Szépüljünk

Szépség kontra állatvédelem

Kedves Olvasónk, tedd a szívedre a kezed. Amikor szépséged érdekében leemelsz a polcról egy kozmetikumot, gondolsz-e arra, hány állat életébe került a kifejlesztése? Ugye, hogy nem ez jut elõször az eszedbe?

Az egyik legnagyobb nemzetközi állatvédő szervezet, a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals – Emberek az Állatokkal való Etikus Bánásmódért) honlapján szereplő információk szerint az állatkísérletek csaknem harmadát kozmetikai célból végzik.






Minden évben állatok milliói pusztulnak el fájdalmas kísérletek során. Az LD50 nevű teszttel például azt vizsgálják, mekkora mennyiség halálos a kísérleti állatok felére. Egy másik ismert teszt során a kalodába zárt, mozgásra képtelen állatok szemébe és csupasz, leborotvált bőrére csepegtetik az irritáló anyagot.

Az interneten számtalan borzasztó kép található kutyákról, macskákról, nyulakról, majmokról és patkányokról az „animal test” és „animal experimentation” keresőszavak beírásával – de egy jobb érzésű embert képek nélkül már a fentiek is elgondolkodtatnak.





A kozmetikai iparban végzett mérgezési tesztek többnyire fölöslegesek, mert helyettesíthetők állatkísérlet nélküli, szigorú kritériumok szerint ellenőrzött (validált) eredményt adó és sok esetben olcsóbb tesztelési módszerekkel. Legismertebbek a sejt-, illetve szövettenyészeten elvégzett (ún. in vitro) tesztek és a számítógépes modellezés.

A hosszú távú kockázatokat vizsgáló kísérletek esetében egyelőre nem ilyen egyértelmű a helyzet. A szakemberek feladata, hogy kidolgozzák az állatkísérlet nélküli tesztelési módszereket. Erre azonban már csak néhány évük maradt…







Állatkínzás elleni küzdelméért díjat kapott a Lush 
2006-ban az állatkísérletek elleni világkampányával és következetes, az állatkísérletek minden formáját elutasító, állatbarát elveivel a Lush érdemelte ki a The Royal Society for The Prevention of Cruelty to Animals díját kozmetikum kategóriában.





 


Szabályozás

2009-től ugyanis tilos lesz az állatokon tesztelt új kozmetikumok behozatala az Európai Unió országaiba.

A kozmetikumok állatokon való tesztelése – amennyiben létezik megfelelő alternatív módszer a kísérlet helyettesítésére – már 2003 óta tiltott az EU területén.

A zöldek által a három leggyakoribbnak és legfájdalmasabbnak mondott teszt azonban 2013-ig haladékot kapott. Addig is sokat tehetsz az állatok érdekében.






Mit tehetsz?

Mától válassz olyan termékeket, amelyeket nem teszteltek állatokon! A PETA oldalán elérhető, rendszeresen frissülő lista segítségedre lesz az állatokon nem tesztelő cégek kiválasztásában.

Ha rátaláltál a kedvenc kozmetikumodra, amelyet biztosan nem teszteltek állatokon, csak körültekintően válts újra!





Nem végeznek állatkísérletet

A teljesség igénye nélkül: Chanel, Clarins, Clinique, Dr. Hauschka, Estée Lauder, Gigi, Lush, M.A.C., Nivea, Oriflame.

Az állatkísérletet nem végző cégek teljes listáját itt találod: Kattints ide!

További információkért Kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top