Szépüljünk

Segítség, lelapul a hajam!

Az ápolt és mutatós frizura a nõi szépség egyik fontos mércéje. Az egyéniségünkhöz illõ haj hatalmas önbizalmat ad, de mit tegyünk, ha lelapul, és már-már reménytelennek tûnik a szép frizura? Miért lapul le a haj?





Modern világunkban szinte mindenkit érint a környezetszennyezés, de ugyanúgy a stressz is, ami a fejbőrt védekezésképpen zsírosodásra készteti. A zsíros hajszálak felszívják a rájuk rakódott szennyeződést, összetapadnak, elnehezednek, és súlyuknál fogva fejünkhöz lapulnak. Emellett azonban számos egyedi tényezőt is okolhatunk.

Genetikai adottság a hajszálak vastagsága, a szőrtüszők száma és minősége. A vékony szálú és a ritkás hajnak kevésbé van tartása, ezért igyekszünk különféle kemikáliákkal frizurát varázsolni belőle. De ha nem megfelelő minőségű és mennyiségű sampont, balzsamot vagy hajlakkot használunk, sokszor csak tovább rontunk a helyzeten – összeáll, összetapad és lelapul. Előfordul, hogy a drasztikus mechanikai hatások, mint például a hajsütővas gyakori használata, vagy a hajszárító túl forró levegője vékonyítja el a hajszálakat.

A másik véglet, hogy valakinek vastagszálú vagy túl sűrű a haja, esetleg mindkettő. A sok haj nehéz, így súlya lehúzza és lelapítja.






Hogyan védekezzünk a lelapuló haj ellen?

1. Kerüljük a 2+1 samponokat!
Ezek életmentőek, ha sietünk, de rendszeres használatuk többet árt, mint használ. Egyrészt, mert nem tisztítják eléggé a fejbőrt, másrészt azért, mert szálkás, töredezett végűvé teszik a hajszálakat, melyek végül elvékonyodnak, összetapadnak és lelapulnak. Használjunk proteintartalmú sampont, lehetőleg olyat, amely gyógynövényeket is tartalmaz.

2. Óvatosan a balzsammal!
A balzsam legyen könnyű, megfelelően savas, és szintén proteintartalmú. Ne használjunk belőle túl sokat, és mindig alaposan öblítsük ki hajunkból. Vannak kifejezetten zsíros, vékony szálú hajra való gyógynövényes, proteintartalmú készítmények, amelyek megakadályozzák, hogy a haj összetapadjon. Hatásukra a hajszálak könnyűvé válnak, és dúsabbnak hatnak. Kiegészítésképpen megpróbálkozhatunk a természetes hajöblítőkkel is, amelyek vitalizálják is a hajat. Ilyenek például a csalánfőzet, az almaecetes vagy a citromleves víz.





3. Dúsítsuk bátran!

• Lehetőleg ritkán használjunk hajsütővasat, mert azzal szintén hozzájárulhatunk hajszálaink töredezéséhez, elvékonyodásához.
• Érdemes időt szánni a hajcsavarásra, ha félhosszú vagy hosszú a hajunk. A nagyobb méretű melegcsavarók kíméletesek, nem göndörítik, csak lágyan hullámosítják a hajat, sőt meg is emelik a fejtetőn. Kerüljük azonban a dauert, mert drasztikusan roncsolja a hajat.
• Ha tányéros hajszárítóval szárítjuk hajunkat, a tüskékből áradó meleg levegő elemeli a hajat a fejbőrtől. Rövid és félhosszú hajhoz is használhatjuk.
• A tupírozás sokszor hasznosnak bizonyul a lelapuló haj dúsításánál, formázásánál.

4. Nem mindegy, milyen a hajlakk

Azok a hajlakkok, amelyek nem a hajszálakba beszívódva rögzítenek, hanem csak egy ragacsos réteget képeznek rajtuk, nehézzé teszik a hajat, amely azután összetapad és megintcsak lelapul.










További tippek

Az egyik legjobb védekezés a lelapuló haj ellen, ha jól van levágva. Viszont nem könnyű megtalálnunk az arcformánkhoz és hajunk szerkezetéhez egyaránt megfelelő frizurát. Ha a haj vastagszálú, semmiképp sem szabad megtépni, mert akkor hatalmas, torzonborz fejünk lesz.

• Kinek áll jól a lelapuló haj?
Az ovális és a telt arcúaknak kifejezetten előnyös a fejhez lapuló haj. A kerek arcot azonban optikailag nyújtani kell, ezért a lapos haj még jobban kerekíti. A hosszúkás arc esetében sem előnyös megoldás a fejet még inkább nyújtó, lelapuló haj.

• Szerencsés a rövid haj?
A vékonyszálú haj sokszor szebb, ha rövidre van vágva. Sok arcformához nagyon jól áll, azonban sok törődést igényel. Bár kezelhetőbbnek tűnik, vékonyszálú haj esetében bíbelődnünk kell a formázásával. Ezért ha olyan életet élünk, hogy ez nem fér bele az időnkbe, jobb, ha félhossszú frizurát választunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top