előidéző gyógyszerek szedése állhat.










Hogyan előzhetjük meg?


 


A melanoma rizikófaktorai közül a genetikai tényezőkkel szemben eszköztelenek vagyunk, azonban az UV-sugárzás okozta károsodásokat képesek vagyunk kiküszöbölni.
1. Mindenképpen tartsuk be a napozás szabályait, a déli órákban húzódjunk be az árnyékba.
2. Soha ne spóroljunk a napozószerek mennyiségével, mert csak kellő vastagságban, egyenletesen felvive fejtik ki a hatásukat.
3. Védjük a fejbőrünket is, tegyünk fel valamilyen fejfedőt, ezzel még a hajunkat is óvjuk.
4. Ne feledjük, hogy a gyerekekért is mi vagyunk a felelősek. Csak extra magas fényvédelmet biztosító krémekkel bekenve, sapkában engedjük őket napra.








Eucerin, napallergia esetén ajánlott naptej









Garnier, áttetsző napozóspray










La Roche-Posay, Anthelios XL, extra fényvédelmet biztosító naptej, ajakápoló és stift az érzékeny területekre






Vichy Capital Soleil napvédő termékek gyerekeknek




























Szűrési pontok: Klikk ide!
Bővebb információ: www.melanomanap.hu






A Magyar Dermatológiai Társulat ajánlása szerint festékes anyajegyet csak sebészi úton, kimetszéssel lehet eltávolítani. Ebben az esetben a lézeres megoldás nem ajánlott. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, és mindössze néhány percet vesz igénybe.






Soron kívül orvoshoz kell fordulnunk, ha egy anyajegyünk:


• színe megváltozik, sötétebb lesz,
• formája aszimmetrikussá válik,
• növekszik,
• széle cikcakkossá válik.


 








Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top