Szépüljünk

Hass a hasadra! – Hogy szép legyen

Hogy milyen a szép has? Lapos, feszes, bársonyos, hegmentes és szõrtelen. Ezt elérni nem olyan nagy mûvészet – a recept: elhatározás, odafigyelés, és egy kis áldozat. Vedd kézbe a hasad mielõbb, mert megéri!





A nők egyik rémálma a csúnya has. Sokan szenvednek a zsíros párnácskáktól és hurkáktól, míg mások a megereszkedett bőr, a köldökig felmerészkedő szőr, a terhességi csíkok vagy egy műtéti heg miatt rejtegetik. Alkatunk, táplálkozásunk, életvitelünk, sőt nemünk is jelentősen meghatározza hasunk küllemét. A természet ugyanis itt sem egyenlően osztotta a lapokat: a nők teste több zsírt raktároz, mint a férfiaké, felkészítve ezzel a női szervezetet az esetleges terhességre. Jó a rosszban viszont, hogy bár könnyebben hízunk a pocakunkra, a felesleget könnyebben le is tudjuk adni, mint az erősebbik nem. Ahhoz hogy hasunk minél tovább csinos maradjon, érdemes rendszeresen karbantartanunk, és mielőbb eltüntetnünk a szépséghibákat.






Szabadulj meg a zsírpárnáktól!

Mivel a nők hasának kötőszövete gyengébb, ezért itt könnyebben lerakódik a zsír, romlik a sejtek vérellátása, és lassabban távoznak a salakanyagok. A has feszességét és laposságát úgy érhetjük el, ha folyamatosan gondoskodunk az izmok és kötőszövetek megfelelő vér-, illetve nyirokkeringéséről.

• Sportolj renszeresen: a has fogyasztására, formálására és feszesítésére alkalmasak a hasizomgyakorlatok, például a felülések, melyeket általában gyűlölünk. Kiváló a futás, a kerékpározás, a vízitorna és az úszás is. Ezek előnye, hogy nemcsak a hasat formálják, egész testünket átmozgatják.

• Táncolj: a tánc gondoskodik az egész test rugalmasságáról, a has stabilitásáról, és segít elégetni a felesleges zsírt. Legnagyobb előnye, hogy miközben testünk formás lesz tőle, lelkünket is felszabadítja. Hasonló hatásúak a manapság egyre inkább tért hódító Pilates-gyakorlatok is. 





• Végezz jógagyakorlatokat: a Hatha-jóga néhány gyakorlata során a has feszességét azzal érjük el, hogy bár látszólag alig végzünk testmozgást, a hasizmok mégis folyamatosan megfeszülnek. Egy ilyen gyakorlat: feküdjünk oldalt alkarunkon támaszkodva, miközben a másik karunk a combunkon pihen. Csípőnket húzzuk magunk alá, hogy teljesen egyenes legyen a testünk, majd megfeszítve izmainkat, emeljük el testünket a talajtól úgy, hogy csak az alsó lábszárunk és az alkarunk érintkezzen a talajjal. Tartsuk meg magunkat így, amíg tudjuk. Ha a gyakorlatot mindkét oldalon néhányszor megismételjük, erőteljes hasizommunkát végzünk.





• Hasszépítő gyakorlatok úton-útfélen
: sokan szenvednek időhiányban, ezért érdemes kihasználnunk minden lehetőséget egy kis hastornára. Tegyük félre a lustaságot, és menjünk gyalog, amikor csak tehetjük. Mozgólépcső helyett válasszuk a rendes lépcsőt, és a tévézést váltsuk fel inkább egy sétára. Ha a munkahelyünkön ülünk, vagy éppen a buszra várunk, elvégezhetjük a következő gyakorlatot: vegyünk egy mély lélegzetet orrunkon keresztül, majd préseljük ki tüdőnkből a levegőt teljesen, miközben hasunkat erősen megfeszítjük. Néhányszor elvégezve a légzőgyakorlatot, fokozzuk hasunk vérellátását, megdolgoztatjuk az izmokat, ezen kívül a lassú, mély légzések nyugtató, stresszoldó hatásúak.

• Hasmasszázs: serkenti a vér- és nyirokkeringést, továbbá lebontja a lerakódott zsírt, ha hasunkat rendszeresen megmasszírozzuk az óramutató járásával megegyező irányban, erőteljes simító mozgásokkal a köldök körül.





• Táplálkozz tudatosan és mértékletesen
: a zsíros ételek, a fehérlisztből készült péksütemények és tészták, a sok cukor és csoki, az alkohol, a kiadós, nagy evések, különösen a vacsorák, csipszek rágcsálása az esti film alatt, mind azt eredményezik, hogy hasunkat idővel beborítják a zsírpárnák. Csökkenthetjük a zsír- és szénhidrátbevitelt, ha több zöldséget, gyümölcsöt, gabonafélét, valamint teljesőrlésű lisztből készült kenyeret fogyasztunk, továbbá, ha nem tömjük tele a hasunkat. Ha répacukor helyett mézet használunk, és ha visszaveszünk egy kicsit a nassolásból. Megakadályozhatjuk a salakanyagok lerakódását, gyorsíthatjuk az anyagcserét, és tovább megőrizhetjük bőrünk simaságát, ha sok folyadékot iszunk – legalább napi 1,5-2 litert ásványvíz, friss gyümölcslé és tea formájában. Ha szénsavmentes ásványvizet fogyasztunk, nem puffad fel a hasunk. Az ananászlé és az almaecet-ital (1 teáskanál almaecet, 1 evőkanál méz 2 dl vízben) gyorsítja az anyagcserét és segíti az emésztést.






