Szépüljünk

Szõrtelenítés végleg?

Képzeljük el, hogy testünk mindig selymes, sima, ápolt, szõrtelen. Gondolatban ûzzük el örökre a szõrtelenítõszerek végeláthatatlan kínzószereit. Nincs több randipara, nincs több szõrözés!






Merüljünk el ebben a sima és selymes világban, és álmodjunk tovább… vagy inkább vegyük fel végleg a harcot!

Én döntöttem, harcos amazon lévén, és nem álmodozom tovább. Mivel tinédzserkorom óta küzdök a „szőrmumussal”, ezért határoztam el végleg magam, hogy megtalálom a megoldást, és fellebbentem a fátylat a végleges szőrtelenítési módszerekről.

Tényleg létezik végleges szőrtelenítés, amivel örökre megszűnnek a szőrproblémáim? Vagy ismét csak egy jól megtervezett reklámfogás áldozata vagyok? Milyen módszerek léteznek? És ezek a módszerek milyen veszélyeket  hordoznak magukban? Szepesi Kriszta szakértőnk segítségével erre kerestem a választ.  

Természetesen a probléma nem csak a sajátom, hiszen nincs férfi Európában, aki szívesen legeltetné a szemét egy szőrös női lábon. Ezért a legtöbb nő nap mint nap számtalan módon küzd a nemkívánatos szőrszálak ellen.

Most pedig segítünk, hogy végre tisztán láss ez ügyben!





Tartós szőrtelenítési módszerek








Az epilálás modern és elérhető útjai



A mai nő – különösen a nyugati kultúra nőideálja szerint – szőrszálaktól mentesen kívánatos. Így a hölgyek többsége igyekszik megfelelni ennek az elvárásnak, és megszabadulni a lábán, karján, hónalján és a bikinivágásban található összes felesleges szőrszáltól. A szőrtelenítés azonban napi gond lehet életünkben, ha a hagyományos módszerek mellett döntünk. A szőrszálak eltávolításának egyik módja a depiláció, ez az eljárás a folyamatos borotválás, gyantázás, szőrtelenítőkészülékek és -krémek által okozott kellemetlenségekkel jár.

Természetesen ezek közül is a legveszélyesebb a sűrűn ismételt borotválás. Az utóbbi időben azonban számos korszerű kezelési módszer mutatkozott be Magyarországon, amelyek a nemkívánatos szőrszálakat véglegesen eltávolítják. Ezen technikákat hívjuk epilációs eljárásnak





A tűs és a hagyományos lézeres epilálási módszer








Ha az elszórtan elhelyezkedő sötét szőrszálaktól kívánunk megszabadulni, lehetőségünk van a tűs epilálási módszerek egyikét választani. Ezek ugyanis szálanként hatnak, megakadályozva azok további megerősödését. A tűs epilálás számtalan lehetőséget kínál, melyek közül az egyik legnépszerűbb eljáráshoz az elektromos áram hőhatását használják fel. A szőrszálak végleges eltávolításához a szőrtüszőbe tűt vezetnek, melynek hegyénél (magas frekvenciás váltóáram hatására) hő termelődik, amely kiégeti az úgynevezett mátrixsejtek fehérjéit. Mivel a sejt nem tud fehérje nélkül működni, ezért az nem termel több szőrszálat.

• Szakértőnk véleménye:  A tűs epilálás ma már a nem korszerű eljárások közé tartozik. Időigényes, csak kis területet lehet vele kezelni, nagyon fájdalmas, valamint a bőr megsértése miatt túl nagy a hegesedés veszélye.

A hagyományos lézeres epilálásnál lézerfényt vezetnek a szőrszál melletti szőrcsatornába, és perzselik ki a szőrtüszőt. Az említett eljárások igen aprólékosak, ezáltal időigényesek és költségesek, emellett fájdalmasak is. Ezáltal az elektrolízises epiláció és a hagyományos lézeres szőrtelenítés nem terjedt el széles körben, az említett okokon felül még negatívum, hogy az említett kezelések nem minden esetben nyújtanak tökéletes eredményt.

• Szakértőnk véleménye: A lézeres és villanófényes eljárás lényege a tűs epilálási módszerrel ellentétben pedig pont az, hogy a bőr megsértése nélkül lehet a kezeléseket végezni.

Fontos! Lézerrel kizárólag orvos kezelhet, külön lézervizsga letétele után!







IPL villanófényes szőrtelenítés

 










A hatékony IPL-kezelés érdekében nem árt tudni! 
• Egy jó minőségű gép megfelelő nagyságú, a kezelőfelület, amit a bőrünkre tesznek, kezelés közben folyamatosan „hideg”, 10–12 °C-on marad, egyszerre nagy területet lefed, közvetlenül (mindenféle hűtési eljárás nélkül) a bőrre helyezhető, valamint a kristály nem lóg ki a kezelőfejből. Csak ezen tényezők együttes hatása tudja számunkra garantálni a fájdalommentességet és a valódi hatékonyságot.

• Fontos, hogy a kezelőszemélyzet minden kérdésünkre választ tudjon adni, ne ígérjen végleges szőrtelenítést, ne gyantázza le a szőrünket kezelés előtt és a szoláriumozott vagy napbarnított bőrünket ne kezelje azonnal, csak azért, hogy ne veszítsen vendéget.






