Szépüljünk

Gyantaszûz generáció

Elpártoltunk anyáink szõrtelenítési módszerétõl és kevésbé fájdalmas, gyors megoldásokat kerestünk. Most meg arra biztatnak a reklámok, ne féljünk kipróbálni e hagyományos módszert. Hogy is van ez?





Anyáink még forró – avatatlan kezekben balesetveszélyes – masszát kentek a lábukra. Gyermekkorom halvány emlékei között felidézem a gyanta jellegzetes, átható illatát, édesanyám „a szépségért szenvedni kell” tekintetét és az újra felhasznált massza iránt érzett undoromat. Én ezt soha – fogadtam meg akkor, majd tiniként a borotvához, később az epilátorhoz nyúltam. Nyolcadikban még hallottam, hogy az A-ba járó Edit azért nem jött a ballagásra, mert egy otthoni gyantázós kísérlet eredményeképpen égési sérüléseket szenvedett. Ez csak megerősített döntésemben. Éveken át rá se néztem a drogériák polcain sorakozó gyantás dobozokra. Valljuk be, nem is voltak szem előtt, hiszen a jobb helyeken az akkor agyonreklámozott, új női borotvák sorakoztak.

És most tessék, újra itt van a gyanta. Bár ez a gyanta már nem az a gyanta.






• Meleg (vagy hagyományos) gyanta

A gyantát addig hevítjük, amíg folyékonnyá nem válik. A testhőmérsékletű masszát spatulával felkenjük a szőrteleníteni kívánt felületre, majd miután megköt, hirtelen rántással tépjük le a szőrszálak növési irányával szemben. Az ezzel járó érzés olyan, mint amikor egy ragtapaszt lehúzunk, ám mivel a felület nagyobb, a fájdalom is az. A fájdalom csökkenthető, ha előzőleg hintőporral beszórjuk a kezelendő felületet és gyantázás során az egyik kezünkkel meghúzzuk a bőrt, a másikkal gyorsan és erőteljesen rántjuk le a gyantát.

Legközelebb körülbelül 4 hét múlva kell szőrtelenítenünk. A módszerhez a szőrszálaknak legalább 4-5 mm hosszúaknak kell lenniük.







• Hideg gyanta

A hideg gyanta ugyanúgy hat, mint a meleg, csak hevítés nélkül, így elkerülhető az égési sérülés. A gyantát itt is száraz, olajmentes bőrre visszük fel, majd a szőrnövekedéssel megegyező irányban rányomkodjuk a lehúzó textíliát vagy celofánt és ellentétes irányban lerántjuk.

A módszer továbbfejlesztésével születtek meg a használatra kész hideggyanta szalagok, melyek gyorsabb és kevesebb maszatolással járó szőrtelenítést tesznek lehetővé. A két – gyantás oldalával egymásnak fordított – lapocskát két tenyerünk között, 5 másodperc alatt melegíthetjük testhőmérsékletűvé, majd szétválasztva azonnal használhatjuk.

Ezzel a módszerrel is mintegy 4 hétre szabadulunk meg a kellemetlen szőrszálaktól. A következő alkalomra addig kell várnunk, míg a szőrszálak legalább 2-5 mm hosszúak nem lesznek.






Ha többet akarsz tudni a témáról, kérdezd bátran szakértőinket!
• Haizer Tímea – kozmetikus
• dr. Asbót Júlia – bőrgyógyász







• Cukorgyanta

Az arab országokból származó, természetes anyagokból és cukorból álló gyanta a kifejezetten érzékeny bőrűeknek nyújt alternatívát.

A cukorgyantát melegvízbe állítva vagy mikrohullámú sütőben felmelegítjük, majd vékonyan felvisszük a bőrre – az eddigiektől eltérően a szőr növekedési irányával ellentétben. Mivel a lehúzás a szőrnövekedéssel megegyező irányban történik, a bőrirritáció sokkal kisebb mértékű.

Kedvenc cukorgyantánk az X-Epil aloe verával dúsított patronos cukorgyantája, mert ápolja is az érzékeny bőrt.


• Szőrtelenítés után






Mint bármelyik szőrtelenítési módszer, a gyantázás is sokkolja a bőrt, ezért célszerű kényeztetni utána. Miután az esetleges gyantamaradványokat eltávolítottuk olajjal – cukorgyanta esetében egyszerűen vízzel – kezdődhet az ápolás.

Használjunk speciális szőrtelenítés utáni, vitaminos készítményt, amely nyugtatja a bőrt és megakadályozza a pörsenések kialakulását.
Alacsonyabb fájdalomküszöb esetén a régi, bevált módszerhez is folyamodhatunk: borogatással vagy jegeléssel csillapíthatjuk a fájdalmat.

A módszerek finomodnak, a termékek egyre könnyebben használhatók, tetszetősebbek, higiénikusak, a felhasznált anyagokhoz ápoló hatóanyagokat kevernek… Ami maradt, az a fájdalom. Mert valljuk be, fájdalmas módszerről van szó. (Bár nem fájdalmasabb, mint más, a szőr kitépésével járó módszerek.) Cserébe viszont az egyik legtartósabb megoldást kapjuk.









 Szólj hozzá Te is!





• Gyantázás

• Hideg gyanta

• Intimgyanta

• Cukorgyanta

• Kargyanta

• Mindent a gyantázásról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top