Hogyan küzdj a megereszkedett bőr ellen?


A kor előrehaladtával bőrünk veszít rugalmasságából, különösen igaz ez a laza kötőszövetű hasra, amely ráadásul nap mint nap ki van téve a ruhák dörzsölésének, a fűtés, a csapvíz és a tisztálkodószerek szárító hatásának. Ha nem hidratáljuk rendszeresen, szép lassan megereszkedik. Tovább megőrizhetjük hasunk rugalmasságát, ha minden nap bőrtápláló testápolóval hidratáljuk. Kiváló az E-vitamint tartalmazó Gigi búzacsíraolajas testápoló. Érdemes hetente egyszer beiktatni egy kényeztető fürdőt is: a vízbe tegyünk néhány csepp jojoba-, vagy mandulaolajat, fürdés után pedig masszírozzunk át hasunkat búzacsíra olajjal. Puhítja és frissíti a bőrt a szauna, valamint a kozmetikákban igénybe vehető bőrfeszesítő fóliás testkezelés is.
Tüntesd el a szépséghibákat!

• Terhességi csíkok
Terhességi csíkok jelennek meg a nők mintegy 70%-ánál a hirtelen hízás hatására. Kialakulásuk a terhesség elejétől elkezdett rendszeres hidratálással (A-, C-, és E-vitaminos, búzacsíra olajas testápolókkal, pl. Gigi, valamint kollagénes gélekkel, pl. Collagen Beauty Line) megelőzhető, bár vannak, akiknél testalkatuk miatt így is megjelennek. Ha már kialakultak, csak halványítani lehet őket, teljesen eltüntetni nem. Hatékony az AHA gyümölcssavas bőrhalványító kozmetikai eljárás, illetve a Dr. Derm készülékkel végzett speciális mikrodermabrázió “bőrcsiszoló” módszer.





• Műtéti hegek
A hasműtétek kisebb-nagyobb hegeket hagynak maguk után, elcsúfítva a hasat. Ha a már beforrt seb nagy és vastag, akkor csak a plasztikai műtét segít, ám ha nem túl nagy a vágás, és még friss a seb, akkor a sebkörnyék időben elkezdett ápolása (A-, B-, E-vitaminos, vasat tartalmazó természetes ápoló krémekkel, kollagénes kezeléssel, pl. Collagen Body) gyorsítható a bőr regenerálódása és a seb szebben, kisebb hegesedéssel, vagy hegmentesen gyógyul. Persze amint lehetséges, fokozatosan el kell kezdeni a has edzését is.

• Szőr a hason
Sokan szenvednek a hasat kisebb-nagyobb mértékben beborító szőrszálaktól. Mivel a bőr itt vékonyabb, többen érzékenyen reagálnak a gyantára. Vékonyabb és gyérebb szőrzet esetén, még ha csíkszerűen fel is húzódik a köldökig, érdemes kipróbálni a szőkítést, amit 4-5 hetente ajánlott megismételni. Erősebb szőrzet esetén választhatjuk a gyantát, melyek közül a bőrkímélő, felforrósítást nem igénylő fajtákat szokták hason alkalmazni. Megoldás lehet a végleges szőrtelenítés is, ezek közül újdonság a Dr. Derm klinikán, néhány kozmetikában, valamint bőrgyógyászati rendelőkben igénybe vehető pulzálófénnyel történő lézeres megoldás, amely nagyobb felületen hat, így sokkal gyorsabb, mint a hagyományos lézeres eljárás.





• A piercing nyomai
A csinos, lapos és feszes hasat feldobhatja a köldökpiercing, azonban nagyon sokan érzékenyek a testékszereket alkotó fémekre. Gyakran okoz allergiát például a nikkel, ezért érdemes nemesfémből készített piercinget választanunk. A testékszerek okozhatnak gombás bőrbetegséget, bakteriális fertőzést, vagy súlyos esetben akár olyan vírusfertőzést is, mint a HIV vagy a Hepatitis-B. Erős gyulladás esetén forduljunk orvoshoz, de ha csak enyhe irritációról van szó, akkor a piercing eltávolítása után ápoljuk természetes alapú bőrnyugtató krémekkel és gélekkel (Forever Living Products- Aloe Vera gél), vagy végezzünk kollagénes kezelést (Collagen Body). Ha szeretnénk végleg megszabadulni a piercingtől, akkor a lyuk beforrását a has edzésén kívül kozmetikai bőrfeszesítő kezelésekkel, például mikroáramos kezeléssel gyorsíthatjuk.





Ami nekünk tetszik:

Gigi búzacsíraolajas testápoló

Az Avon februártól forgalmazza új Professzionális testformázó krémjét, melynek segítségével hasad és feneked is feszesebb lehet.


Cikkünk megírásában Bella Szilvia kozmetikus segített!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top