A tartós szőrtelenítés egyik legmodernebb technológiája az úgynevezett IPL, vagyis intenzív pulzáló fénnyel történő epilálás. Szakemberek szerint a módszer a lézeres szőrtelenítési technika továbbfejlesztett változata. Az IPL villanófényes szőrtelenítés az Egyesült Államok után Nyugat-Európában terjedt el széles körben, majd néhány éve hazánkban is megjelent. Ezen korszerű eljárás hatékonyan, biztonságosan, fájdalommentesen és nem utolsósorban elérhető áron nyújt tartós szőrtelenítést. A nagy energiájú villanófény hatásmechanizmusa a következő: szőrszálaink növekvő fázisában termelődik a szőrtüszőben a szőrszál színéért felelős melaninsejt, ahol a nagy erejű fény hővé alakul és elpusztítja a szőrtüszőt, ezzel a szőrszál újratermelése lehetetlenné válik. A speciális technikának köszönhetően a kezelés csak apró kellemetlenségekkel jár. A tökéletes végeredmény elérése érdekében azonban a kezelést többször meg kell ismételni, mivel az eredményességhez növekedési stádiumban lévő szőrszálak szükségesek, és ez az arány testtájanként is más és más. A kezelés előtt és után 3–4 hétig kerülendő a napozás és a szolárium. Ennek betartása fontos a kezelt bőr védelme és az eredmény tartóssága érdekében. Az eljárás nem alkalmas ősz, szőke vagy vörös szőrszálak eltávolítására, ugyanis ezek nem tartalmaznak megfelelő mennyiségű és minőségű melanint. A helyesen végzett kezelésekkel a végeredmény átlagosan 85–90%-ban tartósnak tekinthető.

• Szakértőnk véleménye:  Az eljárás során (lézernél és villanófénynél is) az alkalmazott fényenergia a melaninban nyelődik el, és ott hővé alakul át. Ilyenkor (megfelelő energiát alkalmazva) az anagén (aktív) stádiumban lévő szőr ezt a hőt a hajszemölcsbe vezeti és mintegy kiégeti azt, vagyis megszünteti további működését (ezért lehet és kell is kezelés közben pici szúró, csípő érzést érezni).






Az UHA-oldat



Ez egy illatanyagmentes, színtelen, külsőleg alkalmazandó oldat, amelyet a nem kívánt szőrzet eltávolítása után célszerű alkalmazni. A kezelendő felületen a szőrtüszőket átitatva késlelteti, és végül megakadályozza a szőrnövekedést. Az UHA működési mechanizmusában a kopaszodást utánozza, lényegében ennek a folyamatnak a másolata.






• Szakértőnk véleménye: Kicsit szkeptikus vagyok az eljárással kapcsolatban, hiszen ilyen erővel bármikor különböző baktériumok is lejuthatnának a szőrtüszőbe. Bőrünk fő feladata, természetesen sok más mellett, hogy védelmi funkciót töltsön be. Bőrünkben létezik egy ún. barrier-réteg (akadályréteg), amelynek védő és elhatároló szerepe van, gátként szerepel a külvilág felől behatoló anyagokkal szemben.






Minden, amit a végleges szőrtelenítésről tudni kell! Hitek és tévhitek






• Először is végleges eljárás egyáltalán nem létezik! Hogyan is lehetne, hiszen a szervezetünknek genetikailag kódolt a védekezőképessége.

• A szőr évszázadokon keresztül a hideg ellen nyújtott védelmet, ezt csak úgy pár kezeléssel nem fogjuk tudni megváltoztatni. A szervezetünkben lévő őssejtek mindig újra és újra fognak szőröket termelni, valamint a kezelés után bekövetkező hormonváltozástól is nagymértékben függ a visszanövő szőrmennyiség. De igazából a legfontosabb, hogy milyen technológiájú géppel végzik a kezelést.

• Egy valóban hatékony géppel végzett kezelés után (ami lehet lézer és villanófény is) ezek a visszanövő szőrszálak mindig ritkábbak, világosabbak, puhábbak és jóval erőtlenebbek.

• A legtöbb embernek ez a mennyiség szinte észrevehetetlen. Ezeket a „szőröcskéket” 1-2 utókezeléssel mindig kezelni lehet. Csak az a kérdés, ki hány kezelés után jut el ebbe a stádiumba. 



  


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 






Mire kell ügyelni, ha végre rászánod magad a kezelésre? (lézeres, IPL)




• Ha valahol kezelés előtt legyantázzák a szőrünket, akkor már gyanakodnunk kell a hozzáértést illetően.

• Ha a kezelés nagyon fáj, akkor vagy rosszul ismerték fel a bőrtípusunkat, és az ebből adódó túl nagy energia miatt, vagy a gép nem megfelelő technológiájának köszönhetően a bőrünk is megég. (A bőrünkben ugyanúgy melanin található, és a fény nem tudja, hogy neki csak a szőrben kell elnyelődnie.)

• A lézeres kezelés valóban időigényesebb, fájdalmasabb és költségesebb, mint a villanófényes eljárás, de itt is különböző gépek léteznek. Egy csúcstechnológiás lézer és egy csúcstechnológiás villanófény hatásában megegyeznek. Az már más kérdés, hogy a lézer sokkal jobban igénybe veszi a bőrünket.

• De természetesen lézernél is léteznek hagyományos lézerek, melyek hatása messze elmarad a korszerű gépekétől.

• Egy biztos: lézerrel kizárólag orvos kezelhet, külön lézervizsga letétele után!





Itt olvashatod a cikk folytatását, amiből megtudhatod, hogy mire kell ügyelni a villanófényes kezelésekkel kapcsolatban! Fontos és hasznos információk! Kattints ide!







A témával kapcsolatban oszd meg a véleményed és tudj meg többet a fórumon!

• Végleges szőrtelenítés – Kattints ide!
• További végleges szőrtelenítési tippek – Kattints ide!
• Tudj meg mindent az IPL-ről, kérdezd Szepesi Kriszta szakértőnket! Kattints ide!

Hamarosan következik:
Kipróbáltuk az IPL villanófényes szőrtelenítési módszert!


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top